D. Trumpas ketina pasirašyti įsaką dėl socialinių tinklų

JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) ketvirtadienį, kaip prognozuojama, pasirašys įsaką dėl socialinių tinklų platformų, pagrasinęs uždaryti šio sektoriaus platformas, kai „Twitter“ dvi jo žinutes pažymėjo kaip klaidinamas.

„Twitter“ ilgai ignoravo raginimus imtis priemonių dėl D. Trumpo neretai skelbiamų su tiesa prasilenkiančių žinučių, tačiau antradienį pirmąkart ryžosi perspėti, kad prezidento pareiškimai yra melagingi.

Tai buvo reakcija į D. Trumpo žinutes, kuriose jis, nepateikdamas jokių įrodymų, parašė, kad balsavimas paštu lemtų „suklastotus rinkimus“ ateinantį lapkritį.

„Twitter“ žingsnis išprovokavo D. Trumpo įtūžį ir, ironiškai, ilgą tiradą žinutėmis, skelbtomis per tą pačią platformą. Prezidentas tvirtino, kad Jungtinėse Valstijose dešinysis politinis sparnas yra cenzūruojamas.

D. Trumpo padėjėjai sakė, kad prezidentas ketvirtadienį pasirašys įsaką, „susijusį su socialiniais tinklais“, bet jokių kitų detalių nepateikė.

Vis dėlto dienraštis „The Washington Post“ trečiadienį paskelbė gavęs dokumento juodraštį, kuriame nenurodoma data.

„Negalime leisti ribotam skaičiui interneto platformų atrinkinėti, kokią kalbą internetu gali prieiti arba perduoti amerikiečiai“, – leidinys citavo šio numanomo įsako projekto tekstą.

Įsakas suteiktų pagrindą federalinėms priežiūros institucijoms argumentuoti, kad socialinių tinklų bendrovės „slopina žodžio laisvę, blokuodamos vartotojus arba trindamos žinutes“, pranešė dienraštis „The New York Times“, cituodamas du aukšto rango administracijos pareigūnus.

Abu laikraščiai taip pat nurodė, kad dar nebaigtas rengti įsakas atvesti prie padėties, kai technologijų įmonės, tokios kaip „Twitter“, „Facebook“ ir „Google“ , bus teisiškai atsakingos už jų platformose skelbiamą turinį.

„Twitter“ ryžosi pažymėti prezidento žinutes kaip klaidinamas po daugelį metų bendrovei žertų kaltinimų, kad ji ignoruoja D. Trumpo vykdomus naudojimosi šia platforma taisyklių pažeidimus. Prezidentas, kurio tviterio paskyrą seka daugiau kaip 80 mln. žmonių, savo žinutėse dažnai pažerdavo įžeidimų savo priešininkams arba netikslios informacijos.

„Facebook“ vadovas Markas Zuckerbergas (Markas Zakerbergas) įsikišo į šį ginčą, televizijai „Fox News“ pareiškęs, kad jo valdomas didžiausias pasaulyje socialinis tinklas laikosi kitokios politikos.

„Tiesiog esu tvirtai įsitikinęs, kad „Facebook“ neturėtų būti tiesios arbitras viskam, ką žmonės kalba internetu“, – sakoma trečiadienį „Fox“ paskelbtoje M. Zuckerbergo interviu ištraukoje.

„Manau, privačios bendrovės, ypač šios (socialinių tinklų) platformų kompanijos, apskritai neturėtų atsidurti tokioje padėtyje, kad joms tektų tuo užsiimti“, – pridūrė jis.

„Twitter“ įkūrėjas ir generalinis direktorius Jackas Dorsey (Džekas Dorsis) trečiadienį vakare savo ruožtu atsakė, kad jo platformos pastangos atkreipti dėmesį į klaidinamą informaciją nedaro bendrovės „tiesos arbitru“.

„Mūsų nuostata – sujungti prieštaraujančių teiginių taškus ir parodyti ginčijamą informaciją, kad žmonės galėtų spręsti patys“, – sakoma jo žinutėje.

J. Dorsey dar kartą išreiškė palaikymą naujajai „Twitter“ politikai: „Faktų patikra: yra vienas žmogus, kuriam tenka galutinė atsakomybė už mūsų, kaip bendrovės, veiksmus – ir tai esu aš... Toliau žymėsime neteisingą arba ginčijamą informaciją apie rinkimus visame pasaulyje.“

„Įžūlus melas“

Amerikos pilietinių laisvių sąjungos darbuotoja Kate Ruane (Keit Ruan) atkreipė dėmesį, kad D. Trumpas neturi jokių galių reguliuoti „Twitter“.

JAV konstitucija „aiškiai draudžia prezidentui imtis bet kokių veiksmų, kad uždraustų „Twitter“ parodyti jo įžūlų melą apie balsavimą paštu“, – sakė ji.

Kad ir kaip piktintųsi socialinių tinklų politika, D. Trumpas yra itin uolus jų vartotojas, turintis daugybę sekėjų.

Tuo metu tikėtinas Demokratų partijos kandidatas į prezidentus Joe Bidenas (Džo Baidenas) teturi 5,5 mln. „Twitter“ sekėjų.

Socialiniai tinklai gerai dera prie D. Trumpo neįprasto bendravimo stiliaus ir jo polinkio į sąmokslo teorijas, gandus ir vaikiškus įžeidimus.

Jo teiginys, kad „Twitter“ nusistatęs prieš konservatyvųjį sparną, atitinka Baltųjų rūmų naratyvą, jog milijardierius prezidentas tebėra politikos autsaideris, kovojantis su elitu.

Naujausias ginčas taip pat yra paranki priedanga dėmesiui nukreipti nuo J. Bidenui naudingo didėjančio nepasitenkinimo D. Trumpo vadovavimu per koronaviruso pandemiją, nusinešusią daugiau kaip 100 tūkst. amerikiečių gyvybių.

Apklausos rodo, kad J. Bideno pozicijos išlieka stabiliai stiprios, nors jis jau daug savaičių laikosi socialinio atstumo, beveik neišeidavo iš namų ir menkai tesireiškia socialiniuose tinkluose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių