Darbą EP pradėjęs C. Puigdemont'as aršiai kritikavo Ispanijos teisingumą

  • Teksto dydis:

Katalonų lyderis Carlesas Puigdemont'as pirmadienį atvyko į Europos Parlamentą Strasbūre, kur pasmerkė Ispaniją, išdavusią jo arešto orderį ir įkalinusią vieną buvusį jo sąjungininką.

Katalonų lyderis Carlesas Puigdemont'as pirmadienį atvyko į Europos Parlamentą Strasbūre, kur pasmerkė Ispaniją, išdavusią jo arešto orderį ir įkalinusią vieną buvusį jo sąjungininką.

„Yra viena ES narė valstybė – Ispanija, nesilaikanti... Europos teisinių principų“, – paskelbė C. Puigdemont'as, į Strasbūrą atvykęs pradėti parlamentaro darbo. Katalonų lyderis dar apkaltino Madridą neteisėtai suėmus jo bendrininką Oriolą Junquerasą.

Ispanija ir C. Puigdemont'ą, ir O. Junquerasą kaltina skatinimu maištauti dėl uždrausto 2017 m. Katalonijos nepriklausomybės referendumo organizavimo.

C. Puigdemont'as pabėgo į Belgiją, o Ispanijoje sulaikytas O. Junqueras spalį buvo nuteistas ir šiuo metu atlieka 13 metų kalėjime bausmę.

Tačiau gegužę abu jie buvo išrinkti į Europos Parlamentą. Praėjusį mėnesį Europos Sąjungos Teisingumo Teismas paskelbė nutarimą, kuriuo teigė, kad kai parlamentarai yra išrenkami, jie įgyja imunitetą nuo baudžiamojo persekiojimo. Po šio nutarimo pasigirdo raginimų O. Junquerą paleisti į laisvę, o C. Puigdemont'ui suteikti teisę eiti parlamentaro pareigas.

Vis dėlto Davido Sassolio vadovaujamas EP iš O. Junquero mandatą atėmė, todėl jam teko atlikti bausmę kalėjime. C. Puigdemont'ui leista užimti parlamentaro kėdę, tačiau jam išduotas Ispanijoje galiojantis arešto orderis.

Jei D. Sassolis nutartų iš C. Puigdemont'o atimti neliečiamumą, katalonui gali būti taikomas ir Ispanijos išduotas Europos arešto orderis.

C. Puigdemont'as praleido liepą vykusį pirmą EP naujos sudėties posėdį, baimindamasis, kad nuvykęs į Strasbūrą bus suimtas. Tačiau pirmadienį, padrąsintas Europos Teisingumo Teismo nutarimo, katalonas išdrįso kirsti sieną.

Manoma, kad kiek vėliau pirmadienį D. Sassolis C. Puigdemont'ui turėtų suteikti įgaliojimus, tačiau pirmininkas taip pat gali nutarti informuoti parlamentarus apie Ispanijos prašymą panaikinti katalono imunitetą – tuo atveju D. Sassolis leistų tęsti ekstradicijos procesą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Neziniukas9

Neziniukas9 portretas
To veikejo teisiniai principai pagal soroso globalistus skaldyk mulkyk meluok ir uz tai nieko nebus
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių