Pereiti į pagrindinį turinį

Diplomatų kova

2008-09-19 09:00

Pasaulio galingieji vis dar ginčijasi dėl Rusijos ir Gruzijos konflikto. Jis aptariamas net trijuose tarptautiniuose renginiuose.

NATO laukia Gruzijos

Londone trečiadienį prasidėjusiame NATO šalių gynybos ministrų susitikime penkių dienų Rusijos ir Gruzijos karui skirta nemažai dėmesio. Dvi susitikimo dienas Didžiosios Britanijos sostinėje ministrai aptarė šio konflikto įtaką transatlantinio aljanso ateičiai. Svarstomas ir Gruzijos siekis tapti NATO nare.

Dar prieš prasidedant deryboms NATO generalinis sekretorius Jaapas de Hoopas Schefferis patvirtino, kad Gruzijai kelias į aljansą plačiai atvertas. Spėjama, kad aljanso lyderiai šių metų gruodį siūlys Tbilisiui prisijungimo prie aljanso veiksmų planą.
Rusija prieštarauja buvusių SSRS respublikų siekiams prisijungti prie Šiaurės Atlanto sutarties, nes karinio aljanso priartėjimas prie šalies sienų esą kelia pavojų.

Tarsis dėl misijos

Konfliktas, kilęs dėl separatistinės Gruzijos respublikos Pietų Osetijos, bus aptariamas ir Kanados mieste Toronte. Čia vakar prasidėjo Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos parlamentinės asamblėjos rudens sesija. Posėdžiuose dalyvaus apie 350 parlamentarų iš 52 valstybių.

Dalyvauti diskusijose pakviestas ir Rusijos diplomatijos vadovas Sergejus Lavrovas. Ar jis atvyks, dar neaišku. Greičiausiai Maskvos poziciją gins nuolatinis atstovas prie Jungtinių Tautų (JT) Vitalijus Čurkinas. Sesijos dalyviai tikisi, kad pavyks susitarti ir nusiųsti į regioną stebėtojų grupę.

Rusai buria šalininkus

Karštų debatų dėl karo Pietų Kaukaze tikimasi ir per 63-iąją JT Generalinės asamblėjos sesiją. Niujorke prasidėjusi diplomatų kova apogėjų, kaip manoma, pasieks kitą savaitę. Rusijos žiniasklaida tikina, kad Kremlius jau susitarė dėl palaikymo. Kol kas aiškiai Rusijos veiksmams Kaukaze pritaria tik Nikaragva, kuri pripažino atskilusias Gruzijos respublikas Pietų Osetiją ir Abchaziją nepriklausomomis šalimis.

Savo žodį dėl atšalusių Rusijos ir Vakarų santykių vakar turėjo tarti ir JAV valstybės sekretorė Condoleezza Rice. Kalbą ji žadėjo skirti tolesniems JAV ir Rusijos santykiams. Spėjama, kad ji taip pat kalbės apie Rusijos vietą tarptautinėje sistemoje ir Vakarų atsaką Maskvai dėl veiksmų Kaukaze.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų