EK žada imtis teisinių procedūrų dėl Kipro ir Maltos vykdomos prekybos pasais

Europos Komisija (EK) antradienį pranešė, kad pradeda teisinę procedūrą Kipro ir Maltos atžvilgiu dėl šių šalių pasiūlytų pilietybės programų, vadinamų „auksinio paso“ programomis, skelbia „Reuters“.

Pranešime EK teigė, kad toks sprendimas buvo priimtas dėl to, kad valstybės suteikia šalies pilietybę, taigi ir ES pilietybę, jokių sąsajų su šalimi neturintiems žmonėms, mainais už iš anksto nustatytą mokestį arba investicijas

„Negali būti silpnųjų grandžių ES kovoje su korupcija ir pinigų plovimu. ES pasai negali būti parduodami“, – tviterio paskyroje teigė EK vicepirmininkė, vertybių ir skaidrumo komisarė Vera Jourova, EK paskelbus apie nutarimą pradėti teisinę procedūrą.

Malta, siekdama pritraukti užsienio kapitalą, siūlo tokias programas, kaip, pavyzdžiui, pasas už grynuosius pinigus. ES yra perspėjusi, kad dėl tokių veiksmų gali būti imtasi teisinių priemonių.

Pagal tokią programą į šalį investuojantys verslininkai gali gauti Maltos pilietybę.

Kipras praėjusią savaitę pranešė stabdąs savo „pilietybė mainais už investicijas“ programą, šalies valdžiai pripažinus, kad tokia programa atveria nemažai galimybių sukčiauti.

2013 m. Kipras paskelbė programą, pagal kurią už mažiausiai 2 mln. eurų investiciją verslininkai mainais gali gauti Kipro pasą ir ES keliauti be vizų.

EK pranešė, kad Kipro ir Maltos vyriausybės turi du mėnesius atsakyti į oficialius įspėjamuosius laiškus. Jei šalys nepateiks atitinkamų atsakymų, arba nesiims pokyčių, EK svarstys bylas perduoti teismui.

EK turi teisę bylas perduoti Europos Sąjungos Teisingumo Teismui ir prašyti jo skirti atitinkamas bausmes.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių