Dėl vaizdų „Twitter“ panaikinta Prancūzijos politikės neliečiamybė

  • Teksto dydis:

Europos Parlamentas ketvirtadienį atėmė teisinę neliečiamybę iš Prancūzijos kraštutinių dešiniųjų lyderės Marine Le Pen (Marin Le Pen) dėl jos šalyje pradėto tyrimo, susijusio su socialiniame tinkle „Twitter“ politikės paskelbtų džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) įvykdytų žiaurių nusikaltimų nuotraukų.

Europarlamentarai didele persvara nubalsavo už Nacionalinio Fronto (FN) lyderės M. Le Pen neliečiamybės panaikinimą šioje byloje, kurią prancūzų prokurorai iškėlė 2015 metais.

Jos skelbtose nuotraukose buvo matomi IS nužudyto JAV žurnalisto Jameso Foley (Džeimso Foulio) palaikai nupjauta galva.

„Manau, kad rezultatas aiškus – didžioji dauguma palaikė jos neliečiamybės panaikinimą“, – sakė Europos Parlamento pirmininko pareigas einantis Dimitrijas Papadimulis (Dimitrios Papadimoulis).

M. Le Pen neliečiamybės panaikinimas įsigaliojo iškart, naujienų agentūrai AFP sakė EP pareigūnai.

Visgi jos neliečiamybės panaikinimas susijęs tik su tviterio pranešimais, o ne su dar vienu vykstančiu tyrimu dėl galimai M. Le Pen iššvaistytų valstybės lėšų pasisamdžius fiktyvų parlamentaro padėjėją, nurodė pareigūnai.

Antradienį kandidatė į Prancūzijos prezidentus piktinosi pastangomis panaikinti jos teisinę neliečiamybę ir sakė, kad taip elgiasi „dalis sistemos, norinčios sustabdyti Prancūzijos žmonių kandidatę – mane“.

„Žiaurių nuotraukų platinimas“

Iki šiol M. Le Pen dėl pareigūnų vykdomo tyrimo nesutiko būti apklausta policijos Paryžiaus Nantero priemiestyje, motyvuodama savo EP narės statusu.

Tačiau jos biuro vadovas oficialiai atsidūrė tyrėjų taikiklyje dėl „žiaurių nuotraukų platinimo“.

Per 830 tūkst. „Twitter“ sekėjų turinti M. Le Pen adresavo tas žinutes televizijos BFM žurnalistui Jeanui-Jacques'ui Bourdinui (Žanui Žakui Burdenui), palyginusiam jos FN su džihadistų grupuote.

Prie socialiniame tinkle paskelbtų nuotraukų buvo prirašyta „Tai yra „Daesh“ (arabiškas „Islamo valstybės“ pavadinimas). Nuotraukose buvo matyti kruvinas J.Foley kūnas su nukirsta galva, padegtas vyras bei tanko traiškoma auka.

„Gėdingai necenzūruota“

Laisvai samdomas JAV žurnalistas J. Foley buvo pagrobtas Sirijoje 2012 metais. Džihadistai jį nužudė 2014 metų rugpjūtį.

Sūnų praradę Johnas ir Diane Foley (Džonas ir Dajana Fouliai) sakė norėję, kad tos nuotraukos būtų pašalintos nedelsiant, ir kaltino politikę pasinaudojus „gėdingai necenzūruota“ nuotrauka politinei naudai.

Kitas tyrimas buvo pradėtas FN deputato Gilbert'o Collard'o (Žilbero Kolaro) atžvilgiu. Šis politikas taip pat tviteryje paskelbė panašią žiaurią nuotrauką dėl tos pačios priežasties kaip ir M. Le Pen.

Visgi praėjusį mėnesį Prancūzijos nacionalinė asamblėja nesutiko patenkinti prokurorų prašymo panaikinti jo neliečiamybę, nes jis nebuvo „pakankamai konkretus“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių