ECB vadovė: tęsiantis karui Ukrainoje europiečių pragyvenimo išlaidos augs

Europos Centrinio Banko (ECB) vadovė Christine Lagarde (Kristin Lagard) trečiadienį perspėjo, kad dėl užsitęsusio konflikto Ukrainoje energijos kainos ir europiečių pragyvenimo išlaidos toliau augs.

Kipre viešinti Ch. Lagarde pareiškė, kad Rusijos invazija į Ukrainą praėjusį mėnesį įnešė „didelių abejonių“ dėl Europos Sąjungos ekonomikos perspektyvų.

ECB vadovės teigimu, šis konfliktas pristabdė greitesnį nei tikėtasi atsigavimą po COVID-19 pandemijos, sukuriant daugybę darbo vietų.

„Karo poveikį ekonomikai geriausiai atspindi tai, ką ekonomistai vadina „pasiūlos šoku“. Jis... kartu didina infliaciją ir mažina augimą“, – kalbėjo ji per vieną renginį Nikosijoje.

Pasak Ch. Lagarde, energijos šaltinių kainos turėtų išlikti aukštos ilgesnį laiką. Nuo metų pradžios dujų kaina pakilo 52 procentais, o naftos – 64 procentais.

Maisto kainos taip pat veikiausiai patirs spaudimą, sakė ji, kadangi kviečių eksportas iš Ukrainos ir Rusijos sudaro 30 proc. šių grūdų pasaulio eksporto.

Tikėtina, kad tam tikruose sektoriuose išliks pasaulinės gamybos problemų.

„Tikėtina, kad tam tikruose sektoriuose išliks pasaulinės gamybos problemų“, – sakė ji.

Ch. Lagarde teigimu, namų ūkius apima pesimistiškesnės nuotaikos ir jie gali mažinti savo išlaidas.

„Vartotojų pasitikėjimas šį mėnesį pasiekė žemiausią lygį nuo 2020 metų gegužės mėnesio ir yra gerokai mažesnis už ilgalaikį vidurkį“, – kalbėjo ji.

Pasak ECB vadovės, karas veikiausiai turės poveikį ir verslo investicijoms.

„Akivaizdu, kad kuo ilgiau tęsis karas, tuo didesnės bus ekonominės išlaidos ir tuo didesnė bus nepalankių scenarijų tikimybė“, – sakė ji.

„Tinkamai reaguodami galime sušvelninti ekonomines karo pasekmes ir valdyti didelį neapibrėžtumo lygį, su kuriuo susiduriame“, – patikino Ch. Lagarde.

Pasak jos, karas Ukrainoje išryškino mūsų „didelį strateginį pažeidžiamumą mūsų saugumo ir prekybos santykiuose, kurį galime ištaisyti tik būdami vieningesni“.


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeEuropaIšlaidosaugs išlaidos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių