Žinią, kad D. Trumpas nori Grenlandijos, danai palaikė pokštu: tai visiška katastrofa

Danai penktadienį prabudę suprato, kad dalį jų valstybės ketina įsigyti Donaldas Trumpas. JAV prezidento užmojis nusipirkti Grenlandiją daugeliui Danijos politikų sukėlė nuostabą, ypač žinant, kad D. Trumpas rugsėjį vyks vizito į Kopenhagą, rašo „Reuters“.

„Čia turbūt balandžio 1-osios pokštas. Visiškai nelaiku“, – tviteryje rašė buvęs Danijos premjeras Larsas Lokke Rasmussenas.

Pasak „Reuters“ šaltinių, D. Trumpo su patarėjais pasidalintą idėją kai kurie pareigūnai Baltuosiuose rūmuose palaikė juokais, tačiau keli esą priėmė ją už gryną pinigą.

„Jei jis (D. Trumpas) tikrai apie tai svarsto, tada tai yra galutinis įrodymas, kad jis išprotėjo. Kad Danija parduotų 50 000 savo piliečių Jungtinėms Valstijoms – visiška nesąmonė“, – Danijos televizijai DR sakė Danijos liaudies partijos atstovas užsienio reikalams Sorenas Espersenas.

Danijai priklausanti Grenlandija turi autonomiją, tačiau priklauso nuo Danijos ekonominės paramos.

„Esu tikra, kad daugelis Grenlandijos gyventojų mano, jog ilguoju laikotarpiu santykiai su Danija yra naudingesni nei santykiai su JAV. Mano pirma mintis išgirdus naujienas buvo – ne, ačiū“, – „Reuters“ teigė antros didžiausios Grenlandijos partijos „Inuit Ataqatigiit“ parlamentarė Aaja Chemnitz Larsen.

Negalima tiesiog imti ir parduoti Grenlandijos kaip kolonijiniais laikais.

Savo ruožtu buvęs JAV ambasadorus Danijoje Rufusas Giffordas D. Trumpo idėją įsigyti Grenlandiją pavadino visiška katastrofa.

„Dieve mano. Kaip Grenlandiją mylintis žmogus, kuris ten buvo 9 kartus, sakau – tai visiška ir absoliuti katastrofa“, – tviteryje rašė R. Giffordas.

Grenlandija turi dalinę autonomiją ir savarankiškai rūpinasi savo vidaus reikalais, o Danija kuruoja užsienio politiką.

„Kalbame apie tikrus žmones, negalima tiesiog imti ir parduoti Grenlandijos kaip kolonijiniais laikais“, – pareiškė Danijos socialliberalų partijos narys ir buvęs užsienio reikalų ministras Martinas Lidegaardas.

Pasak „Wall Street Journal“, D. Trumpas klausė savo patarėjų, ar įmanoma būtų JAV įsigyti šią Danijai priklausančią teritoriją, kurios didžioji dalis yra padengta ledu. JAV vadovas taip pat domėjosi Grenlandijos gamtos ištekliais ir geopolitine svarba.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nerijus

Nerijus portretas
Tegul perka Lietuva. Manau net referendumo nereiketu.

MMM

MMM portretas
Liberastinis FAKE NEWS,nor aisku galetu uzimti,padaryti putiniska referenduma ir viskas ciki-piki.O ka danai,tegul demonstruoja su savo vaivorykstinem veliavom.

cha ...kada y namus pasikvieciamas

cha  ...kada  y  namus  pasikvieciamas  portretas
kaip garbingas svecias variuga aferiuga, jam isejus ,seimininkai garantuotai kazkokio tai daikto pasiges
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių