Buvęs Rusijos ekonomikos ministras už kyšininkavimą nuteistas kalėti 8 metus

  • Teksto dydis:

Rusijos teismas penktadienį pripažino buvusį šalies ekonomikos ministrą Aleksejų Uliukajevą kaltu paėmus 2 mln. JAV dolerių (1,7 mln. eurų) kyšį iš prezidento Vladimiro Putino artimo sąjungininko Igorio Sečino ir skyrė jam aštuonerius metus laisvės atėmimo.

A. Uliukajevas yra aukščiausio rango pareigūnas, areštuotas Rusijoje nuo 1993 metų.

Jis buvo sulaikytas pernai lapkritį, kai dar dirbo ministru. Pranešta, kad per slaptą policijos operaciją A. Uliukajevas buvo užkluptas imantis kyšį už pritarimą valstybinės naftos milžinės „Rosneft“ planams perimti iš valstybės mažesnės naftos pramonės grupės „Bašneft“ kontrolinį akcijų paketą.

Eksministras nepripažįsta šių kaltinimų ir tvirtina tapęs „Rosneft“ vadovo ir V. Putino patikėtinio I. Sečino, kurį daugelis laiko antruoju pagal įtaką žmogumi Rusijoje, provokacijos auka.

Prokurorai anksčiau šį mėnesį paprašė teismo eksministrui skirti 10 metų įkalinimo bausmę ir 500 mln. rublių (apie 7 mln. eurų) baudą.

Penktadienį teismas pripažino A. Uliukajevą kaltu, o vėliau teisėja Larisa Semionova paskelbė, kad jam skiriama aštuonerių metų laisvės atėmimo bausmė griežtojo režimo pataisos kolonijoje.

V.Putino atstovas spaudai D. Peskovas atsisakė komentuoti teismo pareiškimą, kad vienas iš eksministro kaltės įrodymų yra prezidento įsakas dėl A. Uliukajevo atstatydinimo.

„Šių žodžių teisme nemačiau ir negirdėjau, juolab neskaičiau kokių nors tekstų. Todėl į šį klausimą neatsakysiu. Šiuo atveju, bijau, kad kažkas buvo ištraukta iš konteksto“, – D. Peskovas sakė žurnalistams.

Jis pridūrė, kad tokį pareiškimą galima vertinti tik žinant visą kontekstą.

Paliko galioti turto areštą

„Palikti galioti gegužės 18-ąją Maskvos Basmano rajono teismo teisėjo paskelbtą turto areštą iki nuosprendžio vykdymo skiriant baudą: dėl žemės sklypų, privačios namų valdos, automobilio, gyvenamojo namo, piniginių lėšų, paimtų per kratas, monetų iš tauriųjų metalų, rankinio laikrodžio, sidabro luito, dekoratyvinio žymeklio iš sidabro lydinio“, – paskelbė teisėja Larisa Semionova. Teismo prokuroras A. Uliukajevui skyrė beveik 130,5 mln. rublių (1,88 mln. eurų) baudą.

2 mln. dolerių, kuriuos A. Uliukajevas gavo iš valstybinės naftos milžinės „Rosneft“ vadovo I. Sečino, likimas bus sprendžiamas įsigaliojus teismo sprendimui.

„Remiantis nuosprendžiu, 2 mln. dolerių klausimas bus išspręstas įsigaliojus šiam nuosprendžiui“, – naujienų agentūrą „Interfax“ informavo Maskvos Zamoskvorecko rajono teismo atstovė spaudai Emilija Chil.

Ji pridūrė, kad „dalį daiktinių įrodymų šioje byloje teismas nurodė sunaikinti“.

„Įsiteisėjus nuosprendžiui turės būti sunaikintas krepšys iš tankios rudos medžiagos, raktas, pintas krepšys, permatoma plėvelė ir geltonas kaspinas su užrašu „Rosneft“, keturi buteliai vyno „Usadba Divnomorskoje Sira. Divnomorskoje“ ir įmonės „Rosneft“ pristatymas“, – teigiama A. Uliukajevo nuosprendyje.

Jame minimas kelioninis krepšys, kuriame A. Uliukajevui buvo perduotas kyšis, bei pintas krepšys, kuriame buvo sudėtos buvusiam ministrui skirtos „Rosnet“ dovanos – dešros gaminiai.

Be kita ko, teismas nusprendė neatimti iš A. Uliukajevo apdovanojimų.

„Nuosprendyje sakoma, kad teismas neatima iš A. Uliukajevo apdovanojimų“, – sakė E. Chil.

Valstybinis kaltintojas reikalavo atimti iš eksministro visus jam paskirtus valstybinius apdovanojimus ir titulus, įskaitant ir „nusipelniusio ekonomisto“ titulą, medalį „už indėlį į Eurazijos ekonomikos sąjungos sukūrimą“, ordiną „už nuopelnus Tėvynei“ bei Rusijos prezidento ir vyriausybės padėkos raštus.

Prokuroras Borisas Neporožnas pareiškė, kad prokuratūra yra patenkinta teismo priimtu nuosprendžiu ir nemato pagrindo jį skųsti ir sugriežtinti bausmę buvusiam ekonomikos ministrui.

Nuteistojo advokatai savo ruožtu sakė ketinantys skųsti šį teismo sprendimą kaip neteisėtą ir nesąžiningą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

manyciau

manyciau portretas
Lietuvos ,,elitas,, turetu pareiksti protesta ir pasikviesti ji pas save???

Vatinka

Vatinka portretas
Kad taip Lietuvoje........pasvajok Martynai!

jojo ys

jojo ys portretas
tai va visur yra tvarka tik Lietuvoje palaida bala tai gal valdziazmogiai paprašytų Rusijos Baltarusijos kad įvestų tvarka o už tai padovanotu pratyboms savo naująsias gaubicas
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių