ES ir JK derybos dėl santykių po „Brexito“ pereina į lemiamą etapą

Didžioji Britanija ir Europos Sąjunga (ES) antradienį bandys atnaujinti prekybos derybas – prasidės lemiama derybų savaitė, kuri galbūt parodys, ar dar yra vilčių pasiekti susitarimą.

Šimtai pareigūnų visą savaitę derėsis vaizdo ryšiu iš Londono ir Briuselio. Tai ketvirtasis ir paskutinis suplanuotas derybų ratas nuo sausio 31 dienos, kai Didžioji Britanija oficialiai pasitraukė iš ES.  

Trečiasis ratas baigėsi apsikeitimu piktais laiškais. ES vyriausiasis derybininkas Michelis Barnier (Mišelis Barnjė) tuomet sukritikavo kolegos brito Davido Frosto (Deivido Frosto) „toną“.  

Didžiosios Britanijos išstojimo sąlygose numatyta, kad šalys iki mėnesio pabaigos nuspręs, ar pratęs derybas dar vienerius ar dvejus metus, tačiau britai tokią idėją atmetė.

Birželį taip pat įvyks specialus aukščiausiojo lygio susitikimas, kuriame bus įvertintos derybos. Jo metu Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas Borisas Johnsonas (Borisas Džonsonas) su ES vadovais Ursula von der Leyen (Urzula fon der Lajen) ir Charles'u Michel'iu (Šarliu Mišeliu) ieškos geriausio būdo, kaip judėti pirmyn.

Šis aukšto lygio susitikimas numatytas politinėje deklaracijoje, kuri buvo pasirašyta kartu su „Brexito“ susitarimu pernai spalį, tačiau konkreti jo data dar nepaskelbta.

M. Barnier, paklaustas apie kitos savaitės derybas, sakė, kad Didžioji Britanija turės atskleisti savo tikruosius ketinimus.

„Tikiuosi sužinoti, ar Jungtinė Karalystė šių metų pabaigoje nori palikti bendrąją rinką su susitarimu ar be jo“, – sakė jis Vokietijos radijui „Deutschlandfunk“. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių