Buvusiam Interpolo vadovui – daugiau nei 13 metų kalėjimo bausmė

Buvusiam tarptautinės kriminalinės policijos organizacijos – Interpolo – vadovui Meng Hongwei (Meng Hongvei) antradienį buvo skirta 13,5 metų laisvės atėmimo bausmė, paskelbė teismas.

Taip pat vyras turės sumokėti 2 mln. juanių (261 tūkst. eurų) baudą, informavo Tiandzino teismas. 

Meng Hongwei yra vienas iš gausėjančio būrio Komunistų partijos kadrų, atsidūrusių Kinijos prezidento Xi Jinpingo (Si Dzinpingo) antikorupcinės kampanijos taikiklyje. Kritikai tvirtina, kad ši kampanija tėra priemonė pašalinti iš kelio prezidento politinius priešininkus.

Meng Hongwei dingo 2018-ųjų rugsėjį, išvykęs iš Prancūzijos miesto Liono, kur įsikūrusi Interpolo būstinė, į Kiniją. Vėliau jis buvo apkaltintas kyšių ėmimu ir pašalintas iš Komunistų partijos.

Pernai gegužę Meng Hongwei žmonai Grace Meng (Greis Meng) buvo suteiktas politinis prieglobstis Prancūzijoje. Kiek anksčiau moteris pareiškė bijanti, kad gali būti mėginama ją ir du jos vaikus pagrobti.

Per teismą pernai birželį Meng Hongwei padarė kaltės pripažinimo pareiškimą dėl kaltinimų gavus 2,1 mln. JAV dolerių (1,9 mln. eurų) kyšių. Teismas tvirtino, kad vyras pasinaudojo savo statusu ir postu „siekdamas neteisėtos naudos“, neteisėtai gaudamas turtą ir imdamas kyšius.

Antradienį paskelbtame teismo pranešime sakoma, kad dalies „pavogtų pinigų ir pavogtų daiktų nepavyko atgauti“.

Teismo salėje padarytose nuotraukose matyti prieš teisėją stojęs paniuręs Meng Hongwei ir šalia jo stovintys du policijos pareigūnai.

Buvęs Interpolo vadovas „teisingai prisipažino dėl visų nusikaltimų faktų“ ir nuosprendžio neskųs, nurodė teismas.

Peilio jaustukas

Šalies viešojo saugumo biuras susiejo Meng Hongwei bylą su platesne iniciatyva „visiškai pašalinti“ Zhou Yongkango (Džou Jongkango) – buvusio saugumo tarnybų koordinatoriaus, kuris 2015 metais buvo nuteistas kalėti iki gyvos galvos už kyšininkavimą, piktnaudžiavimą valdžia ir valstybės paslapčių atskleidimą, – „kenksmingą įtaką“.

Zhou Yongkangas 2004 metais paskyrė Meng Hongwei saugumo viceministru.

Einant šias pareigas jam buvo patikėta kuruoti kelias jautrias sritis, įskaitant šalies kovos su terorizmu pastangas. Jam taip pat buvo pavesta parengti atsaką į smurtą neramiame Kinijos šiaurės vakariniame Sindziango regione.

Meng Hongwei kadencijos metu Kinijos viešojo saugumo biuras taip pat suėmė ir tardė daugybę garsių Kinijos disidentų, įskaitant Nobelio taikos premijos laureatą Liu Xiaobo (Liu Siaobo), kuris vėliau mirė nuo kepenų vėžio būdamas areštinėje.

2013 metais Meng Hongwei buvo pavesta vadovauti Kinijos jūrų policijos biurui, kuriam pavaldžios šalies pakrančių sargyba ir kovos su jūrų kontrabanda tarnybos.

Jis tapo pirmuoju Interpolui vadovavusiu kinu – šis faktas kėlė susirūpinimą žmogaus teisių organizacijoms, nerimavusioms, kad dėl to Pekino įtaka pasieks užsienį. Šiame poste jis turėjo dirbti ketverius metus, iki 2020 metų.

Dingęs 2018 metų rugsėjį jis išsiuntė žmonai pranešimą, kuriame liepė jai „laukti mano skambučio“, o paskui išsiuntė peilį vaizduojantį jaustuką, perspėdamas apie pavojų.

Po kelių savaičių Interpolui buvo pranešta, kad Meng Hongwei atsistatydino, o Pekinas vėliau paskelbė, kad jis buvo sulaikytas už įtariamą kyšio ėmimą.

Meng Hongwei žmona tvirtina, jog Kinijos pareigūnai nepateikė „jokių kaltinimus pagrindžiančių įrodymų“.

Interpolo prezidento poste jį pakeitė pietų korėjietis Kim Jong-yangas (Kim Čongjangas).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių