D. Trumpas pristatė savo planą Artimiesiems Rytams

JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) antradienį pristatė savo planą Artimiesiems Rytams, kuriame pasiūlė įkurti Palestinos valstybę, bei sakė, kad tai gali būti paskutinis šansas palestiniečiams turėti savo nepriklausomą valstybę.

„Šiandien Izraelis žengia didelį žingsnį taikos link“, – pristatydamas pagrindinius plano punktus kalbėjo D. Trumpas, o šalia jo stovėjo Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu (Benjaminas Netanjahus).

„Mano vizija – abiem pusėms naudinga galimybė, realistiškas dviejų valstybių sprendimas, išsprendžiantis palestiniečių valstybingumo Izraelio saugumui riziką“, – teigė D. Trumpas.

Jo planą šiltai pasveikino B. Netanyahu, pavadinęs tai „istorine diena“ Izraeliui.

„Pernelyg daug planų bandyta spausti Izraelį trauktis iš svarbių teritorijų, tokių kaip Jordano slėnis. Bet jūs, pone prezidente, pripažinote, kad Izraelis privalo turėti suverenumą Jordano slėnyje ir kitose strateginėse vietovėse Judėjoje ir Samarijoje (Vakarų Krante)", – kalbėjo Izraelio ministras pirmininkas.

D. Trumpo plane siūloma ketveriems metams įšaldyti Izraelio veiklą teritorijoje, kur turėtų būti įkurta Palestinos valstybė.

„Jeruzalė liks nedaloma – labai svarbu – nedaloma Izraelio sostinė“, – pabrėžė JAV lyderis.

Tačiau plane taip pat numatoma, kad naujosios valstybės sostinė būtų okupuotoje Rytų Jeruzalėje, sakė D. Trumpas ir paminėjo, kad Vakarų Kranto perpus dalyti nenumatoma.

„Taip pat dirbsime kurdami gretimą teritoriją būsimos Palestinos valstybės viduje, tam atvejui, kai valstybingumo sąlygos bus įgyvendintos, įskaitant griežtą terorizmo atmetimą“, – sakė D. Trumpas ir paragino palestiniečius nusisukti nuo radikaliojo judėjimo „Hamas“.

Baltieji rūmai paskelbė žemėlapį, kuriame siūlomos Izraelio ir Palestinos būsimos sienos.

Jame pavaizduota Vakarų Kranto teritorija su 15 Izraelio nausėdijų, kurias su Gazos Ruožu jungia tunelis. Techniškai taip būtų įgyvendintas D. Trumpo pažadas dėl nevientisos Palestinos valstybės teritorijos.

Baltieji rūmai pabrėžė, kad pagal D. Trumpo planą būsima Palestinos valstybė turėtų likti demilitarizuota.

„Vizijoje numatyta demilitarizuota Palestinos valstybė, taikiai gyvenanti greta Izraelio, o Izraelis išlaikytų atsakomybę už saugumą į vakarus nuo Jordano upės“, – sakoma Baltųjų rūmų pareiškime.

Pasak JAV vadovo, tai yra „istorinė galimybė“ palestiniečiams turėti nepriklausomą valstybę. D. Trumpas sakė, kad anksčiau antradienį parašė palestiniečių prezidentui Mahmudui Abbasui (Mahmudui Abasui), norėdamas sulaukti jo paramos planui.

Plano pristatyme nedalyvavo nė vienas palestiniečių pareigūnas, bet Baltuosiuose rūmuose viešėjo trijų arabiškų šalių – Omano, Jungtinių Arabų Emyratų ir Bahreino – ambasadoriai.

„Paaiškinau [Abbasui], kad jo naujai valstybei skirta teritorija liks atvira ir neapstatyta ketverius metus“, – teigė D. Trumpas.

„Tai gali būti paskutinė galimybė, kurią jie turės“, – pridūrė jis.

„Palestiniečiai [paskendę] skurde ir smurte, juos išnaudoja tie, kurie siekia pasinaudoti jais kaip marionetėmis remti terorizmą ir ekstremizmą“, – sakė JAV prezidentas.

„Jie nusipelno daug geresnio gyvenimo“, – sakė D. Trumpas.

Palestiniečiai dar prieš pristatymą atmetė D. Trumpo planą, kaltindami JAV vadovą šališkumu Izraeliui.

Aukšto rango „Hamas“ pareigūnas Khalilas al Hayya (Chalilas Haja) netrukus po plano pristatymo pareiškė: „Atmetame šį susitarimą. Nepriimame jokio Jeruzalės pakaitalo Palestinos valstybės sostinei.“



NAUJAUSI KOMENTARAI

V.w

V.w portretas
Rižam karsonui i durnyna laikas

Ne nausėda

Ne nausėda portretas
nausėdijos statomos Izraelyje!,?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių