Du Irane sulaikyti Prancūzijos piliečiai paleisti į laisvę

Iranas penktadienį paleido du Prancūzijos piliečius, kurie buvo įkalinti skirtingose bylose, ir jie abu grįžta namo, pranešė Prancūzijos užsienio reikalų ministrė.

Bernardas Phelanas (Bernaras Felanas), kuris taip pat turi Airijos pilietybę, ir Benjaminas Brieras (Benžamenas Brijeras) buvo paleisti iš kalėjimo Šiaurės Rytų Mašhade ir yra pakeliui į Prancūziją, sakė užsienio reikalų ministrė Catherine Colonna (Katrin Kolona).

Jiedu buvo vieni iš maždaug dviejų dešimčių Irane įkalintų užsieniečių, kuriuos teisių gynėjai laiko įkaitais, sulaikytais pagal apgalvotą Teherano strategiją, kuria siekiama iš Vakarų išsireikalauti nuolaidų.

Paryžiuje gyvenantis kelionių konsultantas 64-erių B. Phelanas buvo sulaikytas spalį Mašhade.

Pastarieji septyni mėnesiai Bernardui ir jo šeimai buvo labai sunkus išbandymas.

Balandį jis buvo įkalintas šešeriems su puse metų dėl su nacionaliniu saugumu susijusių kaltinimų, kuriuos jo šeima griežtai atmetė.

B. Phelano šeima teigė, kad kalėjime jo sveikata labai pašlijo. Sausį protestuodamas prieš savo sulaikymą vyras paskelbė sausą bado streiką, tačiau šeimos, kuri baiminosi, kad jis mirs, prašymu jį nutraukė.

37 metų B. Brieras pirmą kartą buvo sulaikytas keliaudamas po Iraną 2020 metų gegužę ir vėliau nuteistas aštuonerius metus kalėti už šnipinėjimą.

Vėliau apeliacinis teismas jį išteisino, tačiau jis liko kalėjime. Šią situaciją jo šeima pavadino nesuprantama.

Mašhado Vakilabado kalėjime laikytas B. Brieras taip pat buvo paskelbęs bado streiką.

Airija pasveikino žinią apie šių dviejų vyrų paleidimą.

„Pastarieji septyni mėnesiai Bernardui ir jo šeimai buvo labai sunkus išbandymas, todėl džiaugiuosi ir jaučiu palengvėjimą, kad tai baigėsi. Taip pat palankiai vertinu Benjamino Briero išlaisvinimą“, – pareiškime teigė airių diplomatijos vadovas Michealas Martinas (Maiklas Martinas), pripažindamas savo kolegų iš Prancūzijos ir Irano darbą.

Dar keturi Prancūzijos piliečiai, kuriuos Prancūzijos užsienio reikalų ministerija anksčiau pavadino įkaitais, vis dar laikomi Irano kalėjime.

C. Colonna sakė, kad anksčiau penktadienį ji kalbėjosi su kolega iš Irano Hosseinu Amiru Abdollahianu (Hoseinu Amiru Abdolahianu) ir jam pareiškė, jog „Prancūzija yra pasiryžusi užtikrinti, kad ir kiti Irane tebesantys sulaikyti Prancūzijos piliečiai greitai atgautų visišką laisvę“.

Irano užsienio reikalų ministerija taip pat pranešė, kad jiedu telefonu kalbėjosi apie B. Briero ir B. Phelano paleidimą, kurį pavadino humanitariniu veiksmu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių