Danija dar tris savaites neskiepys „AstraZeneca“ vakcina

Danija ketvirtadienį pranešė pratęsianti skiepijimo britų ir švedų bendrovės „AstraZeneca“ nuo COVID-19 pauzę, pareiškusi, kad vis dar neatmestinas ryšys tarp šio preparato ir retų kraujo krešulių susidarymo atvejų, nors Europos vaistų agentūra (EVA) leido jį naudoti.

Danija buvo pirmoji, kovo viduryje sustabdžiusi skiepijimą „AstraZeneca“ vakcina. Jos pavyzdžiu pasekė keliolika kitų daugiausia Europos valstybių, pasirodžius pranešimams apie galimą ryšį tarp vakcinavimo ir krešuilų susidarymo.

„Šiandien nusprendėme pratęsti mūsų pauzę dar trims savaitėms“, – per spaudos konferenciją sakė Danijos sveikatos apsaugos valdybos direktorius Sorenas Brostromas (Siorenas Brostriomas).

„Aptarėme tai su vietos ekspertais, kurie vis dar mano, kad būgštavimai neišsklaidyti. Todėl mes pratęsime pauzę“, – sakė S. Brostromas.

Didžiausią susirūpinimą kelia kraujo krešulių susidarymo, kraujavimo ir mažo trombocitų kiekio kraujyje derinys, kuris buvo retas, bet kartais mirtinas.

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) paragino šalis tęsti skiepijimą šia vakcina tvirtindama, kad jos teikiama nauda yra gerokai didesnė už keliamą pavojų.

ES vaistų reguliavimo tarnyba EVA praėjusią savaitę patvirtino, kad vakcina yra „saugi ir veiksminga“ ir „nėra susijusi su tromboembolijos atvejų arba kraujo krešulių [susidarymo] bendrosios rizikos padidėjimu“. Tačiau agentūra nurodė, kad „negali galutinai atmesti ryšio“ tarp „reto tipo kraujo krešulių ir vakcinos“.

Netrukus daugelis Europos valstybių atnaujino skiepiją šia vakcina, tačiau Šiaurės šalys nusprendė palaukti naujų tyrimų rezultatų.

„Mes nesipriešiname EVA sprendimui, mes juo remiamės ir einame toliau“, – sakė S. Brostromas.

Jis pridūrė, kad danų ekspertai toliau tirs, ar tam tikros grupės priklauso ypatingai rizikos grupei, kokia yra ta rizika ir ar ji yra priimtina.

Suomija ir Islandija šią savaitę atnaujino skiepijimą „AstraZeneca“ vakcina, tačiau skiepijami yra tik vyresnio amžiaus žmonės.

Švedija apie savo sprendimą turėtų pranešti vėliau ketvirtadienį, o Norvegija – penktadienį.

5,8 mln. gyventojų turinti Danija iš viso registravo 227 894 koronaviruso atvejus, 2 405 užsikrėtusieji mirė.

„AstraZeneca“ vakcinos naudojimo sustabdymas sulėtino ambicingą šalies skiepijimo kampaniją. Šiuo metu po dvi privalomas vakcinos nuo COVID-19 dozes yra gavę 5,7 proc. šalies gyventojų, po pirmąjį skiepą – 11,1 procento.



NAUJAUSI KOMENTARAI

pirkit

pirkit portretas
rusiskas ir bus okey nereikes bilgeicui pildyt kisenes kurios jau plysta nuo pertekliaus mirusiu sielu?...;;;
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių