Daugiau nei 2 tūkst. milijardierių yra turtingesni už 60 proc. skurdžiausių gyventojų

Pasaulio milijardierių skaičius per pastarąjį dešimtmetį padvigubėjo, jie dabar yra turtingesni už 60 proc. skurdžiausių pasaulio gyventojų, rodo labdaros organizacijos „Oxfam“ atliktas tyrimas.

Pasak tyrimo autorių, prasčiausiai gyvena neturtingos moterys ir mergaitės, nes jos „kasdien po 12,5 mlrd. valandų dirba neapmokamą darbą“, kuris yra vertinamas mažiausiai 10,8 trln. dolerių per metus.

„Mūsų sugedusios ekonomikos pildo milijardierių ir didžiųjų verslo įmonių kišenes paprastų vyrų ir moterų sąskaita. Nenuostabu, kad žmonės pradeda abejoti, ar milijardieriai išvis turėtų egzistuoti“, – sakė „Oxfam“ vadovas Indijoje Amitabhas Beharas.

„Praraja tarp turtuolių ir skurdžių nebus panaikinta be sąmoningų kovos su nelygybe priemonių“, – artėjant kasmetiniam Pasaulio ekonomikos forumui Davose, kur jis atstovaus „Oxfam“, teigė A. Beharas.

Kasmetinė „Oxfam“ ataskaita apie pasaulinę pajamų nelygybę tradiciškai yra skelbiama prieš pat forumo Šveicarijos Alpių kurorte pradžią.

Ataskaitoje pateikiama stulbinančios statistikos.

„22 turtingiausi vyrai ir moterys turi daugiau turto nei visos moterys Afrikoje“, – sakoma ataskaitoje.

„Oxfam“ teigimu, jei pasaulio turtingiausias 1 proc. gyventojų 10 metų mokėtų 0,5 proc. dydžio turto mokestį, tai būtų lygu investicijoms, reikalingoms sukurti 117 mln. naujų darbo vietų pagyvenusių žmonių ir vaikų priežiūros, švietimo ir sveikatos apsaugos srityse.

„Oxfam“ tyrimas paremtas žurnalo „Forbes“ ir Šveicarijos banko „Credit Suisse“. Tiesa, šiuos duomenis ginčija kai kurie ekonomistai.

„Oxfam“ surinkti duomenys rodo, kad 2 153 pasaulio milijardieriai turi daugiau turto nei 4,6 mlrd. skurdžiausių žmonių Žemėje.

Ypač dėl pajamų nelygi kenčia moterys ir mergaitės, nes jos dažniausiai yra globėjos, kurios „priverčia mūsų ekonomikų, verslų ir visuomenių ratus suktis“, sakė A. Beharas.

„Jos dažnai neturi pakankamai laiko siekti išsilavinimo, užsidirbti pragyvenimui ir pasisakyti, kaip turėtų veikti mūsų visuomenės, todėl jos yra įkalintos pačiame ekonomikos dugne“, – pridūrė „Oxfam“ atstovas.

Pasak „Oxfam“, visame pasaulyje 42 proc. moterų negali susirasti darbo, nes jos yra atsakingos už kitų žmonių priežiūrą, palyginti, tokių vyrų yra vos 6 proc.



NAUJAUSI KOMENTARAI

feodalas

feodalas portretas
pasaulis senai izengias i feodalizma,tad vergam bolieka sukast dantis ir tenkintis tokiu buviu.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių