Pereiti į pagrindinį turinį

Dešimtmetį lauktas teismas

2012-04-06 23:59

Jungtinėse Valstijose pagaliau pajudėjo atidėliotas 2001 m. rugsėjo 11-osios teroro išpuolių sumanytojo ir keturių įtariamų šio sąmokslo dalyvių teismo procesas.

Gresia mirties bausmė

JAV prokurorai trečiadienį pateikė kaltinimus Khalidui Sheikhui Mohammedui ir jo įtariamiems bendrininkams. Visiems jiems gresia mirties bausmė.

"Kaltinimuose teigiama, kad šie penki kaltinamieji atsakingi už 2001 m. rugsėjo 11 d. įvykdytų atakų Niujorke, Vašingtone ir Šanksvilyje, Pensilvanijoje, planavimą ir įvykdymą, kai žuvo 2976 žmonės", – sakoma JAV gynybos departamento pranešime.

Šie penki asmenys kaltinami terorizmu, lėktuvų pagrobimu, sąmokslu, žudymu pažeidžiant karo įstatymus, atakomis prieš civilius ir civilinius objektus, sąmoningo sunkaus kūno sužalojimo ir nuosavybės sunaikinimo pažeidžiant karo įstatymus.

46 metų Kh.Sh.Mohammedas su Walidu bin Attashu iš Saudo Arabijos, Jemeno piliečiu Ramzi bin al Shibhu, pakistaniečiu Ali Abd al Azizu Ali, dar žinomu kaip Ammaras al Baluchi, ir Mustapha Ahmedu al Hawsawi iš Saudo Arabijos turėtų per 30 dienų stoti prieš teismą.

Bendras teismas, kuris gali prasidėti po kelių mėnesių, vyks JAV jūrų pajėgų Gvantanamo įlankos bazėje, kur Amerikos vyriausybė yra įkūrusi specialias karines komisijas įtariamiems teroristams teisti.

Politiniai ir teisiniai debatai

Visi penki kaltinamieji buvo laikomi Gvantanamo kalėjime, kol teisiniu ir politiniu lygiu vyko nesutarimai, kaip ir kur juos teisti.

2009 m. pradėjęs darbą prezidento poste Barackas Obama iš pradžių siekė, kad Kh.Sh.Mohammedas ir kiti keturi įtariami jo bendrininkai būtų teisiami civiliniame teisme Niujorke – beveik toje pačioje vietoje, kur 2001 m. per išpuolius buvo sugriauti Pasaulio prekybos centro (PPO) bokštai dvyniai.

Tačiau šis pasiūlymas buvo griežtai kritikuojamas, o prezidento oponentai respublikonai šiuos planus blokavo Kongrese ir uždraudė įtariamus teroristus atvežti į Jungtines Valstijas.

Respublikonas Buckas McKeonas, vadovaujantis Atstovų rūmų ginkluotųjų pajėgų komitetui, pareiškė, kad kaltinamuosius derėtų teisti kariniam tribunolui.

Kariniai tribunolai įtariamiems teroristams buvo įkurti ankstesnio JAV prezidento George'o W.Busho administracijos po Rugsėjo 11-osios atakų, pareigūnams argumentuojant, kad tarptautinio teroristų tinklo "Al Qaeda" kovotojai priklauso kategorijai, neatitinkančiai civilinių teismų jurisdikcijos.

Karinių tribunolų arba komisijų procedūros buvo pakoreguotos B.Obamos administracijos – jos labiau priartintos prie civiliniuose teismuose galiojančios tvarkos.

Kh.Sh.Mohammedui ir jo bendrininkams kaltinimus pateikė G.W.Busho laikų komisijos, o pertvarkius šią sistemą kaltinimai turėjo būti pateikti iš naujo, prieš pradedant nagrinėti bylą.

Patyrė kankinimus

Dėl Kh.Sh.Mohammedo, kurį JAV pareigūnai dažnai vadina tiesiog KSM, ir kitų kaltinamų sąmokslininkų teisinės atsakomybės ilgus metus vyko debatai.

Prieš devynerius metus sučiuptas Kh.Sh.Mohammedas buvo daug kartų tardytas naudojant vadinamąjį skandinimo imitavimą. Šis ir kiti šiurkštūs tardymo metodai daugelio prilyginami kankinimams.

Elgesys su šiuo suimtuoju iškėlė klausimų, ar jo parodymai, duoti per tardymus, teisme būtų laikomi svariais, tačiau šią problemą gali padėti išspręsti jo buvusio padėjėjo liudijimas.

Buvęs Kh.Sh.Mohammedo padėjėjas Majidas Khanas priėmė JAV pareigūnų pasiūlymą liudyti prieš kitus įtariamus teroristus mainais į švelnesnę bausmę.


Rugsėjo 11-osios bylos kaltinamieji

Khalidas Sheikhas Mohammedas yra svarbiausias kaltinamasis, suplanavęs Rugsėjo 11-osios ir kitus išpuolius. Suimtas 2003 m., nuo 2006-ųjų laikomas Gvantanamo kalėjime.

Ramzi bin al Shibhas, kilęs iš Jemeno, padėjo lėktuvų pagrobėjams parinkti skraidymo mokyklas.

Ali Abd al Azizas Ali padėjo devyniems pagrobėjams patekti į Jungtines Valstijas.

Mustapha Ahmedas al Hawsawi, kilęs iš Saudo Arabijos, aprūpino kai kuriuos pagrobėjus pinigais, drabužiais ir kredito kortelėmis.

Walidas bin Attashas, kilęs iš Jemeno, buvo Osamos bin Ladeno asmens sargybinis, treniravo kai kuriuos Rugsėjo 11-osios lėktuvų pagrobėjus.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų