Dėl Šri Lankos prezidento posto varžysis trys kandidatai

Trys kandidatai antradienį buvo patvirtinti varžytis dėl teisės pakeisti buvusį Šri Lankos prezidentą Gotabayą Rajapaksą (Gotabają Radžapakšą), praeitą savaitę pabėgusį iš šalies ir atsistatydinusį salą apėmus dideliems protestams dėl aštrėjančios ekonomikos krizės.

Laimėtojas turės vadovauti nemokiai šaliai, pradėjusiai derybas su Tarptautiniu valiutos fondu (TVF) dėl finansinės pagalbos paketo. Šri Lankoje, turinčioje 22 mln. gyventojų, smarkiai stinga maisto, degalų ir vaistų.

Parlamentas paskelbė, kad laikinasis prezidentas Ranilas Wickremesinghe (Ranilas Vikremesingė) per trečiadienį vyksiantį slaptą balsavimą grumsis su pagrindinės opozicijos frakcijos remiamu buvusiu švietimo ministru Dullasu Alahapperuma (Dulasu Alahaperuma) ir kairiųjų lyderiu Anura Dissanayake (Anura Disanajake).

Šie trys kandidatai buvo oficialiai iškelti įstatymų leidėjų per mažiau kaip 10 minučių trukusį posėdį budriai saugomame parlamento pastate.

Kiek anksčiau opozicijos lyderis Sajithas Premadasa (Sadžitas Premadasa) per „Twitter“ parašė, kad traukiasi iš kovos, ir išreiškė palaikymą 63 metų D. Alahapperumai – G. Rajapaksos partijos SLPP disidentui.

„Mūsų šalies, kurią myliu, ir žmonių, kuriuos branginu, labui atsiimu savo kandidatūrą į prezidento pareigas“, – nurodė S. Premadasa.

Šaltiniai politiniuose sluoksniuose sakė, kad S. Premadasa ir D. Alahapperuma praeitą naktį sudarė susitarimą, kad vienam tapus prezidentu kitas užimtų premjero pareigas ir sudarytų vienybės vyriausybę, turinčią vesti šalį iš aštrėjančios ekonomikos krizės.

Tačiau 73 metų politikos veteranas R. Wickremesinghe, šešis kartus dirbęs premjero poste, yra oficialiai remiamas SLPP vadovybės. Ši partija išlieka didžiausia 225 vietas turinčiame parlamente.

Tuo metu 53 metų A. Dissanayake yra tris vietas parlamente turinčio kairiojo Liaudies išvadavimo fronto (JVP) lyderis.

Galimas ketvirtas kandidatas – buvęs kariuomenės vadas Sarathas Fonseka (Saratas Fonseka) – nesulaukė pakankamos įstatymų leidėjų paramos, kad būtų įtrauktas į kovą dėl prezidento posto.

Naujas lyderis turėtų eiti pareigas iki G. Rajapaksos kadencijos pabaigos 2024 metų lapkritį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

2 statytiniai is JAV

2 statytiniai is JAV  portretas
a likes is vashingtono....
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių