Egiptas gali pareikalauti grąžinti Tutanchamono biustą

Egiptas gali pareikalauti, kad Didžioji Britanija grąžintų faraono Tutanchamono akmeninį biustą, kurį numatomą išstatyti aukcionų namų „Christie's“ varžytinėse Londone liepos 4 d. Tai pirmadienį pranešė televizijos kanalas ABC, remdamasis žinomu egiptiečių archeologu Zahiu Hawassu.

Skulptūra, kurios amžius – daugiau kaip 3 tūkstančiai metų, vaizduoja Tutanchamoną Saulės dievo Amono pavidalu. Manoma, kad ji stovėjo garsiojoje Karnako šventykloje Luksore. Laikraščio „The Financial Times“ duomenimis, biustas vertinamas 4 milijonais svarų sterlingų (4,5 milijono eurų). Šiuo metu artefaktas yra privačioje kolekcijoje.

„Labai tikėtina, kad biustas buvo pagrobtas iš Karnako šventyklos. „Christie's“ negali įrodyti, kad turi teisę disponuoti skulptūra“, – sakė kanalui Z. Hawassas. Archeologas įsitikinęs, jog Egiptas turi „etinę teisę“ susigrąžinti faraono biustą.

Kaip pažymi ABC, Z. Hawassas jau ne pirmą kartą pasisako už Egipto kultūros vertybių grąžinimą į tėvynę. „Mes niekam neleisime pardavinėti Egipto senybių“, – pareiškė jis.

Egipto senybių ministerija pradėjo tyrimą dėl numatomo biusto pardavimo, ketindama imtis visų reikiamų teisinių priemonių skulptūrai atgauti, praneša kanalas. Aukcionų namai „Christie's“ kol kas nepateikė komentarų šiuo klausimu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
O kada Vatikanas mūsų Pagoniškąsias vertybes sugrąžins!?..

Anonimas

Anonimas portretas
O tai kas cia keisto? Kaip gali nereikalauti grazinti pagrobtas meno vertybes?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių