D. Trumpas ragina Rusiją liautis rėmus „žiaurumus“ Sirijoje

JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) paragino Rusiją nutraukti savo paramą Sirijos režimo „žiaurumams“ ir išreiškė Vašingtono susirūpinimą dėl smurto Idlibo regione, sekmadienį informavo Baltieji rūmai.

Kalbėdamas telefonu su Turkijos lyderiu Recepu Tayyipu Erdoganu (Redžepu Tajipu Erdohanu) D. Trumpas „išreiškė susirūpinimą dėl smurto Sirijos Idlibe ir... perdavė Jungtinių Valstijų norą išvysti Rusijos paramos (Sirijos prezidento Basharo al) Assado (Bašaro Asado) režimo žiaurumams pabaigą“, nurodė Baltieji rūmai.

Maskvos remiamos B. al Assadui ištikimos pajėgos vis intensyviau puola sukilėlių pozicijas šiaurės vakarinėje Idlibo provincijoje ir sekmadienį perėmė naujų teritorijų kontrolę.

Turkijos užsienio reikalų ministras taip pat spaudė savo kolegą rusą dėl Damasko pajėgų atakų paskutiniame sukilėlių bastione šalyje.

Turkija Idlibe turi 12 stebėjimo postų, įsteigtų pagal 2018 metais Ankaros ir Maskvos sudarytą susitarimą, kuriuo siekiama užkirsti kelią režimo puolimui, tačiau Sirijos kariuomenė vis tiek pradėjo karinę kampaniją šiaurės vakariniame regione.

Manoma, kad keturi iš šių Turkijos postų yra apsupti sirų pajėgų, o Ankara pagrasino surengti kontrpuolimą, jeigu jos neatsitrauks iki vasario pabaigos.

„Pabrėžiau, kad išpuoliai Idlibe turi liautis ir kad būtina paskelbti ilgalaikes paliaubas, kurios nebūtų pažeidinėjamos“, – žurnalistams sakė turkų užsienio reikalų ministras Mevlutas Cavusoglu (Mevliutas Čavušohlu) per Miuncheno saugumo konferenciją, kur anksčiau buvo susitikęs su Rusijos užsienio reikalų ministru Sergejumi Lavrovu.

Sirijos sukilėlius palaikanti Turkija ir Damasko sąjungininkė Rusija pastaraisiais metais glaudžiai bendradarbiauja Sirijos klausimu, nors ir remia priešingas devynerius metus trunkančio konflikto puses.

Pirmadienį Turkijos delegacija išvyks į Maskvą, praėjusį savaitgalį Ankaroje apsilankius Rusijos pareigūnams, nesugebėjusiems pasiekti jokio konkretaus susitarimo.

Padėtį Sirijoje stebinti nevyriausybinė organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR) sekmadienį pareiškė, kad režimo pajėgos „pirmą kartą nuo 2012 metų kontroliuoja visus kaimus ir miestelius Alepo apylinkėse“.

Režimo pajėgos jau kelias savaites Sirijos šiaurės vakaruose palaipsniui atiminėja teritoriją iš džihadistų ir sukilėlių. Savo naujausias operacijas Damaskas vykdo į vakarus nuo Alepo provincijos.

Puolimas, vykdomas padedant Rusijai, išprovokavo didžiausio masto žmonių perkėlimą per visą Sirijos karą: nuo gruodžio mėnesio iš savo namų pabėgo 800 tūkst. žmonių, pranešė Jungtinės Tautos.

Rusijos, Irano ir Libano šiitų judėjimo „Hizbollah“ palaikomos B. al Assado pajėgos dabar kontroliuoja daugiau nei 70 proc. Sirijos teritorijos, o pats prezidentas ne kartą žadėjo susigrąžinti visos šalies kontrolę.

Šeštadienį kalbėdamas telefonu su R. T. Erdoganu D. Trumpas taip pat „pakartojo, kad nuolatinis užsienio jėgų kišimasis į Libiją tik dar labiau pablogins padėtį“.

Libijoje tvyro chaosas nuo 2011 metų, kai per NATO palaikomą sukilimą buvo nužudytas ilgametis diktatorius Muamaras Kadhafi (Muamaras Kadafis). Šiuo metu dėl šalies kontrolės varžosi dvi vyriausybės.

Tokios valstybės kaip Rusija, Prancūzija, Jungtiniai Arabų Emyratai ir Egiptas remia autokratą Khalifa Haftarą (Chalifą Haftarą), o JT pripažįstamą Nacionalinę santarvės vyriausybę (NSV) palaiko Turkija ir Kataras.


Šiame straipsnyje: Donaldas TrumpasSirijaRusija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Tupdykit šitą ryžą babuiną į narvą zoologijos sode....

Anonimas

Anonimas portretas
Pisau jūsų Trumpą per visus galus. Idiotai.

To jo

To jo  portretas
Rusai lietuvoj buvo yra ir bus. O jai tu kalbi apie užkariavima tai gal pabandyk kreiptis bangu 6a ten tau pagelbes.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių