Pereiti į pagrindinį turinį

Egipto prezidentūra laiko nesėkmingu užsienio tarpininkavimą derybose su politiniais oponentais

2013-08-07 12:14
DMN inf.
Reuters nuotr.

Vakarų ir arabų šalių diplomatų pastangos išeiti iš politinės aklavietės Egipto laikinosios vyriausybės ginče su islamiškomis jėgomis buvo nesėkmingos, trečiadienį pareiškė prezidentūra.

Jos pranešime užsimenama, kad vyriausybė dabar gali imtis veiksmų prie sėdimųjų protestų dalyvius, palaikančius nuverstą islamiškų pažiūrų prezidentą Mohamedą Mursi (Mohamedą Mursį). Tarptautinė bendruomenė nuogąstauja, kad šis scenarijus gali lemti tolesnį kraujo liejimą.

„Diplomatinių pastangų fazė baigėsi šiandien“, – konstatavo prezidentūra, omenyje turėdama Kaire apsilankiusių užsienio diplomatų, tarp jų JAV valstybės sekretoriaus pavaduotojo Williamo Burnso (Viljamo Bernso) ir Europos Sąjungos (ES) pasiuntinio Bernardino Leono, atliktą darbą.

„Šios pastangos nepasiekė rezultatų, kurių buvo tikėtasi“, – priduriama pareiškime.

Prezidentūra „laiko Musulmonų broliją visiškai atsakinga už šių pastangų nesėkmę ir tolesnius įvykius bei sprendimus, susijusius įstatymų pažeidimais ir pavojaus visuomenės saugumui sukėlimu“.

Jau daugiau nei 250 žmonių žuvo nuo liepos 3-osios, kai kariškiai nuvertė M.Mursi, reaguodami į kelias dienas trukusius masinius protestus, kurių dalyviai reikalavo, kad vos vienerius metus dirbęs prezidentas atsistatydintų.

Vyriausybė jau buvo pavedusi policijai nutraukti M.Mursi šalininkų sėdimuosius protestus, kuriuos įvardijo „grėsme nacionaliniam saugumui“, tačiau sustabdė tuos veiksmus, vykstant intensyvioms diplomatinėms pastangoms rasti taikų sprendinį.

Vienas oro uosto pareigūnas sakė, kad W.Burnsas, atvykęs į Kairą praeitą penktadienį, išskrido antradienio vakarą po derybų su laikinaisiais lyderiais ir M.Mursi Musulmonų brolija.

Pridėdamas svorio pastangoms taikiai išspręsti šią krizę, Jungtinių Tautų (JT) generalinis sekretorius Ban Ki-moonas (Ban Kimunas) paragino paleisti M.Mursi, kuris oficialiai laikomas arešte neatskleidžiamoje vietoje.

Jis „pakartojo savo raginimą paleisti“ M.Mursi, kalbėdamasis telefonu su Egipto užsienio reikalų ministru Nabilu Fahmy (Nabilu Fahmiu), JT nurodė antradienio vakarą.

Tuo tarpu laikinojo prezidento Adly Mansouro (Adlio Mansuro) atstovas Ahmedas el Musalamani (Ahmedas Musulamanis) sakė žurnalistams, kad „užsienio spaudimas peržengė tarptautines normas“.

Pasak jo, Egiptas gins „revoliuciją“, turėdamas omenyje liepos 30-ąją vykusias demonstracijas, per kurias šimtai tūkstančių egiptiečių protestavo prieš M.Mursi valdymą.

Tai jis pareiškė po to, kai du įtakingi JAV senatoriai paragino kariškių palaikomą vyriausybę paleisti suimtus Musulmonų brolijos narius, prieš pradedant derybas su šiuo islamišku judėjimu ir perspėjo, kad Vašingtono ir Kairo santykiai gali pablogėti, „jeigu Egiptas nejudės demokratijos link“.

Senatoriai respublikonai Johnas McCainas (Džonas Makeinas) ir Lindsey Grahamas (Lindsis Grejemas) savo pastabas išsakė po susitikimo su kariuomenės ir civiliniais lyderiais Kaire.

J.McCainas sakė, kad „mes raginame paleisti politinius kalinius“, turėdamas omenyje Musulmonų brolijos narius, kurie buvo suimti po to, kai praeitą mėnesį kariškiai nuvertė islamiškų pažiūrų M.Mursi.

„Demokratijoje susėdama ir tariamasi vieni su kitais, – pažymėjo L.Grahamas. – Neįmanoma kalbėtis su tuo, kuris yra kalėjime. Tai nėra tvarus modelis, kuris leistų įvykti (valdžios) perdavimui.“

„Esama padėtis yra nepriimtina. Kažkas turi nusileisti“, – pridūrė jis.

Kreipdamasis į vyriausybę, senatorius pareiškė: „Jeigu galvojate, kad galite derėtis su žmonėmis, laikomais kalėjime, ir kad toks yra jūsų derybų metodas – darote didžiulę klaidą.“

Atkartodamas šią mintį, J.McCainas sakė, kad Musulmonų brolija turi būti įtraukta į Egipto valdžios perdavimo procesą.

„Mūsų tikslas – mėginti paskatinti mūsų draugus pradėti procesą, kuris gali padėti išvengti labai rimtos padėties, kuri gali paveikti ne vien arabų pasaulį, bet ir Jungtines Valstijas“, – pabrėžė jis.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų