EK pirmininkė: ES turi pasirengti visiškam rusiškų dujų tiekimo nutraukimui

Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen (Urzula fon der Lajen) trečiadienį sakė, kad Europos Sąjungai reikia pasirengti visiškam rusiškų gamtinių dujų tiekimo nutraukimui.

ES dėl Maskvos karo Ukrainoje yra paskelbusi sankcijų Rusijai ir palaipsniui atsisako energijos iš šios šalies, bet U. von der Leyen pabrėžė, kad blokas turi pasirengti staigiam tiekimo iš Rusijos nutraukimui.

„Mums dabar taip pat reikia pasirengti tolesniems dujų tiekimo sutrikimams ir net visiškam rusiškų dujų tiekimo nutraukimui“, – Europos Parlamentui Strasbūre sakė U. von der Leyen.

„Tai akivaizdu: [Rusijos prezidentas Vladimiras] Putinas toliau naudojasi energija kaip ginklu. Štai kodėl Komisija rengia Europos planą kritiškiems atvejams“, – sakė ji.

U. von der Leyen teigimu, pirmieji planai bus pristatyti iki šio mėnesio vidurio.

„Jei nutiks blogiausia, mes turime būti pasirengę“, – sakė ji, tikėdamasi išvengti chaotiškų scenų ir rūpinimosi savais interesais, kai kurių šalių narių pademonstruoto COVID-19 pandemijos pradžioje.

Energija ir žiemos be pakankamo šildymo namams ar energijos gamykloms perspektyva dabar gali mesti panašų iššūkį ES solidarumui ir skatinti nesutarimus.

„Labai svarbu turėti bendrą Europos supratimą ir koordinuotą požiūrį į galimą visišką rusiškų dujų tiekimo nutraukimą“, – sakė U. von der Leyen.

Tuzinui ES narių Rusija jau sumažino ar išvis nutraukė gamtinių dujų tiekimą, intensyvėjant politinei konfrontacijai dėl Maskvos invazijos į Ukrainą.


Šiame straipsnyje: Ursula von der Leyenkaras UkrainojeDujosrusiškos dujos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių