D. Trumpas: G-7 viršūnių susitikimas galėtų įvykti Kemp Deivido rezidencijoje

JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) trečiadienį pranešė, kad ketina atnaujinti planus surengti kasmetinį Didžiojo septyneto (G-7) viršūnių susitikimą prezidentinėje Kemp Deivido rezidencijoje šalių atstovams fiziškai joje dalyvaujant, nors prieš tai nurodė renginį vyksiant virtualiai – surengiant vaizdo konferenciją.

Socialiniame tinkle „Twitter“ D. Trumpas parašė, kad šalims pradedant atsitiesti po koronavirusinės infekcijos COVID-19 pandemijos atsiranda ir proga surengti šį didžiulį diplomatinį susitikimą jame dalyvaujant fiziškai.

„Dabar, kai mūsų šalis vėl „grįžta į buvimą didžia“, svarstau galimybę atkurti planus ir suorganizuoti G-7 susitikimą anksčiau numatytomis ar joms artimomis dienomis Vašingtone, legendinėje Kemp Deivido rezidencijoje. Kiti organizacijos nariai taip pat pradeda savo SUGRĮŽIMĄ. Tai būtų puikus ženklas visiems – grįžimas į normalias vėžes!” – rašė D. Trumpas.

Dėl painaus tviterio žinutės teksto lieka neaišku, ar D. Trumpas ketina atsisakyti galimybės susitikimą surengti Vašingtone, kad jis vyktų Kemp Deivido rezidencijoje, ar atvirkščiai – taip pat svarsto apie galimybę surengti G-7 susitikimą JAV sostinėje.

G-7 viršūnių susitikimas, šiais metais rengiamas JAV, turėjo įvykti birželį prezidentinėje Kemp Deivido rezidencijoje. Tačiau kovą Baltųjų rūmų administracija paskelbė, kad susitikimas dėl pasaulyje siaučiančios COVID-19 pandemijos vyks nuotoliniu būdu.

Didžiojo septyneto šalys narės – Jungtinė Karalystė, Kanada, Prancūzija, Vokietija, Italija, Japonija ir JAV – kasmetinį susitikimą organizuoja pakaitomis. Praeitais metais jį rengė Prancūzija.

D. Trumpo sprendimai organizuojant G-7 viršūnių susitikimą šiais metais patyrė jau ne vieną iššūkį, pradedant nuo prezidento kontroversiško pasiūlymo rengti susitikimą viename iš jo golfo klubų.

2019 metų spalį Baltieji rūmai paskelbė, kad iš 12 galimų vietų G-7 susitikimui vykti pasirinktas „Trump National“ golfo klubas Dorale, netoli Majamio.

Baltieji rūmai tvirtino, kad sprendimas pasinaudoti D. Trumpo šeimai priklausančiu verslu nesukelia jokio interesų konflikto, bei teigė, kad visoje šalyje nėra tinkamesnės vietos susitikimui rengti.

Atsižvelgęs į griežtą JAV Kongreso nepritarimą tokiam sprendimui, D. Trumpas gruodį nutarė pakeisti savo sumanymą teigdamas, kad taip pat būtų galima pasinaudoti istorine prezidentine Kemp Deivido rezidencija.

Tuo metu D. Trumpas tviteryje dėl sprendimo atsisakyti golfo klubo Dorale kaip G-7 susitikimo vietos kaltino „žiniasklaidos ir demokratų sukeltą neracionalų priešiškumą“.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių