Pereiti į pagrindinį turinį

D. Trumpas: naujas prekybos sandoris bus naudingas JAV ūkininkams

2019-10-28 14:43

JAV prezidentas Donaldas Trumpas pirmadienį teigė, kad naujas prekybos sandoris su Kinija padės Amerikos ūkininkams, nukentėjusiems dėl prekybos karo.

Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr. / Scanpix nuotr.

„Anksčiau nustatyto termino pasirašysime vieną prekybos sandorio dalį, kurią galime vadinti pirmuoju etapu“, – žurnalistams sakė D. Trumpas.

Prezidentas teigė, kad šis sandoris „rūpinsis ūkininkais“ ir „keletu kitų dalykų“, tokių kaip bankininkyste.

Vašingtonas ir Pekinas jau daugiau nei metus viena kitai smūgiuoja muitais, kurie abipusėje prekyboje yra taikomi šimtų milijardų dolerių vertės prekėms.

Muitų daromą žalą pirmiausi pajuto JAV ūkininkai, kurių prekėms buvo įvesti dideli importo muitai, tačiau D. Trumpo administracija ūkininkams sukūrė paramos programas ir skyrė milijonus dolerių pagalbos.

Artėjant 2020-ųjų JAV prezidento rinkimams, JAV prekybos pareigūnai visą dėmesį sutelkia į dalinio sandorio pasirašymą. D. Trumpas patvirtino, kad su Kinijos prezidentu Xi Jinpingu sandorį greičiausiai pasirašys Azijos ir Ramiojo vandenyno regiono ekonominio bendradarbiavimo (APEC) forume, vyksiančiame lapkričio viduryje Čilės sostinėje Santjage.

Kinijos prekybos ministerija šeštadienį sakė, kad abi pusės sutiko „tinkamai atsižvelgti į viena kitos pagrindinius rūpesčius“. Kinija panaikins JAV paukštienos importo draudimą, o JAV iš Kinijos importuos termiškai apdorotą paukštieną ir šamų produktus.

JAV prekybos įgaliotinis Robertas Lighthizeris ir iždo sekretorius Stevenas Mnuchinas penktadienį kalbėjosi su Kinijos vicepremjeru Liu He – jie teigė, kad „baigiama rengti kai kurias sandorio dalis“, tačiau daugiau detalių nepateikė.

Abi pusės teigė, kad derybas toliau ves žemesnio rango pareigūnai, o vyriausieji prekybos pareigūnai „netolimoje ateityje“ derėsis telefonu.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų