EK vadovė ragina dėl pandemijos kurti „Europos sveikatos sąjungą“

Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen (Urzula fon der Lajen) trečiadienį paragino Europos Sąjungos nares kurti stipresnę sveikatos apsaugos sąjungą ir pažadėjo biomedicinos tyrimų agentūrą bei pasaulinį viršūnių susitikimą.

Sakydama savo pirmąjį metinį pranešimą, U. von der Leyen kalbėjo, kad koronaviruso pandemija akcentavo glaudesnio bendradarbiavimo būtinybę.

„Europos žmonės vis dar kenčia“, – sakė ji.

„Man visiškai akivaizdu: mums reikia kurti stipresnę Europos sveikatos sąjungą, – pažymėjo EK vadovė. – Mums reikia stiprinti savo pasirengimą krizėms ir sienų nepaisančių grėsmių sveikatai valdymą.“

Kreipdamasi į Europos Parlamentą, U. von der Leyen sakė, kad Europos Komisija stengsis sustiprinti Europos vaistų agentūrą (EMA) ir Europos ligų prevencijos ir kontrolės centrą (ECDC).

U. von der Leyen paskelbė, kad kuriama nauja agentūra moderniems biomedicinos tyrimams BARDA.

EK pirmininkė pažadėjo kitais metais drauge su Italijos premjeru Giuseppe Conte (Džuzepe Konte) ir Didžiojo dvidešimtuko (G-20) pirmininke Italija sušaukti pasaulinį viršūnių susitikimą sveikatos apsaugos klausimais, kurio metu būtų pasidalyta koronaviruso krizės patirtimi.

„Tai parodys europiečiams, kad mūsų Sąjunga saugo visus“, – sakė ji.

Sveikatos apsaugos politika išlieka ES valstybių narių atsakomybė. Nors Briuselis bandė koordinuoti bloko atsaką į pandemiją, šalys taikė labai įvairias karantino ir sienų apsaugos priemones.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Antanas

Antanas  portretas
Dydysis, didžiųjų, ką nuspręs tip ir bus. Jau praeityje, bet... Viskas sugrįžta, ir to nepakeisi. Ške, na tada ar verta sukti kiaušinius? B. et yra ir gerų žinių, kaip juos įgyndins Lietuvoje, dddiiidelis klausimas.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių