Pereiti į pagrindinį turinį

Čekų rašytojas apkaltintas išdavyste

2008-10-15 09:00

Žinomas čekų rašytojas Milanas Kundera neigia kaltinimus, kad komunistiniam saugumui įskundė disidentą. Šis turėjo 14 metų praleisti kalėjime.

Buvusio čekų piloto Miroslavo Dvoračeko žmona Marketa pranešė, kad vyrui jau nesvarbu, kas sužlugdė jo likimą. Išgirdę skandalingą naujieną, jie nenustebo. "M.Kundera geras rašytojas, tačiau niekada neturėjau jokių iliuzijų apie jį kaip žmogų, – sakė moteris. – Bet dabar visa tai jam (M.Dvoračekui – red. past.) nebeturi jokios reikšmės."

80-ties M.Dvoračekas dėl neseniai patirto insulto yra silpnos sveikatos.

"Šeštajame dešimtmetyje daugelis to meto įžymybių buvo fanatiški komunistinio režimo rėmėjai, – sakė M.Dvoračeko žmona. – Savo toną jie pakeitė po 1968 m., ir tapo uolūs laisvės skelbėjai, nenorintys girdėti, ką jie veikė šeštajame dešimtmetyje."

Čekijos savaitraštis "Respekt" pirmadienį pranešė, kad M.Kundera įskundė M.Dvoračeką šeštajame dešimtmetyje, kai buvo rengiami parodomieji teismo procesai, nuteista dešimtys tūkstančių žmonių.

M.Dvoračekas išvyko iš Čekoslovakijos po 1948 m. komunistinio perversmo. Atsidūręs pabėgėlių stovykloje Vokietijoje jis buvo užverbuotas Jungtinių Valstijų kontržvalgybos ir nusiųstas į Čekoslovakiją. Tačiau čia jo likimas susiklostė nesėkmingai.

M.Dvoračekas buvo suimtas ir nuteistas kalėti 22 metus. Valstybinis kaltintojas siūlė skirti jam mirties bausmę. Iš pradžių jis pateko į kalėjimą, o vėliau – į urano kasyklas. Iš viso M.Dvoračekas kalėjime praleido 14 metų.

Vienas žymiausių čekų rašytojų M.Kundera, dabar gyvenantis Prancūzijoje, paneigė spaudoje pasirodžiusius kaltinimus.

"Buvau apstulbintas. To niekada nebuvo, ir aš visiškai nepažįstu šio žmogaus", – tvirtino rašytojas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų