Pereiti į pagrindinį turinį

Ekspertas: Ukrainos laukia sunki žiema

2023-08-14 13:15
DMN inf.

Ši žiema Ukrainos energetikos sistemai gali būti sunkesnė nei praėjusioji. Tokią nuomonę išsakė ekspertas Olegas Ždanovas, pranešama UNIAN.

Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr. / Freepik.com nuotr.

Rusijos okupantai jau sunaikino gana didelę Ukrainos elektros tinklo dalį, sakė jis. Be to, dabar okupantams reikės mažiau raketų, kad sukurtų „užtemdymą“.

„Iki šių dienų visą energiją sėmėmės į seną sovietinę sistemą, kuri numatė visko dubliavimą. Ko verta bet kokia transformatorių dėžė? Du transformatoriai. Ir net kažkuriuo laikotarpiu buvo norma, kad jų bendra apkrova neturėtų viršyti vieno galią – abu gali būti buvo apkrauti ne daugiau kaip 50 proc., kad avarijos atveju pajėgumai būtų perkeliami iš vieno į kitą“, – aiškino O. Ždanovas.

Ekspertas tvirtino, kad Ukraina pamažu šią kartelę kėlė aukštyn, dabar jie „zvimbia iki galo“.

„Bandome jį atkurti, bet nespėjame. Antroje pusėje, kuri išliko, vilkiname elektros sistemos gyvavimą. Dėl dubliavimo praėjusią žiemą išgyvenome su minimaliais elektros gedimais. Šiandien užtenka numušti bet kurią elektros pastotę ir prasidės problemų. Elektros tiekimas bus galimas tik ją atkūrus. Ne perkeliant pajėgumus, o atstatant pačius energetikos sistemos elementus“, – pridūrė jis.

O. Ždanovas pažymėjo, kad kalba apie blogiausią scenarijų. Geriausia yra suteikti Ukrainai daugiau oro gynybos priemonių, kad apsaugotų dangų.

Energetikos ministras Hermanas Galuščenka sakė, kad nuo viso masto karo pradžios pusė Ukrainos energetikos sistemos nukentėjo nuo Rusijos apšaudymo. Kai kurių objektų atkurti negalima.

Neseniai Nacionalinė energetikos ir komunalinių paslaugų reguliavimo komisija paskelbė, kad šaliai nepavyko atkurti net 2 proc. sunaikintos energetikos sistemos.

 

Daugiau naujienų