D. Trumpas: JAV turėtų imtis manipuliacijų doleriu

  • Teksto dydis:

JAV prezidentas Donaldas Trumpas trečiadienį apkaltino Kiniją ir Europą įsitraukus į „didelį manipuliavimo valiutomis žaidimą“ ir pridūrė, kad Vašingtonas turėtų imtis panašių veiksmų.

Šis valstybės vadovo pareiškimas tiesiogiai prieštarauja JAV oficialiajai politikai – nemanipuliuoti dolerio verte, siekiant įgyti pranašumą prekyboje.

D. Trumpo „Twitter“ žinutėje sakoma, jog jeigu Amerika nesiims veiksmų, šalies pareigūnai toliau „bus vėplos, sėdintys nuošalyje ir mandagiai stebintys, kaip kitos šalys toliau žaidžia savo žaidimus – kaip jos elgėsi daugybę metų.“

JAV Iždo departamentas gegužę pareiškė, kad jo tyrimas parodė, kad jokia šalis neatitinka valiuta manipuliuojančios valstybės kriterijų. Vis dėlto tame pranešime nurodoma, kad Kinija ir aštuonios kitos valstybės yra įtrauktos į stebimų šalių sąrašą.

Valiuta manipuliuojanti šalis dirbtinai mažina savo pinigų vertę, kad jos prekių eksportas atpigtų, o importas iš užsienio – pabrangtų.

2016 metais, kai buvo kandidatas į prezidento postą, D. Trumpas ne kartą kaltino Kiniją manipuliuojant savo valiuta. Tapęs valstybės vadovu jis nedelsdamas pavadino Kiniją valiutos manipuliatore.

Tačiau Iždo departamentas nuo to laiko paskelbė penkias ataskaitas, kurias, pagal įstatymus, privalo teikti kas šešis mėnesius. Kiekvienoje ataskaitoje nurodoma, kad nė viena šalis neatitinka kriterijų, leidžiančių ją įvardyti valiutos manipuliatore.

D. Trumpo naujausia žinutė, regis, nepadarė jokio poveikio valiutų rinkoms. Padėtis neabejotinai pasikeistų, jeigu iždo sekretorius Stevenas Mnuchinas (Stivenas Mnušinas) pagrasintų pasitelkti manipuliacijas valiuta, kad sumažintų dolerio vertę.

Iždo sekretorius yra įgaliotas teikti komentarus apie dolerio vertę ir vykdyti intervencijas, tokias kaip dolerių supirkimas arba pardavimas valiutų rinkose, kad paveiktų pinigų vertę. JAV administracijos dešimtmečius siuntė pasauliui žinią, kad neketina kištis į valiutų rinkas, siekdamos paveikti prekybos srautus.

Silpnesnis doleris skatintų JAV eksportą, bet gali sukelti pavojų, kad pradės trauktis užsienio investuotojai, padedantys finansuoti federalinės vyriausybės 22 trln. dolerių (19,5 trln. eurų) skolą. Jie galėtų perkelti savo investicijas kitur, kad išvengtų valiutos nuvertėjimo, mažinančio investuotų lėšų grąžą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Klausimas

Klausimas portretas
Nesupratau parduos pigiau pirks brangiau ?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių