D. Trumpas žada naujų sankcijų Iranui, Teheranas perspėja JAV nemėginti pulti

  • Teksto dydis:

JAV prezidentas prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) šeštadienį pažadėjo įvesti Iranui naujų „didelių“ sankcijų, o Teheranas savo ruožtu perspėjo Vašingtoną, kad bet koks puolimas prieš šiitišką respubliką reikštų atsakomąjį smūgį prieš Amerikos interesus Vidurio Rytuose.

Žodžių karas paaštrėjo, kai D. Trumpas pripažino paskutinę minutę atšaukęs JAV karinius veiksmus prieš Iraną, kai šis numušė amerikiečių kariuomenės žvalgybos droną.

Šis incidentas, įvykęs po virtinės atakų prieš tanklaivius šalia Persijos įlankos, dėl kurių JAV kaltino Iraną, dar labiau padidino įtampą tarp abiejų šalių.

Iranas neigė atsakomybę dėl atakų prieš laivus ir sakė numušęs amerikiečių orlaivį tik tuomet, kai jis įskrido į šalies oro erdvę.

D. Trumpas po anksčiau šeštadienį vykusių diskusijų su savo patarėjais Kemp Deivido rezidencijoje iš pradžių sakė, kad Iranas galėtų tapti jo „geriausiu draugu“, jeigu ši šalies sutiktų išsižadėti branduolinių ginklų.

„Jeigu jie su tuo sutiktų, jie turėtų turtingą šalį. Jie būtų labai laimingi, o aš būčiau geriausias jų draugas“, – prezidentas sakė žurnalistams.

Iranas neigia siekiąs pasigaminti branduolinių ginklų ir tvirtina, kad jo atominė programa yra griežtai civilinė.

2015 metais daugiašalė sutartis tarp Teherano ir pasaulio galybių turėjo pažaboti Irano branduolines ambicijas mainais į sankcijų švelninimą.

Tačiau pernai gegužę D. Trumpas išvedė Jungtines Valstijas iš šio susitarimo ir įvedė griežtų baudžiamųjų sankcijų, turinčių sustabdyti iranietiškos naftos eksportą ir nusmukdyti šios šalies ekonomiką. Dabar Amerikos lyderis planuoja šias priemones išplėsti.

„Pirmadienį įvesime didelių papildomų sankcijų Iranui“, – per tviterį parašė D. Trumpas, anksčiau taip pat nurodę dislokuoti Vidurio Rytuose daugiau amerikiečių karių.

„Laukiu dienos, kai sankcijos Iranui bus atšauktos ir jie vėl taps produktyvia ir klestinčia valstybe – juo greičiau, juo geriau!“ – pridūrė D. Trumpas.

Jam paantrino JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo (Maikas Pompėjas): „Kai Irano režimas nuspręs atsisakyti smurto ir į mūsų diplomatiją atsakys diplomatija, jis žinos, kaip mus pasiekti. Iki tol mūsų diplomatinės izoliacijos ir ekonominio spaudimo kampanija prieš šį režimą intensyvės.“

D. Trumpas šeštadienį vakare per „Twitter“ taip pat perspėjo: „Niekada „NEATŠAUKIAU“ smūgio Iranui, kaip žmonės neteisingai praneša – tiesiog šiuo metu jį sustabdžiau!“

„Parako statinė“

Vienas aukšto rango Irano kariškis perspėjo Vašingtoną susilaikyti nuo bet kokių smūgių.

„Į Iraną paleista bent viena kulka išprovokuotų ugnį prieš Amerikos ir jos sąjungininkų interesus“ Vidurio Rytų regione, naujienų agentūrai „Tasnim“ sakė šiitiškos respublikos ginkluotųjų pajėgų Generalinio štabo atstovas brigados generolas Abolfazlas Shekarchi (Abdolfazlas Šekarčis).

„Jeigu priešas – ypač Amerika ir jos sąjungininkai regione – padarytų karinę klaidą šaudami į parako statinę, ant kurios sudėti Amerikos interesai, regioną apimtų liepsnos“, – pridūrė A. Shekarchi.

Po šių komentarų Iranas pranešė įvykdęs mirties bausmę vienam Gynybos ministerijos aerokosminių technologijų organizacijos rangovui, nuteistam už šnipinėjimą JAV naudai.

„Tarptautinių įstatymų sutrypimas“

Kai ketvirtadienį buvo numuštas amerikiečių bepilotis lėktuvas „Global Hawk“, D. Trumpas sakė, kad Jungtinės Valstijos yra „užsitaisiusios ir atlaužusios gaiduką“ – pasiruošusios smogti Iranui.

Vis dėlto jis pridūrė, kad paskutinę minutę atšaukė įsakymą pulti, nes toks atsakas nebūtų buvęs „proporcingas“.

JAV prezidentas sakė nenorįs karo su Iranu, bet jeigu toks konfliktas įsipliekstų, jis atneštų „sunaikinimą, kokio dar nesate matę“, sakoma D. Trumpo penktadienį televizijai NBC duoto interviu ištraukose.

Teheranas tvirtina, kad amerikiečių dronas pažeidė jo oro erdvę, nors Vašingtonas tai neigia. Tačiau elitinės Revoliucijos gvardijos vadas brigados generolas Amiras Ali Hajizadeh (Amiras Ali Hadžizada) sakė valstybinei naujienų agentūrai IRNA, kad pažeidimas galėjo būti atsitiktinis.

„Bet kokiu atveju, tai buvo šnipinėjimo orlaivio įvykdytas tarptautinių aviacijos įstatymų sutrypimas“, – pridūrė A. A. Hajizadeh.

Pentagonas paskelbė drono skrydžio trajektorijos žemėlapį, rodantį, kad jis laikėsi atokiai nuo Irano teritorinių vandenų. Irano užsienio reikalų ministras Mohammadas Javadas Zarifas (Mohamadas Džavadas Zarifas) savo ruožtu paskelbė žemėlapių, rodančių, kad orlaivis buvo patekęs į šalies teritoriją.

„Negali būti jokių abejonių, kur buvo tas orlaivis, kai jis buvo numuštas“, – ministras parašė per tviterį.

Kai bepilotis lėktuvas buvo sunaikintas, D. Trumpas slapta įsakė JAV Kibernetinių veiksmų vadovybei surengti atsakomąją kibernetinę ataką prieš Iraną, šeštadienį pranešė dienraštis „The Washington“.

Leidinio duomenimis, ši ataka paralyžiavo kompiuterius, naudojamus valdyti iraniečių raketų paleidimus, o portalas „Yahoo News“ pranešė, kad kibernetinė ataka buvo nukreipta prieš žvalgybos organizaciją, stebinčią laivybą Persijos įlankos regione.

Irano užsienio reikalų ministerija tai pat nurodė iškvietusi Jungtinių Arabų Emyratų, iš kurių buvo paleistas amerikiečių bepilotis lėktuvas, reikalų patikėtinį ir pareiškė jam protestą dėl šios valstybės leidimo „naudoti savo objektus užsienio pajėgoms, vykdančioms agresiją“.

JAV Federalinė aviacijos administracija uždraudė tame regione skraidyti Amerikos civiliniams lėktuvams „iki tolesnio pranešimo“. Kelių kitų šalių didelės oro bendrovės taip pat pakeitė savo maršrutus, kad aplenktų strategiškai svarbų Hormūzo sąsiaurį.


Šiame straipsnyje: Donaldas TrumpasIranas

NAUJAUSI KOMENTARAI

taip

taip portretas
masonai provokuoja kara o atpirkimo ozys tai marionete....
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių