Pereiti į pagrindinį turinį

D. Trumpas prisaikdintas 45-uoju JAV prezidentu

2017-01-20 19:50
BNS inf.

Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) penktadienį buvo prisaikdintas 45-uoju Jungtinių Amerikos Valstijų prezidentu ant Kapitolijaus laiptų Vašingtone, stebint šimtams tūkstančių entuziastingų jo šalininkų, per ceremoniją, laikomą istoriniu valdžios perdavimu.

70-metis respublikonas padėjo ranką ant dviejų Biblijų – saviškės ir priklausiusios prezidento Abrahamo Lincolno (Abraomo Linkolno) – ir ištarė iškilmingą priesaiką, pradedamas naują politinę erą, sutinkamą tiek su džiaugsmu, tiek su nerimu.

„Aš, Donaldas Johnas Trumpas (Donaldas Džonas Trampas), iškilmingai prisiekiu, kad ištikimai vykdysiu Jungtinių Valstijų pareigas ir kaip galėdamas išlaikysiu, saugosiu ir ginsiu Jungtinių Valstijų Konstituciją. Tepadeda man Dievas“, – ištarė jis ir kelis kartus iškėlė aukštyn kumštį.

Kovingo būdo milijardierius verslininkas, buvęs televizijos realybės šou žvaigždė, lapkritį laimėjo rinkimus, susigrūmęs su demokrate Hillary Clinton (Hilari Klinton). Dabar jis perėmė vadovavimą itin susipriešinusiai šaliai: vieni amerikiečiai D.Trumpo atėjimo į valdžią laukė su entuziazmu, o kiti - pašiurpę dėl jo pergalės.

Politikos naujokas D.Trumpas ir respublikonų valdomas Kongresas jau kreipia šalį nauja, konservatyvia linkme. Jie taip pat žada pakeisti daug dalykų, priimtų 44-ojo JAV prezidento Baracko Obamos (Barako Obamos) valdymo metu.

Inauguracijos kalba

Po priesaikos D.Trumpas savo inauguracijos kalboje šimtams tūkstančių Vašingtone prie Kapitolijaus susirinkusių žmonių, pareiškė: „Tai jūsų momentas. Jis priklauso jums.“

D.Trumpas išdėstė savo viziją, kokiu keliu jo šalis turės eiti artimiausius ketverius metus, pabrėždamas savo rinkimų kampanijos pažadą „padaryti Ameriką vėl didžią“.

Pirmiausiai jis pareiškė, kad „mes kartu brėšime Amerikos ir pasaulio kursą daug, daug metų“.

Pasak D.Trumpo, amerikiečiai „suvienijo didžias nacionalines pastangas, kad statytų mūsų šalį ir atkurtų jos pažadą visiems žmonėms“.

Naujasis lyderis sakė, kad jo pažadėti pokyčiai prasideda „štai čia, dabar pat“.

D.Trumpas pabrėžė, kad nesvarbu, kuri partija kontroliuoja vyriausybę ir kad svarbiausia, „ar mūsų vyriausybė yra kontroliuojama žmonių“.

Jis pažadėjo, kad apleisti šalies vyrai ir moterys „nebebus užmiršti“.

Prezidentas padėkojo „dešimtims milijonų“ amerikiečių, prisidėjusių prie jį į valdžią iškėlusio istorinio judėjimo, „kokio pasaulis dar niekada nėra matęs“.

D.Trumpas pabrėžė, jog Jungtinės Valstijos egzistuoja, kad tarnautų savo piliečiams.

Pasak jo, amerikiečiai nori puikių mokyklų, saugių gyvenamųjų rajonų ir gerų darbo vietų.

Bet jis perspėjo, kad daugelio žmonių tikrovė kitokia: nutriušusios gamyklos, netikusi švietimo sistema, nusikaltimai, gaujos ir narkotikai.

D.Trumpas pareiškė, kad šios „pjautynės baigiasi čia ir dabar“.

Naujasis JAV prezidentas sakė, kad valdys šalį taip, kad Amerika visada būtų pirmoje vietoje.

Pasak D.Trumpo, „nuo šios dienos, mūsų ranką valdys nauja vizija“, ir kad „nuo šios dienos tik Amerika bus pirmoje vietoje“.

Prezidentas sakė, kad kiekvienas jo sprendimas įvairiais klausimais – nuo prekybos iki mokesčių, imigracijos ir užsienio reikalų – bus priimtas Amerikos darbininkų ir šeimų naudai.

„Privalome apsaugoti savo sienas nuo kitų šalių niokojimo“, atimančių iš amerikiečių darbo vietas, sakė jis.

Pasak D.Trumpo, jam valdant, Amerika „pradės nugalėti kaip niekada anksčiau“.

Per savo pirmąją kalbą prezidentas D.Trumpas pakartojo savo tamsią viziją, ir išvardijo šalių – JAV priešių sąrašą, kurį minėjo ir per savo kampaniją.

D.Trumpas uždarytus fabrikus pavadino „antkapiais“, kurių pilna šalyje, ir sakė, kad federalinė vyriausybė išleido milijardus, gindama „kitų šalių sienas ir atsisakydama ginti savąsias“.

Respublikonas pareiškė, kad JAV „susidurs su sunkumais, bet darbą atliks“.

Pasak prezidento, jo pasakyta priesaika buvo „ištikimybės priesaika visiems amerikiečiams“. Be to, jis pabrėžė, kad jo šaliai lemta turėti „vieną didingą likimą“.

D.Trumpui pradėjus kalbą, Vašingtone pradėjo lyti.

Naujasis lyderis taip pat padėkojo visiems ceremoniją stebėjusiems buvusiems prezidentams, tarp jų ir jo kampanijos priešininkams B.Obamai ir Billui Clintonui (Bilą Klintonui).

Prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) savo pergalę pavadino darbininkų pergale.

Savo inauguracijos kalboje jis sakė: „Šiandien valdžią perduodame ne iš vienos administracijos kitai, o perduodame valdžią iš Vašingtono ir atiduodame ją jums, žmonėms.“

Pasak D.Trumpo, per ilgai ir per mažai žmonės turėjo valdžios, ir žmonės sumokėjo už tai didelę kainą.

Jis sakė: „Vašingtonas klestėjo, bet su žmonėmis nebuvo dalijamasi tais turtais. Politikai klestėjo, bet darbo vietos buvo naikinamos, o fabrikai uždarinėjami.“

D.Trumpas pareiškė: „Tai pasikeis čia ir dabar.“

Jis taip pat padėkojo buvusiam prezidentui Barackui Obamai (Barakui Obamai) ir pirmajai poniai Michelle Obamai (Mišel Obamai) už jų „kilnią“ paramą jam perimant valdžią.

„Kartu mes vėl padarysime Ameriką stiprią. Vėl padarysime Ameriką turtingą. Vėl padarysime Ameriką išdidžią. Vėl padarysime Ameriką saugią. Ir, taip, mes vėl padarysime Ameriką didžią“, – pareiškė jis baigdamas kalbą.

„Ačiū. Dieve, sergėk jus ir Dieve sergėk Ameriką!“

Prezidento planai

Naujoji Jungtinių Valstijų administracija patvirtino savo ketinimus pasitraukti iš Ramiojo vandenyno partnerystės susitarimo, nurodoma atnaujinto Baltųjų rūmų tinklalapio skiltyje „Užduotys“.

„Turėdamas didelį derybų patirtį prezidentas supranta, kaip svarbu pirmiausia rūpintis amerikiečių darbuotojais ir verslu, kai kalbama apie prekybą“, – sakoma dokumente.

Jame nurodoma, kad „griežti ir sąžiningi susitarimai tarptautinės prekybos srityje gali būti panaudoti užtikrinti mūsų ekonomikos augimą, milijonų darbo vietų sugrąžinimą amerikiečiams ir skurstančių mūsų šalies rajonų atgaivinimą“.

„Ši strategija bus pradėta įgyventi nuo pasitraukimo iš Ramiojo vandenyno partnerystės susitarimo“, – sakoma dokumente ir priduriama, kad nuo šiol visi prekybos susitarimai bus vertinami atsižvelgiant į amerikiečių darbuotojų interesus.

Dokumente taip pat nurodoma, kad JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) ketina peržiūrėti Šiaurės Amerikos laisvosios prekybos susitarimą (NAFTA).

„Jeigu mūsų partneriai atsisakyti jį peržiūrėti, kad amerikiečių darbuotojų padėtis būtų sąžiningesnė, prezidentas pranešė apie ketinimą pasitraukti iš NAFTA“, – sakoma dokumente.

Skalūnų „revoliucija“

D. Trumpas mano, kad aktyvi skalūnų dujų ir naftos gavyba padės amerikiečiams sugrąžinti klestėjimą, skelbia Baltieji rūmai.

„D. Trumpo administracija pasinaudos skalūnų dujų ir skalūnų naftos revoliucija, kad sukurtų darbo vietų ir užtikrintų klestėjimą milijonams amerikiečių“, – nurodoma D. Trumpo prioritetų dokumente.

„Privalome pasinaudoti turimais nepaliestais skalūnų naftos ir skalūnų dujų ištekliais, kurie yra vertinami 50 trln. JAV dolerių, ypač tais, kurie yra federalinėse žemėse , priklausančiose Amerikos tautai. Mes panaudosime energijos gavybos pajamas, kad suremontuotų kelius, mokyklas, tiltus, infrastruktūrą“, – sakoma dokumente.

Be to, D. Trumpas tikisi, kad jo iniciatyvos leis sumažinti energijos kainas JAV, kas taps „didele paspirtimi žemės ūkiui“.

Taip pat „administracija ketina naudoti „ekologiškai švarias“ technologijas anglių kasybai ir įpūsti gyvybės JAV anglies pramonei, kuri jau seniai susiduria su sunkumais“.

Protestuotojų ir policijos susirėmimai tęsiasi

Vašingtono centre penktadienį tęsėsi susirėmimai tarp kaukėtų protestuotojų ir riaušių policijos, vykstantys už kelių kvartalų nuo parado, rengiamo naujai prisaikdinto JAV prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) garbei, maršruto.

Apie 400–500 protestuotojų svaidė įvairius daiktus į policininkus, o šie atsakė ašarinėmis ir pipirinėmis dujomis. Šis smurto proveržis buvo jau antras per kelias valandas.

Vašingtono policija nurodė suėmusi daugiau kaip 90 žmonių už vandalizmo aktus per pirmuosius susirėmimus, vykusius šalia didelės taikios demonstracijos, per kurią buvo reiškiamas nepasitenkinimas D.Trumpo inauguracija.

Pažadėjo išnaikinti radikalųjį islamo terorizmą

JAV prezidentas D. Trumpas, penktadienį pradedantis kadenciją, savo inauguracijos kalboje pabrėžė, kad pastangos įveikti islamo ekstremizmą bus itin svarbi jo užsienio politikos dalis, ir pažadėjo, kad kartu su sąjungininkais sieks visiškai pašalinti džihadistų keliamą grėsmę.

„Sustiprinsime senuosius aljansus ir užmegsime naujų, taip pat suvienysime civilizuotąjį pasaulį prieš radikalųjį islamo terorizmą, iš visiškai nušluosime jį nuo žemės paviršiaus“, – pareiškė jis.

Su ekstremizmu taip pat kovojo D.Trumpo pirmtakai: George'as W.Bushas (Džordžas V.Bušas), surengęs invaziją į Afganistaną ir nuvertęs Talibano režimą toje šalyje, ir Barackas Obama (Barakas Obama), įsakęs surengti reidą, per kurį buvo nukautas tarptautinio teroristų tinklo „al Qaeda“ vadeiva Osama bin Ladenas.

Tačiau D.Trumpas žengė dar toliau – iš jo kalbos buvo galima suprasti, kad naujasis lyderis šią kovą vertina kaip civilizacijų mūšį tarp Amerikos ir grėsmės, keliamos paties islamo tikėjimo.

Nors inauguracijos kalboje konkrečių politikos detalių nebuvo, jo pažadas kurti naujus aljansu prieš terorą vertinamas kaip užuomina, jog D.Trumpas yra nusiteikęs bendradarbiauti su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu.

Pasveikino D.Grybauskaitė

Prezidentė Dalia Grybauskaitė pasveikino D. Trumpą,  pradėjus eiti Jungtinių Amerikos Valstijų prezidento pareigas.

Pasak šalies vadovės, Lietuvos žmonės vertina nuoseklią Jungtinių Amerikos Valstijų paramą Lietuvos laisvei, nepriklausomybei ir valstybingumui.

„Tai tvirtas pamatas abiejų šalių draugystei ir bendradarbiavimui“, – sakoma D.Grybauskaitės sveikinime.

Lietuva ir JAV, prezidentės teigimu, yra artimiausios sąjungininkės, nes jas sieja tikėjimas demokratija ir žmogaus teisėmis bei pasirengimas spręsti šių dienų saugumo, terorizmo, ekonominius ir politinius iššūkius.

„Esame pasiruošę kartu ginti mūsų piliečių laisvę ir interesus bei plėtoti bendrus projektus, kurie užtikrins mūsų žmonių gerovę“ , – sako D.Grybauskaitė.

Savo sveikinimo laiške Lietuvos vadovė pareiškė išreiškė viltį, jog artimiausiu metu atsiras galimybė susitikti su D.Trumpu ir kartu abiejų valstybių Lietuvos ryšius bei transatlantinio bendradarbiavimo gaires, taip pratęsiant išskirtinę abiejų šalių draugystės istoriją.

Prisaikdintas JAV viceprezidentas M. Pensas

Naujasis JAV viceprezidentas Mike'as Pence'as (Maikas Pensas) penktadienį buvo prisaikdintas ant Kapitolijaus laiptų Vašingtone per ceremoniją, vadovaujamą Aukščiausiojo Teismo vadovo Clarence'o Thomaso (Klarenso Tomaso).

Išrinktasis prezidentas Donaldas Trumpas praeitą vasarą pasirinko M.Pence'ą, buvusį Indianos valstijos gubernatorių, savo rinkimų kampanijos partnerius.

Laikraščiuose - protesto prieš D.Trumpą plakatas

Keli JAV laikraščiai penktadienį išspausdino plakato dydžio portretą, kuriame vaizduojama moteris su Amerikos vėliavos spalvų galvos apdangalu ir kurį buvo siūloma atsinešti į Donaldo Trumpo (Donaldo Trumpo) inauguraciją.

Šį darbą sukūrė menininkas Sphepardas Fairy (Šepardas Feiris), kurį išgarsino prezidento Baracko Obamos (Barako Obamos) plakatas su užrašu „Hope“ (Viltis). Tas raudonos, baltos ir mėlynos spalvų portretas sukėlė tikrą sensaciją, pasirodęs per prezidento rinkimų kampaniją 2008 metais.

Plakatai su plaukus prisidengusios moters atvaizdu pasirodė „New York Times“ ir „Washington Post“ penktadienio numeriuose.

„Mes – Tauta“, skelbiama plakato viršuje. Tai – pirmieji JAV konstitucijos žodžiai, kuriuos pasiskolino kampanijos prieš rasinę ir etninę neapykantą organizatoriai savo kampanijos pavadinimui.

Žinutę baigia lapo apačioje parašyti žodžiai: „Esame didesni už baimę“.

Dar žemiau mažomis raidėmis rašoma:“ Mes, tauta, esame nesuskaldomi. Mes esame atsparūs. Mes giname vienas kitą. Mes giname orumą. Mes esame didesni už baimę“.

Šį plakatą užsakė „Amlifier“ fondas, Vašingtone ir Sietle įsikūrusi grupė, renkanti lėšas kampanijai „Mes – Tauta“ per visuomenės finansavimo platformą „ Kickstarter“.

Iki penktadienio ryto kampanija buvo surinktusi 1,3 mln. JAV dolerių iš 22 840 aukotojų.

Fondas ragino į D.Trumpo inauguraciją eisiančius žmones pasinaudoti šiuo plakatu, išreiškiant savo protestą.

Dalyvavo renginiuose

D. Trumpas penktadienį dalyvavo pirmuose renginiuose prieš jo prisaikdinimą 45-uoju Jungtinių Valstijų prezidentu, – prasideda nauja politinė era, kuria ir džiaugiamasi, ir baiminamasi.

„Visa tai prasideda šiandien! Susitiksime 11:00 (18 val. Lietuvos laiku) prisaikdinimui. JUDĖJIMAS TĘSIASI – DARBAS PRASIDEDA!“ – milijardierius respublikonas parašė „Twitter“ žinutėje prieš išvykdamas į Šv.Jono bažnyčią ir Baltuosius rūmus, sekdamas savo pirmtakų pėdomis.

Ten jis buvo šiltai pasveikintas kadenciją baigiančio prezidento Baracko Obamos (Barako Obamo), ruošiantis valdžios perdavimui, kuris vyksta taikiai, nors yra lydimas politinio erzelio.

„Pone išrinktasis prezidente, kaip sekasi?“ – paklausė B.Obama, palikęs atsisveikinimo laišką ant darbo stalo „Resolute“ (Resolute Desk), kai paskutinį kartą apsilankė Baltųjų rūmų Ovaliajame kabinete.

Šimtai tūkstančių žmonių susirinko plačiojoje Nacionalinėje alėjoje – Jungtinių Valstijų sostinės centre – kad pasveikintų žmogų, per savo trumpą 19 mėnesių politinę karjerą peržengusį visas prognozes, kaip ir daugelį normų.

Vėsų rytą Vašingtone D.Trumpo ištikimiausi šalininkai nepaisė retkarčiais dulkiančio lietaus ir keliavo metropolitenu, automobiliais arba pėsčiomis, kad sudalyvautų istoriniame renginyje.

„Laukiau šito labai ilgai, – sakė 68 metų buvęs Misūrio bankininkas Thomas Mendenhallas (Tomas Menenholas). – Mes tiesiog norime pokyčių.“

Kai D.Trumpas 2015 metų birželį leisdamasis eskalatoriumi savo tviskančiame dangoraižyje Niujorke paskelbė kandidatuosiantis į prezidentus, jo šalininkai buvo laikomi nevertais didelio dėmesio ar netgi sulaukdavo pašaipų.

Tačiau penktadienį prieš vidurdienį D.Trumpas padės ranką ant prezidento Abrahamo Lincolno (Abraomo Linkolno) Biblijos ir ištars priesaiką ant Kapitolijaus laiptų. Šis momentas žymės jo tapsmą galingiausiu pasaulyje žmogumi.

Jo komandos darbuotojai, daugelis sulaukę savo draugų patyčių už palaikymą žmogui, kritikų vadinamam rasistu ir fanatiku, taps įtakingais Baltųjų rūmų valdžios koridorių veikėjais.

Per pirminių rinkimų kampaniją D.Trumpas įveikė daug savo varžovų respublikonų atžaria retorika ir žvaigždės įvaizdžiu. Jis pasikinkė tą pačią nuotaikų prieš elitą bangą, kovodamas su varžove demokrate Hillary Clinton (Hilari Klinton) per lapkritį vykusius visuotinius rinkimus.

70-metis D.Trumpas bus vyriausias kadenciją pradedantis JAV prezidentas.

Tačiau šis nekilnojamojo turto magnatas ir buvęs televizijos realybės šou žvaigždė taip pat yra politikos naujokas. Jis bus pirmasis prezidentas, anksčiau niekada neužėmęs jokio renkamo posto, nedirbęs vyriausybėje ir netarnavęs ginkluotosiose pajėgose.

Vis dėlto D.Trumpo šalininkai visa tai laiko svarbiu jo privalumu.

„Jis – žmogus, ne politikas“, – sakė 59 metų Sandra Jackson-Carter (Sandra Džekson-Karter), vieno grožio salono savininkė iš Beikersvilio Kalifornijoje.

„Jis suvienys šalys ir padarys Ameriką vėl didžią, – pridūrė ji. – Tai yra istorija. Niekas negali būti geriau.“

Atvyko bendru kortežu

B.Obama ir jo žmona Michelle (Mišel) išvyko iš Baltųjų rūmų, kur jie ir D.Trumpas su žmona Melania (Melanija) anksčiau šiandien vaišinosi tradicine kava ir arbata.

Abi poros į inauguracijos ceremoniją Kapitolijuje iš Baltųjų rūmų, tarp kurių yra 4 km atstumas, atvyko Pensilvanijos prospektu bendru kortežu.

V. Putinas inauguracijos transliacijos nežiūrės

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas penktadienį neketina žiūrėti televizijos tiesioginės transliacijos iš Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) inauguracijos ceremonijos, pareiškė jo atstovas, paneigdamas, jog naujasis prezidentas yra Maskvos žmogus Vašingtone

„Nemanau, kad jis planuoja žiūrėti ją tiesiogiai, bet, žinoma, jis pamatys tai žiniose, kuriose galbūt tai bus net pagrindinė naujiena“, – sakė Dmitrijus Peskovas žurnalistams.

Atskirai valstybiniam televizijos kanalui „Rossija 24“ D.Peskovas nurodė, kad užsienio ir šalies apžvalgininkai darytų didelę klaidą manydami, jog D.Trumpas yra V.Putino žmogus Vašingtone.

D.Trumpas „nėra mūsų žmogus, jis yra Amerikos žmogus, jis yra Jungtinių Valstijų prezidentas“, – pareiškė jis.

„Būtų, turbūt, didžiausia Vakarų ekspertų, kai kurių mūsų politinių apžvalgininkų klaida laikyti jį „mūsų žmogumi“, – perspėjo V.Putino atstovas.

„Rossija 24“ yra vienas iš dviejų Rusijos televizijos kanalų, kurie penktadienį tiesiogiai transliuoja JAV prezidento inauguracijos ceremoniją.

Maskva neigia skandalingus kaltinimus, kad Kremlius yra susijęs su Rusijos žvalgybos tarnybų surengtais kibernetiniais išpuoliais, kurie padėjo D.Trumpui iškovoti pergalę rinkimuose, ir surinkta D.Trumpą kompromituojančia dosjė.

Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė Marija Zacharova taip pat sakė nemananti, kad D.Trumpą galima laikyti „prorusišku“ kandidatu, tačiau pridūrė, jog jo rinkimų varžovė Hillary Clinton (Hilari Klinton) akivaizdžiai turėjo „rusofobišką požiūrį“.

„Tokiomis aplinkybėmis daug kas manė, kad antrasis kandidatas bus prorusiškas, bet taip nėra“, – sakė ji radijo stočiai „Echo Moskvy“.

D. Trumpo inauguraciją temdo protestai

Įvairių pakraipų protestuotojai, reiškiantys pasipiktinimą dėl išrinktojo JAV prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) požiūrio į klimato pokyčius, rasinius klausimus, jo elgesio su moterimis ir kitų dalykų, susivienijo prieš būsimąjį lyderį nuo pat penktadienio – inauguracijos dienos – ankstaus ryto, ketindami pasistengti, kad jų balsas būtų išgirstas.

Entuziastingi demonstrantai protestavo prie įvairių saugumo patikros postų netoli Kapitolijaus Vašingtone, kur taktines uniformas dėvintys pareigūnai leido bilietus turinčius asmenis į inauguracijos ceremoniją.

Demonstrantai nešė plakatus su užrašais „Priešinkitės Trumpo klimato teisingumui jau dabar!“, „Tegul skamba laisvė!“ ir „Laisvę Palestinai!“

Koalicija „DisruptJ20“ (Sudrebinkime Sausio 20-ąją) žadėjo, kad jos akcijų dalyviai Vašingtone stengsis sutrikdyti iškilmes – jeigu reikės, netgi rizikuodami būti suimti.

Juodaodžių teisių judėjimas „Black Lives Matter“ (Juodaodžių gyvybės svarbios) ir feminisčių grupės taip pat žadėjo pasirūpinti, kad juos išgirstų.

Prieš pat inauguraciją kai kur įsiplieskė susirėmimų su policija: pareigūnai leido pipirines dujas ir sprogdino kurtinamąsias granatas, o protestuotojai spruko.

M. Trump vilki R. Lauren kostiumėlį

Būsimoji pirmoji JAV ponia Melania Trump (Melanija Tramp) per savo vyro Donaldo Trumpo inauguraciją penktadienį pasirinko vilkėti JAV dizainerio Ralpho Laureno (Ralfo Loreno) kurtą žydrą kostiumėlį, primenantį Jacqueline Kennedy (Žaklin Kenedi) stilių.

Prie minkštos elegantiškos kašmyro suknelės, kuri siekia kelius, M.Trump priderino neįprasto kirpimo, prie kaklo prigludusį švarkelį ir zomšines pirštinaites. Būsimosios pirmosios ponios plaukai buvo susegti, ji segėjo deimantinius auskarus.

Jos įvaizdis internete sulaukė puikių atsiliepimų: ji netgi buvo lyginama su demokrato prezidento Johno F. Kennedy (Džono F.Kenedžio) žmona Jacqueline, laikoma viena stilingiausių pirmųjų ponių visoje šalies istorijoje.

„Po istorinės jos vyro Donaldo J.Trumpo, 45-ojo Jungtinių Valstijų prezidento priesaikos, išrinktoji pirmoji ponia taps Amerikos naująja pirmąja ponia, vilkėdama amerikiečių dizainerio, pakeitusio Amerikos madą, Ralpho Laureno, rūbus“, – sakoma pranešime, paskelbtame mados industrijos žurnale „Women's Wear Daily“.

Iš Slovėnijos kilusi M.Trump, buvęs modelis, yra pirmoji ne JAV gimusi pirmoji ponia nuo XIX šimtmečio, kai 1825-1829 metais prezidento pareigas ėjo Johnas Quincy Adamsas (Džonas Kvinsis Adamsas), kurio žmona buvo britė Louisa Adams (Luiza Adams).

Kartu su vyru M.Trump dalyvavo rytinėse pamaldose Vašingtono šv.Jono bažnyčioje, o vėliau susitiko su kadenciją baigiančiu prezidentu Baracku Obama (Baraku Obama) ir jo žmona Michelle (Mišel) ant Baltųjų rūmų laiptų.

Į bažnyčią atvyko su žmona ir vaikais

Į bažnyčią D. Trumpas atvyko su žmona Melania (Melaija) ir suaugusiais vaikais, pamaldos truks apie valandą. Pamokslą sakė pietinių baptistų pastorius Robertas Jeffressas (Robertas Džefresas), sulaukęs griežtos kritikos už kurstytojiškas pastabas apie musulmonus, mormonus, katalikus ir gėjus.

R. Jeffressas, vadovaujantis Pirmajai baptistų bažnyčiai Dalase, kartą apkaltino prezidentą Baracką Obamą (Baraką Obamą), kad šis „praskynęs kelią“ Antikristui. Pastorius islamą pavadino yra pavadinęs „blogio religija“.

Po mišių numatyta, kad prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama ) ir pirmoji ponia Michelle Obama (Mišel Obama) sutiks D. Trumpą ir jo žmoną Melanią (Melaniją) Baltuosiuose rūmuose ir drauge išgers arbatos.

Tuomet abi poros vienu kortežu važiuos apie keturis kilometrus Pensilvanijos prospektu į Kapitolijų, prie kurio vėliau vyks D. Trumpo prisaikdinimo ceremonija.

Pranešė tviteryje 

Penktadienį išrinktasis JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) tviteryje paskelbė, kad jo darbas, sukrėsiantis dabartinę Amerikos politinę ir ekonominę padėtį, netrukus prasidės.

D. Trumpas vėl pasinaudojo savo pamėgta bendravimo priemone – „Twitter“. Anksti rytą, kai žmonės jau rinkosi Vašingtono centre esančioje Nacionalinėje alėjoje (National Mall) stebėti 45-ojo prezidento prisaikdinimo apeigų, jis paskelbė įrašą.

Politikos pašalietis, nekilnojamojo turto magnatas, buvęs televizijos realybės šou žvaigždė parašė: „Visa tai prasideda šiandien! Susitiksime 11 val. (18 val. Lietuvos laiku) prisaikdinimui. JUDĖJIMAS TĘSIASI – DARBAS PRASIDEDA!“

Spėjama, kad Kapitolijaus papėdėje ir plačioje Nacionalinėje alėjoje susirinks apie 800 tūkst. žmonių, kurie stebės D. Trumpo kulminaciją Baltuosiuose rūmuose.

 

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų