Buvęs Vatikano pasiuntinys apkaltino popiežių „įžūliu melu“

  • Teksto dydis:

Vienas ilgametis Vatikano disidentas pirmadienį nutraukė kelis mėnesius trukusią tylą, kad apkaltintų popiežių Pranciškų „įžūliai melavus“, jog jis nieko nežinojo apie kaltinimus lytiniu išnaudojimu, nukreiptus prieš vieną amerikiečių kardinolą, dabar jau pašalintą iš kunigų luomo.

Italijos arkivyskupas emeritas Carlo Maria Vigano (Karlas Marija Viganas), buvęs apaštališkasis nuncijus Vašingtone, virtinėje dienraščiui „The Washington Post“ išsiųstų elektroninių laiškų rašo, kad tiek Pranciškus, tiek jo pirmtakas Benediktas XVI privalo sąžiningai prisipažinti, ką jie žinojo apie buvusio Vašingtono arkivyskupo Theodore'o McCarricko (Teodoro Makariko), kaip manoma, dešimtmečius vykdytą išnaudojimą.

C. M. Vigano sakė esąs „smarkiai nuliūdintas“, kad Pranciškus „įžūliai melavo visam pasauliui, kad pridengtų [Th. McCarrico] piktus darbus“.

Dvasininkas pakartojo savo ankstesnį tvirtinimą, kad jis 2013 metais perspėjo Pranciškų dėl Th. McCarricko.

„Kaip kas nors, juolab popiežius, tai užmiršti?“ – „The Washington Post“ citavo C. M. Vigano žodžius.

Konservatyvių pažiūrų veikėjas C. M. Vigano jau daug metų šiurpina Vatikaną kaltinimais korupcija ir piktnaudžiavimu Katalikų Bažnyčios aukščiausiuose sluoksniuose, pernai rugpjūtį dingo, parašęs aštrų 11 puslapių pareiškimą, kritikuodamas Pranciškų ir Benediktą dėl Th. McCarricko.

Tame laiške jis rašė dar 2006 metais perspėjęs Bažnyčios lyderius apie įtarimus, kad amerikiečių arkivyskupas turėjo netinkamų lytinių santykių ir dešimtmečius išnaudojo seminaristus. Šie kaltinimai į viešumą iškilo tik 2018-aisiais.

C. M. Vigano taip pat rašė apie didelio masto „homoseksualų tinklus“, kurie esą „smaugia visą Bažnyčią“.

Šis italų dvasininkas, remiamas ultrakonservatyvaus JAV katalikų sparno, ragino pontifiką atsistatydinti dėl numanomo dangstymo.

Pranciškus savo ruožtu atmetė šią kritiką ir neigė ką nors žinojęs apie įtakingo Th. McCarricko nusižengimus.

Vis dėlto popiežius pastaruoju metu garsiau ragino Bažnyčią elgtis sąžiningai ir atvirai kalbėti apie kunigų sekso skandalus.

78 metų C. M. Vigano, kurio 2012 metais pažerti kaltinimai dėl korupcijos Vatikane išprovokavo vadinamąjį „Vatileaks“ skandalą, neatskleidė „Post“, kur šiuo metu gyvena, pasitraukęs iš Bažnyčios reikalų.

Dvasininkas teigė, kad jo gyvenimas „gana normalus“, bet į detales nesileido.

Jis taip pat gynė rugpjūtį paskelbtą savo laišką.

„Mano tyla padarytų mane išnaudotojų bendrininku ir vestų prie daugiau aukų“, – sakė C. M. Vigano.

„Sąžiningo tyrimo rezultatai dabartiniam pontifikatui būtų pragaištingi“, – pridūrė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

pontifikatas su popizium

pontifikatas  su popizium  portretas
tyliai surauke siknas ir nuejo plaut kojines islamistams teroristams.....
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių