Pereiti į pagrindinį turinį

Drebanti žemė prikėlė Italiją

2012-05-21 23:59
Drebanti žemė prikėlė Italiją
Drebanti žemė prikėlė Italiją / "Scanpix" nuotr.

Italai dar gerai pamena tragišką žemės drebėjimą L'Akvilos mieste. 2009 m. stichija nusinešė 300 žmonių gyvybę. Košmaras pasikartojo. Šį kartą Emilijos-Romanijos regione ir Venecijos apylinkėse.

Stiprus drebėjimas

Žemės drebėjimas buvo juntamas keliuose Šiaurės Italijos miestuose – Modenoje, Feraroje, Veronoje ir Mentujoje.

Taip pat smūgiai buvo juntami Bolonijoje, esančioje už keliasdešimteis kilometrų nuo epicentro.

Daugelis miestų ir miestelių žmonių apimti panikos skubiai paliko namus. Gelbėjimo tarnybų telefono linijos buvo perkrautos dėl daugybės iškvietimų. Skubiai buvo evakuotos ligoninės.

Pasak geologų, smūgio stiprumas siekė apie 5,9 balo Richterio skalės. Tiesa, vėliau patikslinta, kad stiprumas buvo 5,1 balo. Tačiau tai – vienas stipriausių drebėjimų regione.

Drebėjimo epicentras buvo už 36 km į šiaurę nuo Bolonijos, o židinys – 5 km gylyje, pasak seismologų, gana negiliai.

Drebėjimas, kuris prasidėjo 4 val. ryto vietos laiku, truko apie 20 sekundžių. Po jo įvyko keli pakartotiniai smūgiai.

Pastarasis Italiją ištikęs didelis žemės drebėjimas buvo 6,3 balo požeminis smūgis, 2009 m. nuniokojęs centrinėje šalies dalyje esantį L'Akvilos miestą ir nusinešęs beveik 300 žmonių gyvybę.

Šiemet sausį 5,3 balo žemės drebėjimas supurtė Šiaurės Italiją ir buvo juntamas Genujoje, Bolonijoje, Turine ir Milane.

Nuostoliai vertybėms

Pasak Italijos gelbėtojų, žuvo mažiausiai 6 žmonės. Trys žmonės žuvo Sant Agostino di Feraros miestelyje, sugriuvus keramikos gamyklos cechui.

Dar vienas žmogus žuvo plastiko gamykloje Ponte Rodoni do Bondeno miestelyje.

Taip pat nurodoma, kad viena 37 metų Vokietijos pilietė žuvo netoli Bolonijos, o viena šimtametė moteris mirė ištikta šoko, sukelto žemės drebėjimo.

Daugiausia sužeistųjų buvo Modenos regione. Čia nukentėjo apie 50 žmonių. Tačiau gelbėtojai įspėjo, kad sužeistųjų skaičius augs.

Pirmuosiuose televizijos reportažuose buvo matyti smarkiai apgriauti namai ir gatvėse riogsančios nuolaužų krūvos. Taip pat buvo apgriauti kelių bažnyčių bokštai.

Regionas, kurį supurtė šis žemės drebėjimas, yra ne vien Italijos pramonės centras – jame esama daugybė neįkainojamų architektūros ir meno kūrinių. Feraros senamiestis yra įtrauktas į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą.

Regiono valdžios atstovė Emilia Romagna pabrėžė, kad "nuostoliai kultūriniam paveldui – reikšmingi". Įvertinti žalos į regioną buvo pasiųsti Italijos kultūros ministerijos atstovai.

Pažadino naktį

"Tai tikrai buvo ilgas ir stiprus drebėjimas", – pasakojo viename iš Modenoje esančių viešbučių apsistojęs Emilio Bianco.

Nors viešbutis buvo apgriautas, niekas iš svečių nenukentėjo, nes laiku paliko pastatą.

"Apie 4 val. ryto atsikėliau, nes ėmė drebėti žemė. Tai buvo stiprūs smūgiai, tęsėsi gal minutę, gal net daugiau, – sakė Bolonijoje dirbanti BBC žurnalistė Frankie Thompson. – Ėmė skambėti bažnyčių varpai, po pagrindinio drebėjimo buvo keli pakartotiniai smūgiai. Viskas aprimo po pusantros valandos."

Kitas britas Davidas Trew, apsistojęs viešbutyje Feraros mieste, pasakojo: "Miegojau, kai ėmė drebėti žemė. Sapnavau ryškų sapną ir atrodė, kad sapnuoju drebėjimą. Kai atsibudau, suvokiau, kad iš tiesų dreba žemė. Kambarys labai svyravo, nukrito keli lubų fragmentai."

Vietos gyventoja Ansa sakė: "Išgirdau stiprų smūgį, išbėgau į terasą, nes bijojau, kad mano namas sugrius."


Teroro aktas mokykloje

Šeštadienį Brindizio mieste prie Adrijos jūros prie mokyklos, pavadintos su mafija kovojusios ir nužudytos teisėjos Francescos Morvillo Falcone vardu, vaikams renkantis į pamokas sprogus bombai, žuvo viena 16-metė moksleivė Melissa Bassi, dar kelios sužeistos. Įtariama, kad sprogimas – mafijos darbas. Regione, kuriame buvo įvykdyta ši ataka, aktyviai veikia vietos mafijos grupuotė "Sacra Corona Unita" (Suvienytoji šventoji karūna – it.), kuri pastaraisiais metais patyrė didelį tyrėjų spaudimą ir kurios įtaka blėsta. Ši nusikalstama grupuotė, užsiimanti daugiausia narkotikų ir ginklų kontrabanda per Balkanų šalis, taip pat neteisėtu žmonių gabenimu, yra siejama su anksčiau šį mėnesį Brindizio regione įvykdytu sprogdinimu, kurio taikinys buvo vienas kovos su mafija aktyvistas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų