Pereiti į pagrindinį turinį

D. Britanijoje atsistatydino „Brexit“ sekretorius D. Davisas

2018-07-09 03:57
BNS inf.

Didžiosios Britanijos „Brexit“ sekretorius Davidas Davisas (Deividas Deivisas) ir vienas iš jo pavaduotojų sekmadienį atsistatydino ir tokiu būdu sudavė skaudų smūgį ministrei pirmininkei Theresai May (Terezai Mei), mėginančiai užsitikrinti savo partijos vieningą pritarimą planui išsaugoti tvirtus ryšius su Europos Sąjungą, kai Jungtinė Karalystė išstos iš šio bloko.

Davidas Davisas
Davidas Davisas / Scanpix nuotr.

„Pagrindinė politikos kryptis geriausiu atveju paliks mus silpnoje derybinėje pozicijoje, o galbūt ir neišvengiamoje“, – D. Davisas rašo savo laiške Th. May.

Britų žiniasklaida pranešė, kad „Brexit“ jaunesnysis ministras Steve'as Bakeris (Stivas Beikeris) irgi atsistatydino.

Jie pasitraukė praėjus dviem dienoms po vyriausybės sprendimo patvirtinti „Brexit“ strategiją, kad būtų išjudintos stringančios derybos su Briuseliu. Šis planas buvo apsvarstytas per visą dieną trukusį kabineto pasitarimą premjerės oficialiojoje užmiesčio rezidencijoje Čekerse netoli Londono.

D. Davisas sakė, kad naujasis planas „numanomą parlamento kontrolę padarys iliuzinę, o ne tikrą“.

Jis ypač kritikavo siūlymą parengti „bendras taisykles“ su ES, leidžiančias netrikdomai prekiauti su bloku. Pasak D. Daviso, tokiu atveju „didelės dalies mūsų ekonomikos kontrolė būtų perduota ES, ir tai nėra joks realus savo įstatymų kontrolės susigrąžinimas“.

„Taip nesu pakankamai įtikintas, kad mūsų derybų strategija tiesiog neves prie tolesnių reikalavimų suteikti nuolaidų“, rašė jis ir pridūrė, kad šiais reikalais turi rūpintis žmogus, „entuziastingai tikintis jūsų požiūriu, o ne vien vangus šauktinis“.

Th. May savo atsakomajame laiške pareiškė, kad jos „Brexit“ planas „neabejotinai reikš galių sugrąžinimą iš Briuselio į Jungtinę Karalystę“ ir kad jis atitinka įsipareigojimą palikti Europos bendrąją rinką ir muitų sąjungą.

„Norėčiau šiltai jums padėkoti už viską, ką nuveikėte per pastaruosius metus valstybės sekretoriaus poste, kad suformuotumėte mūsų pasitraukimą iš ES“, – pridūrė premjerė.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų