Pereiti į pagrindinį turinį

Didžiojoje Britanijoje baigėsi leiboristų lyderio rinkimai

2015-09-10 13:03
BNS inf.
AFP nuotr.

Ketvirtadienį baigėsi balsavimas Didžiosios Britanijos pagrindinės opozicinės Leiboristų partijos lyderio rinkimuose, kuriuose triumfas prognozuojamas ultrakairiojo sparno kandidatui Jeremy Corbynui (Džeremiui Korbinui).

Nors rinkimų rezultatai bus paskelbti tik šeštadienį, J.Corbyno pergale beveik neabejojama.

Kaip rodė naujausia „YouGov“ viešosios nuomonės apklausa, kuri buvo atlikta rugpjūčio viduryje, J.Corbyną palaikė 53 proc. tų, kurie ketino balsuoti.

66 metų J.Corbynas savo pažiūromis yra kur kas labiau artimas ne Tony Blairui (Toniui Blerui), bet prieš taupymą nusistačiusiems Europos politiniams judėjimams, tokiems, kaip Graikijos „Syriza“ ar Ispanijos „Podemos“.

Jis populiarus tiek tarp jaunų, tiek tarp vyresnio amžiaus leiboristų rinkėjų, jį palaiko ir įtakingos profesinės sąjungos - visi, kuriems įgriso aukštų leiboristų veikėjų, tokių, kaip T.Blairas, kuris premjero pareigas ėjo 1997-2007 metais, centristinės pakraipos politika.

Ketvirtadienį J.Corbynas savo rinkimų apygardoje Londono šiaurėje turėjo surengti paskutinį agitacinį mitingą, kuriame, kaip jau tapo įprasta pastaruoju metu, buvo laukiama didžiulės minios jo šalininkų.

Žilaplaukis, trumputę barzdą nešiojantis J.Corbynas, mėgstantis avėti sandalus ir atrodantis kaip į pensiją išėjęs mokytojas, tikrai nepasižymi puikiais oratoriniais sugebėjimais ar charizamtiško lyderio savybėmis.

Tačiau jis tapo neperkandamu riešutėliu trims savo varžovams: Andy Burnhamui (Endžiui Bernhamui), Yvette Cooper (Ivet Kuper) ir Liz Kendall (Liz Kendal) - labiau centristinių pažiūrų, į penktą dešimtį įkopusiems nuglaistytiems politikams, kuriems per kampaniją nepavyko užsitikrinti didesnės paramos.

„Jis triumfavo, nes atstovauja tiems, kas atmeta įprastinę politiką, taip pat dėl to, kad leiboristų tradicinės srovės kandidatai nesugebėjo įkvėpti (žmonėms) jaudulio ar vilties“, - sakė britų socialistinės organizacijos „Fabijaus visuomenė“ (Fabian Society) generalinis sekretorius Andrew Harropas (Endrius Haropas).

„Visi požymiai rodo, kad J.Corbynas turi labai dideles galimybes tapti leiboristų lyderiu“, - pridūrė jis.

Ironiška, tačiau daug apžvalgininkų dėl Edo Milibando vadovaujamų leiboristų pralaimėjimo Davido Camerono (Deivido Kamerono) konservatoriams gegužę vykusiuose rinkimuose kaltino labiau kairuolišką šios partijos darbotvarkę, kurios ji laikėsi nuo 2010-ųjų.

Tačiau praėjus vos keturiems mėnesiams partija savo naujuoju lyderiu tikriausiai išsirinks gerokai labiau kairuoliškų pažiūrų veikėją, kuriam patinka važinėti dviračiu po savo rinkimų apygardą viduriniosios klasės Islingtono rajone.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų