ES ir JK derybininkams nepavyko pasiekti susitarimo dėl prekybos po „Brexito“

Didžiosios Britanijos ir Europos Sąjungos (ES) derybininkai penktadienį pranešė, kad jiems nepavyko pasiekti sandorio dėl prekybos po „Brexit“, šią užduotį jie perdavė ministrui pirmininkui Borisui Johnsonui ir Europos Komisijos (EK) vadovei Ursulai von der Leyen.

Lyderiai šeštadienį pasikalbės telefonu, po ilgos derybų savaitės derybininkams Micheliui Barnier ir Davidui Frostui nepavykus išspręsti sunkiausių klausimų.

„Šiandien sutikome, kad nebuvo pasiektos susitarimui reikalingos sąlygos, kadangi esama svarbių nuomonės skirtumų dėl vienodų konkurencijos taisyklių, ginčų sprendimo mechanizmo ir žvejybos“, – bendrame pranešime sakė M. Barnier ir D. Frostas.

„Sutikome stabdyti derybas, kad galėtume informuoti vadovus dėl derybų padėties. Pirmininkė von der Leyen ir ministras pirmininkas Johnsonas rytojaus popietę aptars derybų padėtį“, – sakė jie.

M. Barnier, kaip manoma, turėtų palikti Londoną, o lyderių pokalbis turėtų įvykti šeštadienio popietę.

Aštuonis mėnesius trukusiose intensyviose derybose pauzės nuspręsta imtis likus nedaug laiko iki metų pabaigos, kuomet pasibaigs pereinamasis laikotarpis ir JK nebebus saistoma ES taisyklių.

Sandoris reikalingas, norint išvengti gilių ekonominių padarinių abiejų pusių ekonomikose, ypač Didžiosios Britanijos ekonomikoje, kurią itin smarkiai nusmukdė koronaviruso pandemija.

Nepaisant įtemptos derybų darbotvarkės, Prancūzija penktadienį pagrasino vetuoti tokį sandorį, kuris nepatenkins šalies reikalavimo užtikrinti sąžiningą prekybą ir prieigą prie JK žvejybos vandenų.

Paskutinės minutės derybos taip pat strigo dėl galinčių kilti ginčų sprendimo mechanizmo.

„Jei būtų sudarytas prastas susitarimas, mes jam prieštarautume“, – radijui „Europe 1“ sakė Prancūzijos Europos reikalų ministras Clementas Beaune'as, pridurdamas: „Kiekviena valstybė turi veto teisę.“

Kitas Europos diplomatas naujienų agentūrai AFP sakė, kad Prancūzijos susirūpinimui dėl skuboto sandorio pritaria Nyderlandai, Ispanija ir Danija, baiminantis, kad M. Barnier padarys pernelyg daug nuolaidų dėl sąžiningos konkurencijos taisyklių.

Artimiausios Didžiosios Britanijos kaimynės mano, kad gali būti skubama sudaryti sandorį vien tam, kad būtų išvengta ekonominių padarinių.

„Europos Sąjunga parodė reikiamų ženklų, kad gali leistis į kompromisą. Britams liko nuspręsti, ar vertėtų imtis veiksmų“, – sakė Prancūzijos užsienio reikalų ministerijos atstovė Agnes von der Muhll.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių