D. Trumpas: nauja siena su Meksika yra pasaulinio lygio saugumo sistema

Jungtinių Valstijų prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) trečiadienį pasirašė ant naujai pastatytos JAV ir Meksikos pasienio užtvarų atkarpos ir sakė, jog tai yra „pasaulinio lygio saugumo sistema“, kuri bus praktiškai neįveikiama.

D. Trumpas apžiūrėjo pasienio atkarpą San Diego Otėjaus rajone. Prezidentas čia jau lankėsi praėjusių metų kovo mėnesį, kai atvyko apžiūrėti pasienio užtvarų prototipų. Vėliau valdžia juos nugriovė, kad būtų galima pradėti statyti 22,4 km ilgio sieną iš plieno ir betonu užpildytų stulpų.   

D. Trumpas kalbėjo apie šios sienos ypatybes ir sakė, kad ja susidomėjo ir ištyrinėjo trys šalys. Anot prezidento, siena sugeria karštį.

„Ant jos galima išsikepti kiaušinį“, – kalbėjo jis.

Betonas įleistas giliai į žemę, kad nebūtų galima išrausti tunelių, o agentai gali matyti kiaurai sieną ir iškart pastebėti potencialias grėsmes kitapus užtvaros, sakė D. Trumpas.   

„Kai siena bus užbaigta, bus praktiškai neįmanoma nelegaliai pro ją prasmukti, ir tada mes galėsime kontroliuoti pasienį ir nukreipti juos prie įvažiavimo punktų“, – kalbėjo prezidentas.   

Jis pažėrė pagyrimų Meksikos vyriausybei, ypač už tai, kad šalis pasiuntė dešimtis tūkstančių karių prie savo šiaurinės ir pietinės sienų, kad padėtų sumažinti į Jungtines Valstijas plūstančių migrantų srautą. Anot D. Trumpo, Meksikos prezidentas Andresas Manuelis Lopezas Obradoras (Andresas Manuelis Lopesas Obradoras) yra „puikus“.   

„Mes džiaugiamės, – kalbėjo D. Trumpas. – Žinote, anksčiau Meksika nieko nedarė, kad sukliudytų žmonėms plūsti į mūsų šalį, o dabar jie elgiasi priešingai. Jie tiesiog nuostabūs.“

Prezidentas papasakojo, kad pasieniečiai ir kariuomenės pareigūnai įtikino jį pasirinkti brangesnę sienos konstrukciją. Anot jo, užuot stačius betoninę užtvarą, buvo pasirinkti betonu užpildyti stulpai, kad agentai galėtų matyti, kas vyksta kitapus sienos, ir iškart pastebėti akmenis ar kitus daiktus svaidančius užpuolikus. Prezidentas sutiko, kad būtų statomos kiek daugiau nei 9 metrų aukščio užtvaros.   

„Tai „Rolls-Royce“ versija“, – sakė D. Trumpas.

Kai prezidentas paprašė jį lydėjusio generolo leitenanto Toddo Semonite'o (Todo Semonaito), kaip sienoje esanti technologija informuoja agentus apie neteisėtą veiklą, šis atsakė: „Pone, būtų naudingiau apie tai nediskutuoti.“

Neseniai Pentagonas nukreipė 3,6 mlrd. dolerių (3,3 mlrd. eurų) 280 km ilgio sienos atkarpos statyboms. Anksčiau buvo planuota šiuos pinigus skirti 127 karinės statybos projektams. 

Per 2016 metų prezidento rinkimų kampaniją D. Trumpas žadėjo, kad už šios sienos statybas sumokės Meksika.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių