Pereiti į pagrindinį turinį

D. Trumpas plečia kabinetą: išrinktos dvi moterys, viena – arši jo kritikė

2016-11-24 10:53
BNS inf.

Išrinktasis JAV prezidentas Donaldas Trumpas trečiadienį pradėjo plėsti savo būsimąjį kabinetą ir parinko į jį dvi konservatyvių pažiūrų moteris, tarp jų – vieną savo kritikę.

Nikki Haley Nikki Haley

Dauguma ankstesnių D. Trumpo pasirinktų kandidatų buvo ištikimi jo rinkimų kampanijos šalininkai.

D. Trumpo sprendimas siūlyti 44-erių metų Pietų Karolinos gubernatorę Nikki Haley (Niki Heili) į JAV ambasadoriaus prie Jungtinių Tautų postą laikomas ženklu, kad būsimasis valstybės vadovas pasiruošęs atleisti kai kuriems savo priešininkams, kad sutelktų didesnę komandą.

Vis dėlto jo pasirinkimas siūlyti į švietimo sekretoriaus postą turtingą aktyvistę Betsy DeVos (Betsi DeVos), pasisakančią už alternatyvas valstybinėms mokykloms, laikomas dar viena socialinės srities konservatorių pergale.

Buvusiam D. Trumpo pirminių rinkimų kampanijos varžovui Benui Carsonui (Benui Karsonui), į pensiją išėjusiam neurochirurgui, kaip pranešama, siūlomas gyvenamojo būsto ir miestų plėtros sekretoriaus postas.

Trečiadienį taip pat pasirodė pranešimų, kad D. Trumpas svarsto galimybę paskirti kitą balsingą savo kritiką – buvusį Masačusetso gubernatorių Mittą Romney (Mitą Romnį) – į itins svarbų valstybės sekretoriaus postą.

Kiek anksčiau D. Trumpas dalyvavo pašnekesyje su dienraščiu „The New York Times“, kurį išrinktasis prezidentas laiko prieš jį nusistačiusiu. Šiame interviu jis sušvelnino savo poziciją dėl klimato kaitos, įtariamų teroristų kankinimų ir savo nugalėtos varžovės demokratės Hillary Clinton (Hilari Klinton) teisinio persekiojimo.

70-metis nekilnojamojo turto magnatas taip pat sakė laikraščiui, kad jis „rimtai, rimtai svarsto“ galimybę paskirti vadovauti Pentagonui daugelio gerbiamam jūrų pėstininkų dimisijos generolui Jamesui Mattisui (Džeimsui Matisui).

Pasiūlymas N. Haley užimti JT ambasadorės postą – su sąlyga, kad Senatas pritars šios itin konservatyvių pažiūrų, bet patirties užsienio politikoje neturinčios politikės kandidatūrai – žymi potencialų stiprios veikėjos atėjimą į diplomatijos pasaulį, nors anksčiau gubernatorė su D. Trumpu nelabai sutardavo.

Kartus su B. DeVos ši imigrantų iš Indijos dukra taip pat suteiktų šiokios tokios įvairovės potencialioje D.Trumpo administracijoje, į kurią iki šiol buvo siūlomi vien tik baltaodžiai vyrai.

Išpuolio bažnyčioje atgarsiai

Praeitais metais, kai vienas baltųjų viršenybės šalininkas nužudė devynis juodaodžius tikinčiuosius Pietų Karolinos bažnyčioje, N. Haley palaikė valstijos įstatymų leidėjų sprendimą pašalinti JAV Pilietinio karo laikų konfederatų vėliavą, plevėsavusią prie valstijos Kapitolijaus.

Šis sprendimas išprovokavo rasistų organizacijų protestus, o šiais metais, palaikydama D.Trumpo pirminių rinkimų kampanijos varžovą Marco Rubio (Marką Rubiją), N. Haley peikė D. Trumpo nesugebėjimą pasmerkti Ku Kluks Klaną (KKK).

„Nesustosim, kol įveiksime žmogų, pasirenkantį neatsiriboti nuo KKK. Tai nėra mūsų partijos dalis. Tai nėra mūsų tapatybės dalis“, – tąsyk sakė ji.

D. Trumpas liko ištikimas savo būdui ir atsakė per „Twitter“ įprastu įžeidžiamu tonu: „Pietų Karolinos žmonės gėdijasi Nikki Haley!"

Tarp praeitą savaitę įvardytų D. Trumpo pasirinkimų buvo „ekonomikos nacionalistas“ Steve'as Bannonas, dešiniojo sparno naujienų portalo „Breitbart“ vadovas. Išrinktasis prezidentas planuoja jį paskirti savo vyriausiuoju strategu - baltųjų viršenybės šalininkų džiaugsmui.

Tačiau antradienį, kai internete išplito vaizdo įrašas, kuriame matomi vadinamieji alternatyviosios dešinės stovyklos šalininkai, demonstruojantys nacių pasisveikinimą ir skanduojantys „Hail Trump“, išrinktasis prezidentas atsiribojo nuo šio judėjimo.

Kampanijos retorika

D. Trumpui kartu su patarėjais persikėlus į jo prabangų golfo kurortą „Mar-a-Lago“ šalia Palm Bičo Floridoje visi toliau lauks jo paskyrimų, pagal kuriuos būtų galima prognozuoti naujosios Amerikos administracijos kursą.

Kai D. Trumpo pergalė prezidento rinkimuose dar atrodė kaip mažai tikėtina perspektyva, daugelis respublikonų ir konservatyvių pažiūrų politikos ekspertai smerkė jo prieš musulmonus nukreiptą retoriką, artumą Rusijai ir izoliacionistinę bei protekcionistinę poziciją.

Daugelis šių veikėjų dabar švelnina toną ir tikisi rasti vietą naujojo lyderio pašonėje: kai kuriuos vilioja galimybė gauti svarbias pareigas D. Trumpo administracijoje arba pasitarnauti JAV interesams kaip moderuojanti jėga.

Buvęs karų Irake ir Afganistane vadas dimisijos generolas Davidas Petraeusas (Deividas Petreusas), atsistatydinęs iš Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) vadovo posto, kai buvo nustatyta, kad jis dalijosi įslaptintais duomenimis su savo meiluže, trečiadienį užsiminė galintis būti naudingas.

„Jeigu esi prašomas, turi tarnauti, atidėti į šalį visas abejones dėl kampanijos retorikos ir aiškintis, kas yra geriausia šaliai“, – jis sakė BBC radijui.

Gegužę D. Petraeusas sakė, kad D. Trumpo pareiškimai, kad reikia visiems musulmonams uždrausti atvykti į Jungtines Valstijas, yra „toksiški“ ir "žalingi mūsų gyvybiškai svarbiems nacionalinio saugumo interesams".

Šią savaitę vienas D. Trumpo padėjėjas buvo nufotografuotas nešantis į D. Trumpo būstinę jo dangoraižyje Niujorke dokumentus, susijusius su JAV sienos apsaugos planu. Nuotraukoje buvo įskaitomi pirmieji trys punktai, kuriuose kalbama apie griežtą vizų prašančių musulmonų asmeninių duomenų patikrą.

Išrinktasis prezidentas ir jo šeimos nariai liks „Mar-a-Lago“ per ketvirtadienį minimą Padėkos dienos šventę ir ateinantį savaitgalį. Pirmadienį planuojami nauji pasitarimai su valdžios perėmimo komandos pareigūnais, sakė jo atstovas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų