ES antradienį pradės narystės derybas su Ukraina ir Moldova

  • Teksto dydis:

Penktadienį Europos Sąjungos (ES) šalys oficialiai pritarė, kad kitą savaitę būtų pradėtos derybos dėl narystės su Ukraina ir Moldova, tai – svarbus įvykis abiem šalims pradedant ilgą kelią į narystę bloke.

ES ministrai antradienio popietę Liuksemburge pradės derybas pirmiausia su Ukraina, o paskui su Moldova, pranešė pareigūnai.

Ukraina pateikė prašymą įstoti į 27 valstybių bloką po Rusijos 2022 m. pradėtos invazijos, ja pasekė kaimynė Moldova.

Prasidėjusios derybos abiem buvusioms sovietinėms valstybėms bus tik daugelį metų truksiančio reformų proceso pradžia, kol jos pagaliau galės tapti narėmis.

ES lyderiai dar gruodį sutiko pradėti derybas su karo draskoma Ukraina ir Moldova, tačiau norint iš tikrųjų jas pradėti, bloko narės dar turėjo oficialiai suderinti šį procesą. ES vykdomoji valdžia šį mėnesį valstybėms narėms pranešė, kad Ukraina ir Moldova atitinka visus kriterijus, reikalingus deryboms pradėti.

ES spartina procesą dėl Ukrainos narystės baimindamasi, kad liepą pirmininkavimą ES perimanti Vengrija gali stabdyti pažangą. Su Rusija labiausiai iš visų ES narių draugaujanti Vengrija sako, kad per savo pirmininkavimo pusmetį neketina rengti jokių tolesnių derybų su Ukraina.

Rusijos karas Ukrainoje atgaivino ES pastangas priimti naujas nares, iki tol daugelį metų šalys, ypač Vakarų Balkanų, nepadarė jokios pažangos, siekdamos įstoti.

2023 m. gruodį ES suteikė kandidatės statusą dar vienai buvusiai sovietinei Rusijos kaimynei - Sakartvelui. ES taip pat patvirtino stojimo derybas su Bosnija ir pradėjo tokias derybas su Serbija, Juodkalnija, Albanija ir Šiaurės Makedonija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Įdomu

Įdomu  portretas
Ar vakarams reikalinga krauju permirkyta ir lavonais nusėta Okraina? Na nebent, norės atsiimti žemes, kurias pardavė klounas.

Dievu Miskas..

Dievu Miskas.. portretas
Neduok, Dievuli... Tegul derasi... bet koki 200 metu...

Vot tep.

Vot tep. portretas
Su kuo jūs derėsitės nes iš tos Ukrainos nežinia kas liks, dabar iš abiejų pusių skelbiama pagyrų propaganda visiškai neatitinka ten esančios realios situacijos, nes viskas slepiama. O tiesiogiai iš pačių Ukrainiečių, situacija tik blogėja.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių