Pereiti į pagrindinį turinį

Charizmatiškas A. Cipras „laimėjo esmingus Graikijos rinkimus“

2015-09-20 19:35
BNS inf.
Scanpix nuotr.

Graikijos charizmatinis radikalios kairės lyderis Aleksis Cipras (Alexis Tsipras), kaip kol kas atrodo, sekmadienį po įtemptos kovos su varžovais konservatoriais laimėjo antrą mandatą vadovauti vyriausybei ir tęsti reformas.

Duomenis, gauti suskaičiavus daugiau kaip ketvirtį balsų, rodo, kad kairioji „Syriza“ partija gauna 35 proc. balsų ir didesniu nei tikėtasi atotrūkiu lenkia konservatorius, kurie užima antrą vietą su 28 procentais.

Ši išryškėjusi tendencija paskatino konservatyvios „Naujosios demokratijos“ partijos lyderį Vangelį Meimarakį (Vangelis Meimarakis) pripažinti pralaimėjimą.

„Panašu, kad pono Cipro „Syriza“ pirmauja, ir aš jį sveikinu“, – pareiškė jis.

Anksčiau dieną atiduodamas savo balsą 61 metų V.Meimarakis sakė: „Balsuotojai nori pasiųsti lauk ... melą, skurdą, pozuotojus ir atnešti tiesą bei atvesti tikrus žmones.“

Pagal Graikijos rinkimų sistemą daugiausia balsų surinkusi partija gauna papildomai 50 mandatų 300 vietų parlamente.

„Syriza“ štabe A.Ciprą plojimais sveikino entuziastingi šalininkai, kurie išgirdę balsavusiųjų rinkėjų apklausų duomenis, ėmė giedoti italų revoliucionierių himną „Bandiera Rossa“ („Raudonoji vėliava“).

„Priekyje laukia sunkus darbas ir kova“, – savo „Twitter“ paskyroje parašė A.Cipras, kai skelbiami duomenys parodė, kad jo laukia pergalė.

A.Cipras anksčiau sekmadienį paskelbė esąs tikras, kad jis laimės antrą mandatą vykdyti reformas  ir atgaivinti šalies ekonomiką po savo pirmų septynių mėnesių, kuriuos jis praleido prie vyriausybės vairo.

Sausį „Syriza“ atėjo į valdžią surinkusi 36,3 proc. balsų, bet A.Cipras atsistatydino rugpjūtį, kilus griežtosios linijos šalininkų maištui.

Jiems atsiskyrus ir įkūrus naują partiją, „Syriza“ neteko penktadalio savo deputatų. Penktadienį buvęs A.Cipro finansų ministras Janis Varufakis (Yanis Varoufakis) pareiškė, kad sekmadienį balsuos už maištininkus.

Daugiau kaip 9,8 mln. graikų užsiregistravo balsuoti pirmalaikiuose rinkimuose, kad išrinktų naują vyriausybę, turinčią įgyvendinti esmingas ekonomikos reformas, kurių imtis šalis įsipareigojo mainais į liepą sudarytą sutartį dėl 86 mlrd. eurų vertės finansinio gelbėjimo plano.

Sekmadienio rinkimuose iš viso varžėsi devynios partijos, tačiau kadangi nei viena politinė jėga neužsitikrino absoliučios daugumos, tai A.Cipro partijai reikės pasirinkti sąjungininką iš nekenčiamų varžovų.

Įtempta kova taip pat vyksta dėl trečios vietos tarp socialistinės partijos „Pasok“ ir neonacistinės „Aukso aušros“, palankumo kuriai nesumažino nei baudžiamasis procesas, kuris prieš šios partijos vadovus buvo pradėtas dėl prieš dvejus metus nužudyto reperio antifašisto.

Kaip parodė balsavusiųjų apklausos, „Aukso aušra“ užima tvirtą trečią vietą su 7,35 proc. balsų.

Sekmadienio balsavimas yra jau trečiasis Graikijoje šiais metais, vienas jų buvo referendumas, ir penktasis per pastaruosius šešerius metus.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų