Pereiti į pagrindinį turinį

D. Trumpas bando bristi antrąkart į tą pačią upę

2022-11-19 10:00

Iš anksto pranešęs, kad lapkričio 15-ąją paskelbs ypatingų žinių, buvęs JAV prezidentas Donaldas Trumpas pažadą tesėjo. „Amerikos sugrįžimas prasideda dabar“, – kai pateikė oficialius dokumentus dėl kandidatavimo į JAV prezidentus, apie savąjį sugrįžimą į aktyviąją politiką pareiškė ne pačius geriausius laikus išgyvenantis verslininkas.

 Pasitikėjimas: 2020 m. sun­kiai iš­gy­ve­nęs sa­vo pra­lai­mė­ji­mą D.Trum­pas vėl ko­vos dėl Bal­tų­jų rū­mų
Pasitikėjimas: 2020 m. sun­kiai iš­gy­ve­nęs sa­vo pra­lai­mė­ji­mą D.Trum­pas vėl ko­vos dėl Bal­tų­jų rū­mų / „Wikipedia“ nuotr

Prigesęs spindesys

Septyneriais metais vyresnis, praėjus septyneriems metams po pirmojo kandidato ir septynioms dienoms po nuviliančių vidurio rinkimų, šįkart žinią, kad kandidatuos, D. Trumpas paskelbė jau ne „Trump Tower“ bokšte Niujorke, o Floridoje esančioje savo rezidencijoje „Mar-a-Lago“.

Niujorko Penktojoje aveniu esančiame jo pasididžiavime, „Trump Tower“ komplekse, į viršų vedantys laiptai užtverti juoda virvele tarp auksinių stulpelių. Vienintelis veikiantis eskalatorius veda į rūsį. „Nike“ ir „Tiffany“ salonai jau išsikraustė. „Gucci“ – kol kas dar ne: juos, kaip kalba niujorkiečiai, sulaiko nemenka nuomos kainos nuolaida.

Ten, kur prieš septynerius metus D. Trumpas paskelbė vieną sensacingiausių JAV politikos naujienų, šiandien gerokai mažiau optimizmo. „Aukso pakanka, tik jis nebespindi“, – taip vienas Europos publicistas apibūdino situaciją D. Trumpo stovykloje.

Situacija „Trump Tower“ panaši kaip ir politiniame fronte.

Ką tik pasibaigusiuose kadencijos vidurio rinkimuose jis rėmė šimtus kandidatų, tačiau garsiausieji ir radikaliausieji iš jų pralaimėjo – D. Trumpo kandidatų fiasko sužlugdė respublikonų viltis sukelti raudonąją bangą. Nuo Pensilvanijos iki Arizonos – visur, kur tik dešinieji respublikonai garsiausiai abejojo 2020-ųjų prezidento rinkimų teisėtumu, žmonės rinkosi tuos, kas nori apginti Amerikos demokratiją.

Politiniai paradoksai

Nevienareikšmiškai D. Trumpą vertina net ir vidurinio rinkimuose demokratus nugalėję jo remti respublikonai. Puikus tokio paradokso pavyzdys – investuotojo, bestselerių autoriaus J. D. Vance'o padėkos kalba. Sužinojęs, kad pateks į Senatą, rinkimų naktį jis dėkojo dešimtims žmonių, tačiau tarp išvardytųjų nebuvo jį rėmusio D. Trumpo pavardės.

Kai kurie respublikonai jau atvirai klausia, ar D. Trumpas su savo skaldančia politika ir teisinėmis bėdomis yra tinkamas asmuo per būsimus rinkimus nešti partijos vėliavą. Kalbama apie kelis galimus jo varžovus per būsimus partijos pirminius rinkimus, įskaitant Floridos gubernatorių Roną DeSantisą, lapkričio 8-ąją perrinktą netikėtai didele persvara.

Kita vertus, JAV politinis landšaftas seniai nebėra nuobodus ir nuspėjamas. Jame nebetrūksta nei spalvingų asmenybių, nei atvejų, kai balta tampa pilka ar net juoda. Visi puikiai pamena situaciją prieš 45-ojo prezidento rinkimus. Nors daugelis respublikonų partijos rėmėjų ir ilgamečių rinkėjų abejojo ūmai į politiką įsiveržusiu D. Trumpu, galiausiai dauguma respublikonų vis tiek jį iškėlė kandidatu, o piliečių įpareigoti rinkikai prezidentu išrinko ekscentriškąjį verslininką, o ne už politikos senbuvę demokrate Hillary Clinton.

Apžvalgininkai neatmeta tikimybės, kad D. Trumpas ir vėl gali tapti respublikonų favoritu. Kad ir koks abejotinas, o gal net atstumiantis buvęs prezidentas atrodo daugumai rinkėjų, milijonams užkietėjusių šalininkų D. Trumpas – vis dar idealus valstybės vadovas.

Tai, kad 45-asis JAV prezidentas nori tapti ir 47-uoju, skamba neįprastai, tačiau nėra unikalu. Panašiai Jungtinių Valstijų istorijoje jau buvo. Tiesa, tik kartą ir labai seniai. 1885–1889 m. prezidentu buvęs Groveris Clevelandas kituose rinkimuose patyrė nesėkmę, tačiau 1892-aisiais balsavimą laimėjo ir grįžo į Baltuosius rūmus.

Nemalonumai su teise

Neįprastai ankstyvas D. Trumpo įsitraukimas į lenktynes – prezidento rinkimai vyks tik 2024-aisiais – vertinamas ne tik kaip bandymas aplenkti kitus respublikonus, turinčius analogiškų ketinimų, bet ir kaip bandymas išvengti galimų baudžiamųjų kaltinimų.

Dėl D. Trumpo elgesio prieš pirmąją prezidento kadenciją, jos metu ir po jos vyksta daug tyrimų, galinčių baigtis jo diskvalifikavimu.

Teisingumo departamentas atlieka tyrimą dėl slaptų vyriausybės dokumentų, kuriuos baigęs kadenciją jis išsivežė iš Baltųjų rūmų į „Mar-a-Lago“ rezidenciją. D. Trumpas iki šiol ignoruoja sausio 6-osios įvykius tiriančio komiteto šaukimą į teismą, tad jam gresia kaltinimai dėl nepagarbos teismui.

Be to, D. Trumpas kaltinamas daręs spaudimą Ukrainos prezidentui Volodymyrui Zelenskiui, kad būtų rasta Joe Bideno sūnų kompromituojančios informacijos.

Nemalonumų pakanka ir D. Trumpo verslui – tiriami įtarimai dėl galimo sukčiavimo.

Pradėta sudėtinga kandidatavimo į respublikonų kandidatus procedūra D. Trumpo neapsaugos nuo teisėtvarkos tyrimo, tačiau Teisingumo departamentui bus sunkiau imtis veiksmų prieš jį: departamentas galiausiai atsiskaito J. Bidenui, galimam D. Trumpo varžovui artėjančiuose prezidento rinkimuose. Pats J. Bidenas apie galutinį apsisprendimą dalyvauti rinkimuose ketina pranešti kitų metų pradžioje.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų