Dėl pandemijos atidėti visuotiniai Bolivijos rinkimai įvyks rugsėjo 6-ąją

Bolivijos visuotiniai rinkimai, kuriuos teko atidėti dėl koronaviruso pandemijos, įvyks rugsėjo 6-ąją, atitinkamą susitarimą pasiekus partijoms, antradienį pranešė Aukščiausiasis rinkimų tribunolas.

Šis balsavimas, kuris buvo sušauktas anuliavus kontroversiškų spalio rinkimų rezultatus, turėjo įvykti gegužės 3-ąją, tačiau kovą, kai Bolivijoje dėl viruso buvo įvestas karantinas, nuspręsta atidėti jį neribotam laikui.

Aukščiausiojo rinkimų tribunolo pirmininkas Salvadoras Romero (Salvadoras Romeras) nurodė, kad rinkimų data bus patvirtinta parlamentui priėmus atitinkamą įstatymą.

Rinkėjai gegužę turėjo išrinkti Kongresą ir nuolatinį įpėdinį buvusiam prezidentui Evo Moralesui (Evui Moralesui), kuris atsistatydino lapkritį ir dabar yra pasitraukęs į Argentiną.

Tačiau laikinajai prezidentei Jeanine Anez (Džaninei Anjes) paskelbus visišką karantiną, Aukščiausiasis rinkimų tribunolas atidėjo rinkimus ir paragino pradėti „platų ir pliuralistinį dialogą su visomis politinėmis organizacijomis“, kad būtų nustatyta nauja data.

Spalio visuotinių rinkimų rezultatai buvo anuliuoti, nes Amerikos valstybių organizacijai atlikus auditą buvo rasta akivaizdžių įrodymų, kad balsavimas buvo suklastotas.

Ginčijamus rinkimus buvo laimėjęs socialistas E. Moralesas, tačiau po trijų savaičių audringų protestų jis atsistatydino ir paliko šalį.

Konservatorė J. Anez, kuri tuomet buvo Senato vicepirmininkė, tapo laikinąja prezidente ir gavo įgaliojimus rengti naujus rinkimus.

E. Moralesui buvo uždrausta vėl siekti prezidento posto ar būti išrinktam į Senatą.

11,5 mln. gyventojų turinčioje Bolivijoje užregistruota per 10 500 užsikrėtimo koronavirusine infekcija COVID-19 atvejų ir 343 mirtys. Kovą, kai nuspręsta atidėti rinkimus, šalyje tebuvo 19 patvirtintų COVID-19 atvejų.

S. Romero sakė, kad Aukščiausiasis rinkimų tribunolas užtikrins, kad per balsavimą būtų laikomasi saugumo reikalavimų.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių