Pereiti į pagrindinį turinį

Derybos gali žlugti

Derybos dėl taikos Kaukazo regione dar neprasidėjusios pakibo ant plauko. Maskva ir Tbilisis susiginčijo, ar separatistinių Gruzijos regionų atstovai turėtų dalyvauti šiandien Ženevoje vyksiančiame susitikime.

Gruzija griežtai nepritaria tam, kad derybose dalyvautų Pietų Osetija ir Abchazija, kurias ji laiko savo teritorijos dalimi ir kurių nepriklausomybę po konflikto pripažino Rusija. "Gruzija to neleis, ir tai nenumatyta pagal konferencijos formulę", – teigė Gruzijos užsienio reikalų ministro pavaduotojas Grigolas Vašadzė.

Rusų diplomatai savo ruožtu teigia, kad Abchazijos ir Pietų Osetijos atstovai dalyvaus Ženevos susitikime. "Be jų mes į Ženevą nebūtume važiavę", – pabrėžė Rusijos užsienio reikalų ministro pavaduotojas Grigorijus Karasinas

Kilus šiam ginčui, diplomatiniuose sluoksniuose pasigirdo kalbų, kad derybų dėl Kaukazo regiono saugumo ir stabilumo po Gruzijos ir Rusijos karo lygis gali būti pažemintas iki paprastos diskusijos.

Šiandien Ženevoje vykstančiam susitikimui vadovauja Jungtinės Tautos, ES ir Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacija. Į susitikimą taip pat atvyko JAV atstovai.
Rusijos ir Gruzijos penkių dienų karas kilo rugpjūčio 8 d., gruzinų pajėgoms pradėjus puolimą Pietų Osetijos kontrolei atgauti. Rusijos pajėgos įžengė atremti puolimo ir pasistūmėjo toli į Gruzijos teritoriją. Netrukus po to, kai karo veiksmai baigėsi, Rusija pripažino Pietų Osetijos ir Abchazijos nepriklausomybę.

Karas baigėsi, kai Rusija ir ES sudarė šešių punktų susitarimą. Maskva neįgyvendino jo viso, nes neišvedė savo pajėgų iš Abchazijos ir Pietų Osetijos. Į tai atsižvelgs ES lyderiai, šiandien ir rytoj Briuselyje svarstysiantys, ar atnaujinti derybas su Rusija dėl naujos partnerystės ir bendradarbiavimo sutarties.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų