Pereiti į pagrindinį turinį

ES atsigręžia į Rytus

2008-10-14 09:00
ES atsigręžia į Rytus
ES atsigręžia į Rytus / Reuters nuotr.

ES ir Rytų valstybių ledai pradeda tirpti. Europos užsienio reikalų ministrai nusprendė panaikinti draudimą Baltarusijos prezidentui Aleksandrui Lukašenkai vykti į Bendrijos šalis.

Įžiebė žalią šviesą

Istorinis susitarimas pasiektas ES užsienio reikalų ministrams posėdžiaujant Liuksemburge. "Šešiems mėnesiams sustabdėme draudimą keliauti Baltarusijos politikams, išskyrus tuos, kurie susiję su politinių kalinių dingimu", – po ES užsienio reikalų ministrų pasitarimo sakė vienas diplomatas. Anot kito ES diplomato, šis sprendimas taip pat taikomas A.Lukašenkai. "Jis gali laisvai keliauti", – patvirtino jis.

Minsko ir Briuselio santykiai darėsi šiek tiek šiltesni nuo rugpjūčio, kai Baltarusija paleido mažiausiai tris politiniais kaliniais laikomus asmenis ir nepripažino separatistinių Gruzijos regionų nepriklausomybės, kaip pageidavo Rusija. Tačiau Vakarų šalys nusivylė praėjusį mėnesį Minsko rengtais parlamento rinkimais, kurie, kaip manoma, vėl buvo suklastoti.

Buvo ir prieštaraujančių

ES užsienio reikalų ministrams Liuksemburge priėmus atitinkamą sprendimą, draudimas vykti bus taikomas tik keturiems pareigūnams. Šie laikomi atsakingais už 1999–2000 m. rengtas represijas. Anuomet be žinios buvo dingę keli šalies politikai. Sprendimui atkakliai priešinosi keletas ES šalių. Tačiau galiausiai nuspręsta, jog tokiu būdu skatinama demokratijos raida šioje šalyje.

41-am Baltarusijos veikėjui, tarp jų ir prezidentui, po 2006 m. prezidento rinkimų buvo uždrausta įvažiuoti į ES. Be to, buvo įšaldytos jų sąskaitos.

Buvo paskatintas ir gamtinių dujų turtingas Uzbekistanas. "Šios šalies aukšti pareigūnai dabar taip pat galės įvažiuoti į ES šalis", – sakė viena Europos Komisijos atstovė. 27-ių valstybių blokas sankcijas Uzbekistanui įvedė 2005 m., reaguodamas į kruvinas skerdynes Andižane. Sankcijų panaikinimas abiems šalims pakartotinai bus svarstomas po šešių mėnesių.

Derybų pradžios nematyti

Per susitikimą Liuksemburge ES ministrai taip pat turėtų apsispręsti dėl galimybės atnaujinti derybas su Rusija dėl naujos strateginės partnerystės. "Šiandien vėl apie tai diskutuosime", – sakė susitikimui pirmininkaujantis Prancūzijos užsienio reikalų ministras Bernard'as Kouchneris. Tačiau jis pabrėžė, kad mažai tikėtina, jog pavyks susitarti, nes Rusija dar ne iki galo įvykdė savo įsipareigojimus.

Jo nuomonei pritaria ir Lietuvos užsienio reikalų ministras Petras Vaitiekūnas. Jo teigimu, šiuo metu sunku kalbėti apie tolesnę ES ir Rusijos santykių perspektyvą taip, lyg nieko nebūtų įvykę.

Partnerystės su Rusija derybos buvo atidėtos rugsėjo 1 d., per neeilinį viršūnių susitikimą dėl Gruzijos. Jis buvo skubiai sušauktas Rusijai pripažinus Abchazijos ir Pietų Osetijos nepriklausomybę.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų