Danija ruošiasi uždrausti pardavinėti linksminamąsias dujas nepilnamečiams

Danija planuoja uždrausti pardavinėti linksminamąsias dujas – azoto suboksidą – nepilnamečiams, kad jie nenaudotų šios plaktos grietinėlės gamybai ir balionėlių pripūtimui naudojamos medžiagos svaiginimuisi, antradienį pranešė pareigūnai.

„Mes ruošiamės padaryti linksminamąsias dujas nebe taip lengvai prieinamas ir neleisti jaunimui piktnaudžiauti dujų balionėliais“, – sakoma pramonės ministro Simono Kollerupo (Simono Kolerupo) pranešime.

Šią iniciatyvą palaiko beveik visi parlamento nariai, todėl tikimasi, kad parlamentas patvirtins šį projektą ir kad dujų pardavimą ribojantis įstatymas įsigalios nuo gegužės mėnesio. Projekte taip numatyta, kad suaugusieji vienu kartu galės įsigyti ne daugiau nei du dujų balionėlius.

Azoto suboksidas anksčiau buvo plačiai naudojamas nejautrai kaip skausmą malšinanti priemonė, tačiau dėl dujų sukeliamos euforijos jos taip pat vartojamos kaip lengvasis narkotikas.

Sveikatos apsaugos pareigūnai susirūpinę, kad nuolatinis azoto suboksido vartojimas gali sukelti nervų sistemos ir širdies ritmo sutrikimų, atminties praradimą.

Tyrimas parodė, kad šių dujų yra pabandęs šeštadalis 15–25 metų amžiaus vaikinų ir apie dešimtadalis tos pačios amžiaus grupės merginų. Nuo 2016 metų šalyje užregistruoti trys mirties atvejai, susiję su kvėpavimu linksminamosiomis dujomis.

Azoto suboksidas yra plačiai naudojamas aerozoliuose, ypač plaktos grietinėlės ir aliejaus balionėliuose.

Visa virtinė gamintojų pardavinėja greitam plaktos grietinėlės pasigaminimui skirtus flakonus, kuriuose naudojamos azoto suboksido dujos. Jos taip pat naudojamos oro balionams pripūsti.

Jeigu įstatymas bus priimtas, Danija taps pirmąja Europos Sąjungos nare, ribojančia azoto suboksido dujų pardavimą jaunimui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Dera ištaisyti klaidą antraštėje

Dera ištaisyti klaidą antraštėje portretas
Turi būti ne "linksminamąsias dujas", o "linksminančiąsias dujas".

WW

WW portretas
Dar tik ruosiasi uzdrausti? Cia tai bent! Seniai laikas pazaboti tuos dalykus, nes jaunimas visai nukvaks, jeigu jau to dar neatsitiko.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių