D. Trumpas siūlo radikalias JAV imigracijos politikos reformas

  • Teksto dydis:

JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) ketvirtadienį paragino iš esmės pertvarkyti imigracijos sistemą, kad pirmenybė atvykti į šalį būtų teikiama aukštos kvalifikacijos ir anglų kalbą mokantiems darbuotojams.

Prezidentas taip pat sakė, jog reikia užtrenkti duris Amerikos prieglobsčio sistema piktnaudžiaujantiems migrantams. 

Ši reforma, apie kurią D. Trumpas paskelbė savo kalboje Baltųjų rūmų Rožių sode, būtų pirmoji reikšminga imigracijos sistemos pertvarka per daugelį dešimtmečių.

Tai reikštų, kad Amerika atsisako ilgametės tradicijos priimti atvykėlius – „vargšus, užguitas mases, kurios trokšta laisvai kvėpuoti“ – tai eilutė iš poetės Emmos Lazarus (Emos Lazarus) soneto „Naujasis Kolosas“ (The New Colossus), užrašyto prie Laisvės statulos pritvirtintoje bronzinėje lentoje.

„Šiuo metu 66 proc. legalių migrantų atvyksta čia atsitiktinai“, – sakė D. Trumpas.

Tuo metu taškų sistema, pagal kurią būtų vertinamas pretendentų pasirengimas prisidėti prie JAV ekonomikos augimo, anot prezidento, leistų pritraukti „didžiausius talentus“.      

Mažai tikėtina, kad į verslą orientuoto respublikonų prezidento idėjos būtų rimtai svarstomos Kongrese, kur imigracija laikoma politiškai toksiška tema, ypač prieš 2020 metais vyksiančius Kongreso ir prezidento rinkimus.   

„Šis jokių perspektyvų neturintis planas tikrai nėra rimtas pasiūlymas“, – sakė Atstovų Rūmų pirmininkė demokratė Nancy Pelosi (Nensi Pelouzi).    

Tačiau D. Trumpui, kuriam užtvarų pasienyje su Meksika statybos tapo svarbiausiu pirmosios kadencijos prioritetu, šie pasiūlymai padės pelnyti politinių taškų tarp savo elektorato artėjant prezidento rinkimams, kuriuose jis sieks perrinkimo.   

Anot D. Trumpo, šio plano dėka JAV imigracijos sistema būtų panašesnė į konkurencingesnę Australijos ir Kanados imigracijos politiką ir taptų „šiuolaikinio pasaulio pavydo objektu“, nes leistų pritraukti į šalį itin kvalifikuotus darbuotojus.   

„Branginame atviras duris, kurių norime savo šaliai. Tačiau didelė dalis tų imigrantų turi būti priimama atsižvelgiant į jų privalumus ir profesinius įgūdžius“, – kalbėjo prezidentas.  

„Didžiausia permaina būtų mūsų siekis padidinti atvykstančių aukštos kvalifikacijos darbuotojų skaičių nuo 12 proc. iki 57 proc., o galbūt net dar daugiau“, – sakė jis. 

Siūlomos reformos numato, kad iš imigrantų taip pat būtų „reikalaujama išmokti anglų kalbą ir išlaikyti pilietybės pagrindų egzaminą“, sakė D. Trumpas.     

Prezidentas taip pat pažymėjo, kad prieglobsčio sistema dažnai piktnaudžiaujama. Į Jungtines Valstijas plūsta daug migrantų iš Centrinės Amerikos valstybių, tvirtinančių, kad bėga nuo gaujų smurto.       

„Mes galime didžiuotis daug metų būdami šalimi, suteikiančia apsauga tiems, kas bėga nuo vyriausybės persekiojimo, – sakė D. Trumpas. – Nelaimei, legalių prieglobsčio prašytojų vietą užima nepagrįstus reikalavimus keliantys asmenys.“

Politinis akligatvis

Mažai tikėtina, kad Kongresas balsuotų dėl šių D. Trumpo idėjų, todėl analitikai sako, kad šis planas veikiau yra rinkimų kampanijos žingsnis, o ne rimta teisėkūros iniciatyva.   

Įtakingas respublikonų senatorius Lindsey Grahamas (Lindsis Grejemas), svarbus D. Trumpo sąjungininkas Kongrese, leido suprasti, kad prezidento idėjos jam nekelia didelio entuziazmo. 

„Šiam Baltųjų rūmų planui neskirta tapti įstatymu“, – sakė jis. 

Dešiniojo sparno politikai nepatenkinti D. Trumpo planu, nes juo nesiekiama apskritai mažinti imigraciją. Kairiųjų stovyklai jis nepatinka, nes ignoruojamas siekis suteikti teisinį statusą žmonėms, kurie nelegaliai pateko į Jungtines Valstijas dar būdami vaikai – vadinamiesiems svajotojams (dreamers).

N. Pelosi sakė, kad D. Trumpo idėja įsileisti į šalį tik kvalifikuotus ir gerai anglų kalbą mokančius atvykėlius yra žmonių skirstymas ir visiškas realybės nesuvokimas.

„Nejau jie nori pasakyti, kad visi į Jungtines Valstijas per visą mūsų šalies istoriją atvykę žmonės buvo nieko verti, nes neturėjo inžinieriaus diplomo?“ – klausė ji.  

Kalifornijai atstovaujantis Atstovų Rūmų narys demokratas Jimmy Gomezas (Džimis Gomesas) prezidento planą pavadino „nejautriu“ ir „prieštaraujančiu mūsų vertybėms“.

Imigracijos klausimų ekspertas Stephenas Yale‘is-Loehras (Stivenas Jeilis-Leiras) iš Cornello (Kornelo) universiteto Teisės mokyklos sakė, kad D. Trumpo plane „esama idėjų, kurias vertėtų apsvarstyti“, tačiau siūlomų reformų tikrai nepakanka imigracijos sistemos problemoms išspręsti, todėl Kongresas į jį nežiūrės rimtai.   

Anot eksperto, apie imigracijos sistemos pertvarką Vašingtone kalbama daugybę metų ir mažai tikėtina, kad šiuo klausimu būtų pasiekta pažangos artėjant Kongreso rinkimams.    

„Imigracijos sistemos pertvarka visada yra sudėtinga. Kongresas mūsų legalios imigracijos sistemos neperžiūrinėjo nuo 1990 metų“, – sakė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių