D. Trumpas išsaugos dalį B. Obamos palikimo?

  • Teksto dydis:

JAV išrinktasis prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) šeštadienį tarsis su savo valdžios perėmimo komanda dėl kandidatų į administracijos postus, tačiau netikėtai sušvelnino toną pareiškęs, kad yra nusiteikęs svarstyti galimybę palikti bent dalį iš vieno svarbiausių prezidento Baracko Obamos (Barako Obamos) pasiekimų – sveikatos apsaugos sistemos reformos.

Milijardierius nekilnojamojo turto magnatas žiniasklaidai sakė, kad svarstytų palikti galioti „pataisytą“ 2010 metais priimto sveikatos apsaugos reformos įstatymo versiją, nors anksčiau, per rinkimų kampaniją, žadėjo atšaukti šį teisės aktą.

Šis pareiškimas buvo viena iš kelių staigmenų: be kita ko, D. Trumpas pertvarkė valdžios perėmimo komandą ir paskyrė jos vadovu savo kandidatą į viceprezidento postą Mike'ą Pence'ą (Maiką Pensą), taip pat įtraukė virtinę Vašingtono politinės virtuvės veikėjų ir tris savo suaugusius vaikus į naujų kabineto narių atrankos procesą.

Tuo metu Amerikos miestų gatvėse trečią vakarą iš eilės protestavo D. Trumpo priešininkai, o būsimasis lyderis respublikonas vis garsiau raginamas padrąsinti amerikiečius, bijančius, kad jam vadovaujant bus imtasi ksenofobinių represinių priemonių.

Minios žmonių, tarp kurių buvo tėvų su vaikais, penktadienio vakarą buvo susirinkę Vašingtono aikštėje Niujorke ir laikė plakatus su užrašais „Taika ir meilė“ bei Tavo siena nepastos mums kelio“, turint omenyje šio milijardieriaus nekilnojamojo turto magnato planus kovoti su neteisėta imigracija ir prie sienos su Meksika pastatyti tvorą. Vietos žiniasklaida nurodė, kad protestuotojų buvo apie 4 tūkst.

Dar per tūkstantis nepatenkintųjų susirinko Majamyje, o šį savaitgalį tolesni protestai planuojami mažiausiai šešiuose miestuose.

Pagrindinis Niujorke vykstančių protestų taikinys – dangoraižis „Trump Tower“, kur pasaulio lyderiu tapęs nekilnojamojo turto magnatas savo prabangiuose apartamentuose derina tolesnius žingsnius.

70-mečiui būsimajam prezidentui iškilo milžiniškas uždavinys: sukurpti kabinetą, taip pat atlikti sudėtingą valdžios perėmimo procesą. Jis penktadienį paskelbė, kad šioms pastangoms vadovaus išrinktasis viceprezidentas M. Pence'as.

Pataisytas „Obamacare“ įstatymas?

Trys suaugę D. Trumpo vaikai – Donaldas jaunesnysis, Ericas (Erikas) ir Ivanka – kartu su jo žentu Jaredu Kushneriu (Džaredu Kušneriu) buvo paskirti į valdžios perėmimo grupės vykdomąjį komitetą, o šis žingsnis gali iškelti rimtų klausimų, ar nebuvo supainioti privatūs ir vieši interesai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių