Diplomatiniai žaidimai

Šią savaitę Lietuvoje apsilankė Rusijos užsienio reikalų ministras Vladimiras Titovas. Gal tai ir nėra toks jau aukštas pareigūnas, bet sunku prisiminti, kada tokio lygio Rusijos atstovai lankėsi Vilniuje. Dar daugiau, diplomatai puoselėja viltis, kad netrukus įvyks Lietuvos ir Rusijos užsienio reikalų ministrų susitikimas Maskvoje ar net Vilniuje.

Tai kaip ir patvirtina Lietuvos užsienio reikalų ministro Vygaudo Ušacko žodžius apie pastebimą Vilniaus ir Maskvos santykių atšilimą, kuris buvo vienas iš esminių naujojo Lietuvos diplomatijos vadovo tikslų.

Tikėtina, kad pokyčio priežastys – pasikeitęs ne Kremlius, o Lietuvos užsienio politikos požiūris. Iki V.Ušacko vyravo koncepcija, kad Vilniaus tikslas ne tik supažindinti vakariečius su tikruoju dabartinės Rusijos veidu, bet ir sumažinti bet kokią jos įtaką ar net izoliuoti ją bei išstumti iš tam tikrų diplomatinių žaidimų, pasinaudojant ES ir prisidengiant moraliniais principais, dabar įsivyrauja idėja, kad su Maskva kalbamės, apsikeičiame nuomonėmis, bet į ginčus nesiveliame, o sprendžiame neatidėliotinus klausimus ir tuos, kuriais nėra principinių susikirtimų.

Apie panašias žaidimo taisykles dar prieš ateinant V.Ušackui ne kartą buvo užsiminę Rusijos diplomatai. Tad viens kitą išgirdome ar priėmėme primestas taisykles?

Tiesa, kaip neoficialiai pripažįsta diplomatai, santykių atšilimas pastebimas tik mikrolygyje, o makrolygyje – "Rusija dar neapsisprendė, kaip elgtis su Lietuva", – sakoma pusiau juokais.


Šiame straipsnyje: TitovasušackasLietuvaRusija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių