CAR prezidentu perrinktas F.-A. Touadera

Centrinės Afrikos Respublikos (CAR) prezidentas Faustinas-Archange'as Touadera buvo perrinktas naujai kadencijai jau pirmajame rinkimų ture, pirmadienį paskelbė rinkimų komisija.

Per gruodžio 27 dieną vykusį balsavimą 63 metų F.-A. Touadera laimėjo „absoliučią daugumą“ balsų – 53,9 proc., ir yra skelbiamas išrinktu prezidentu, žurnalistams pranešė Nacionalinės rinkimų institucijos (ANE) vadovas Mathiasas Morouba.

Iš viso dėl prezidento posto varžėsi 15 kandidatų. Antras liko buvęs ministras pirmininkas Anicet Georges'as Dologuele, surinkęs 21,01 proc. balsų.

Konstitucinis Teismas patvirtins rezultatus, kai bus išspręsti visi ginčai. Praėjusį trečiadienį opozicija paragino anuliuoti balsavimo rezultatus, pareiškusi, kad būta daugybės pažeidimų.

A. G. Dologuele suskubo pareikšti, kad rinkimai buvo nesąžiningi. Naujienų agentūrai AFP jis sakė: „Tai farsas. Būta daugybės pažeidimų ir sukčiavimo atvejų.“

Prezidento ir parlamento rinkimai vyko ginkluotų sukilėlių grupuočių koalicijai surengus naują puolimą. Tūkstančiai rinkėjų neturėjo galimybės atiduoti savo balso.

Remiantis oficialiais duomenimis, 29-iose iš 71-os CAR subprefektūros balsavimas apskritai neįvyko, o šešiose buvo smarkiai suvaržytas.

Tačiau ANE pirmadienį paskelbė, kad rinkėjų aktyvumas siekė 76,31 procento.

F.-A. Touaderos vyriausybė kontroliuoja tik maždaug trečdalį šios buvusios prancūzų kolonijos teritorijos. Likusią šalies dalį kontroliuoja po 2013 metų konflikto iškilusios sukilėlių grupuotės.

Nuo rinkimų šalyje nerimsta smurtas. Sekmadienį sukilėliai užėmė Mbomu prefektūros centrą Bangasu, esantį už maždaug 750 km į rytus nuo sostinės Bangio.

Anksčiau pirmadienį CAR prokurorai pranešė pradėję tyrimą buvusio prezidento Francois Bozize atžvilgiu. Vyriausybė kaltina jį rezgus sąmokslą prieš rinkimus su ginkluotų grupuočių pagalba įvykdyti perversmą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

a

a portretas
europieti mikliai pietums sukramsnoja ir baobabo nektaru užsigeria

Juoda korupcija

Juoda korupcija portretas
Toks gerai imites. Kazin kur pinigus laiko, ofsoruose? Zmonems patinka elgetauti, vis perrenka, kaip rusijoje... :D
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių