Pereiti į pagrindinį turinį

Du žudantys stichijos smūgiai

2012-08-13 23:59
Du žudantys stichijos smūgiai
Du žudantys stichijos smūgiai / "Scanpix" nuotr.

Tūkstančiai gelbėtojų, ieškantys gyvųjų ir žuvusiųjų tarp griuvėsių, gyvybes bandantys išgelbėti medikai ir tūkstančiai persigandusių žmonių. Iraną šeštadienį sukrėtė du galingi požeminiai smūgiai, kurie, oficialiais duomenimis, nusinešė mažiausiai 227 žmonių gyvybę, dar 1380 sužeidė.

Du galingi smūgiai

Šeštadienį šiaurrytinį Irano regioną supurtė du požeminiai smūgiai, jų galingumas perkopė 6 balus pagal Richterio skalę.

JAV geologijos tarnyba pranešė, kad pirmojo žemės drebėjimo stiprumas – 6,4 balo, jo epicentras buvo 60 km į šiaurės rytus nuo Tabrizo, o hipocentras – 9,9 km gylyje.

Antrojo drebėjimo, kuris įvyko netoli Varzakano miesto, stiprumas siekė 6,3 balo, jo epicentras buvo 49 km į šiaurės rytus nuo Tebrizo, o hipocentras – panašiame gylyje. Antrasis drebėjimas įvyko 11 minučių po pirmojo.

Gelbėtojai po drebėjimų bandė padėti nukentėjusiems žmonėms, tačiau darbą apsunkino tamsa.

Tik vakar po pietų Iranas patvirtino, kad gelbėjimo darbai baigti, o dabar bus rūpinamasi sužeistaisiais.

"Paieškos ir gelbėjimo operacijos baigėsi, dabar stengiamės patenkinti gyvųjų poreikius, kalbant apie prieglobstį ir maistą", – patvirtino šalies vidaus reikalų ministras Moustafa Mohammadas-Najjaras iš nelaimės zonos.

Tūkstančiams gyventojų nuo vakar teko glaustis laikinose prieglaudose, nes požeminiai smūgiai kartojosi.

Trečias galingas smūgis regioną sukrėtė sekmadienį anksti ryte, jis tarp vietos gyventojų sukėlė paniką.

Iš viso, pasak JAV geologijos tarnybos atstovų, užregistruota apie 40 smūgių.

Milžiniški nuostoliai

Pasak pareigūnų, aukų skaičius didės, nes kai kurių sužeistųjų būklė kritinė. Be to, nors gelbėjimo operacija baigta, po griuvėsiais dar gali būti aukų.

Iš viso, pasak vidaus reikalų ministro pavaduotojo Hassano Ghadami, per drebėjimus buvo sunaikinti šeši kaimai, dar maždaug 60-yje padaryta daugiau kaip 50 proc. žala.

Skaičiuojama, kad daugiau ar mažiau nukentėjo apie 300 kaimų iš 600, esančių nelaimės zonoje.

Publikuotose nuotraukose buvo matyti daugybė lavonų, tarp jų – vaikų, suguldytų ant baltomis plytelėmis išklotų Aharo miesto morgo grindų.

Kitose nuotraukose užfiksuota, kaip medikai po atviru dangumi teikia pagalbą sužeistiesiems. Ligoninių kieme buvo suręstos specialios laikinos palatos, stovėjo lašelinės.

H.Ghadami patvirtino, kad buvo suskaičiuota apie 227 žuvusiųjų, o sužeistųjų – iki 1,4 tūkst. Tiesa, žiniasklaida spėjo, kad sužeistųjų ir žuvusiųjų gali būti gerokai daugiau.

Pats vidaus reikalų ministras dar šeštadienį skubiai nuvyko į nelaimės vietą koordinuoti gelbėjimo darbų.

Požeminiai smūgiai sukrėtė Iranui priklausančią Rytų Azerbaidžano provinciją, kuri ribojasi su Armėnija ir Azerbaidžanu.

Didžioji dalis provincijos gyventojų – azerai, sudarantys nemanką dalį Irano gyventojų.

Provincijos sostinė Tebrizas – svarbus prekybos centras, nutolęs nuo Irano naftos gavybos rajonų ir branduolinių objektų.

Laimė, nuo drebėjimų miestas pernelyg nenukentėjo, nes, pasak Irano tarnybų, namai čia pastatyti tvirtai.

Tačiau Irano kaimuose namai dažnai būna pastatyti iš betono blokų ar nedegto molio plytų, todėl per stiprius žemės drebėjimus neretai sugriūva.

Trūksta pagalbos

Gelbėtojai sakė, kad nelaimės vietoje dirbti buvo sunku, nes sugriovimo mastas didelis. Kai kuriuose kaimuose neliko nė vieno sveiko pastato.

"Deja, dar yra griuvėsiuose įkalintų žmonių, bet dėl tamsos rasti juos labai sunku", – sekmadienio naktį pasakojo nacionalinės gelbėjimo tarnybos vadovas Gholamas Reza Masoumi.

Mažo Varzakano miesto, kuris kartu su Aharo miestu smarkiai nukentėjo nuo drebėjimo, ligoninėje, kur nelaimės metu dirbo vos du gydytojai, ėmė trūkti medicinos priemonių bei maisto.

Tačiau Irano bei kitų šalių vyriausybės žadėjo, kad skubiai įkurs laikinas stovyklas ir suteiks deramą pagalbą.

Irano parlamentaras Abbasas Falahi tvirtino, jog žmonėms šiame regione reikia duonos, palapinių ir geriamojo vandens. Turkija pirmoji pranešė, kad padės, kuo galės.

Žmonės sukaustyti baimės

Nelaimės liudininkai pasakojo, kad po drebėjimų, kurie truko ilgai, bijojo grįžti į namus.

"Buvome namuose šeštame aukšte, kai įvyko žemės drebėjimas, – pasakojo Tebrizo gyventojas Massoodas. – Drebėjimas truko labai ilgai. Maždaug 40 ar 45 sekundes viskas drebėjo, o mes buvome nusiteikę, kad namas grius, bet, laimė, nieko neįvyko."

Vyras pasakojo, kad jis su šeima jau leidosi laiptais, kai įvyko antrasis drebėjimas. Anot Massoodo, prie didelės Tebrizo ligoninės greitosios pagalbos automobiliai važiuoja maždaug nuo vidurnakčio, o apytiksliai 3 val. vietos laiku įvyko nemenkas pakartotinis požeminis smūgis. Dėl jo žmonės vėl puolė iš namų į gatves.

"Kaip tik kalbėjausi telefonu su motina, ir ji pasakė: "Ką tik buvo žemės drebėjimas." Tada ryšys nutrūko", – pasakojo viena moteris iš Tebrizo, kuri šiuo metu gyvena ne Irane.

Vienas iranietis ūkininkas pasakojo, jog išsigelbėjo tik dėl to, kad per drebėjimą su šeima dirbo laukuose.

"Dirbau laukuose ir važiuodamas traktoriumi pajutau, kad dreba žemė. Tada staigiai išlėkiau iš kabinos", – sakė Qanbaras Mehdizade.


Didžiausi žemės drebėjimai Irane

• Iranas įsikūręs ant Eurazijos ir Arabijos tektoninių plokščių sprūdžio linijų. Pastaraisiais metais Irane įvyko keli didžiuliai žemės drebėjimai.

• 2006 m. kovą 6 balų pagal Richterio skalę drebėjimas sukrėtė Lorestano provinciją. Žuvo 70 žmonių, apie tūkstantį buvo sužeista.

• 2005 m. vasarį daugiau nei 500 žmonių žuvo per stiprų žemės drebėjimą Kermano provincijoje.

• 6,6 balo drebėjimas 2003 m. Irano pietryčiuose sunaikino senovinį Bamo miestą ir pareikalavo daugiau kaip 25 tūkst. gyvybių.

• 1997 m. liepą 1,6 tūkst. žmonių žuvo per drebėjimą rytiniame Irano Birdžando mieste. Drebėjimo galingumas siekė 7,1 balo.

• Tų pat metų vasarį 5,5 balo galingumo drebėjimas pražudė apie tūkstantį žmonių šiaurvakarinėje šalies dalyje.

• Didžiausias per pastaruosius dvidešimt metų žemės drebėjimas Irane įvyko 1990 m. liepą, kai šiaurinėje šalies Gilano provincijoje žuvo 40 tūkst. žmonių.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų