Pereiti į pagrindinį turinį

ES gruodį tikriausiai atšauks kai kurias Iranui taikomas sankcijas

2013-11-25 14:40
BNS inf.
Scanpix nuotr.

Prancūzijos užsienio reikalų ministras Laurent'as Fabiusas (Loranas Fabiusas) pirmadienį pareiškė, kad Europos Sąjunga (ES) ateinantį mėnesį tikriausiai atšauks kai kurias Iranui taikomas sankcijas pagal sunkiai iškovotą susitarimą, apribojantį Teherano branduolinę programą.

L.Fabiusas sakė radijui „Europe 1“, kad ES užsienio reikalų ministrai susirinks po „kelių savaičių“ aptarti dėl kai kurių sankcijų dalinio atšaukimo, sakydamas, jog tas žingsnis tikriausiai bus atliktas gruodį.
„Šis sankcijų atšaukimas yra ribotas, tikslinis ir sugrąžinamas“, – nurodė jis.

L.Fabiusas taip pat sakė, kad Izraelis, kuris sekmadienį sudarytą susitarimą laiko „istorine klaida“, tikriausiai nesurengs prevencinių smūgių prieš savo pagrindinį priešininką Iraną, nes „niekas nesuprastų“ tokio žingsnio „šiame etape“.

Sutartis, kuri galios tik šešis mėnesius, kol bus deramasi dėl tvaresnio ir išsamesnio susitarimo, taip pat suteikia Jungtinių Tautų (JT) inspektoriams didesnę prieigą svarbiuose Irano branduoliniuose objektuose.
Teheranas sutiko šešis mėnesius sodrinti uraną ne daugiau negu iki 5 proc. ir neutralizuoti visas iki 20 proc. prisodrinto urano atsargas.

Mainais ES ir JAV įšaldys sankcijas, taikomas Irano naftos ir jos produktų eksportui bei prekybai auksu ir brangiaisiais metalais.

JAV taip pat sustabdys sankcijas šios šalies prekybai automobiliais.

Sustabdžius sankcijas, Irano vyriausybės pajamos gali padidėti apie 7 mlrd. JAV dolerių, nurodė Vašingtonas. Galingosios šalys taip pat pažadėjo neįvesti jokių naujų embargo priemonių per minėtą šešių mėnesių laikotarpį, jeigu Teheranas laikysis sutarties sąlygų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų