ES ketina bendra deklaracija įsteigti „sveikatos sąjungą“

Europos Sąjunga, kuriai šį pusmetį pirmininkauja Prancūzija, bendra deklaracija turi pristatyti planus dėl „sveikatos sąjungos“, ketvirtadienį sakė prancūzų sveikatos apsaugos ministras Olivier Veranas (Olivjė Veranas).

Tekstas vadinsis „Grenoblio deklaracija“ – pagal Prancūzijos miestą, kur ketvirtadienį ES šalių sveikatos apsaugos ministrai aptarė savo ambicijas dėl didesnio veiksmų koordinavimo.

Iki birželio pabaigos ES pirmininkausianti Prancūzija siekia pasinaudoti pastarųjų dvejų metų bendradarbiavimu sveikatos apsaugos srityje, vykusiu kovojant su COVID-19 pandemija ir pasireiškusiu, pavyzdžiui, bendrai įsigyjant vakcinų.

„Manau, kad Europos Sąjunga taip pat gali tapti pasauline lydere visuomenės sveikatos“ srityje, jei įveiks „prieštaravimus“ tarp rinkos interesų ir valstybinės sveikatos apsaugos sistemų, žurnalistams sakė O. Veranas.

Pasak jo, bendras tam tikrų medicinos produktų pirkimas ir retų ligų gydymas Europos lygiu turėtų būti naudingas dėl masto ekonomijos.

Šiuo tikslu „artimiausiomis dienomis“ turėtų būti pasirašyta Grenoblio deklaracija, tapsianti „sveikatos sąjungos Europoje steigiamąja deklaracija“, sakė O. Veranas.

Sveikatos apsaugos eurokomisarė Stela Kiriakides (Stella Kyriakides), dalyvavusi ketvirtadienio susitikime, Prancūzijos žingsnį pavadino „stipriu postūmiu tikro europietiško požiūrio link, kalbant apie mūsų veiksmus dėl sveikatos apsaugos“.

Nors ES daug nuveikė, visų pirma vakcinavimo srityje, kad pandemija taptų lengviau valdoma, nusiraminti negalima, pabrėžė ir S. Kiriakides, ir O. Veranas.

Dar anksti laikyti pandemiją endemija.

„Dar anksti laikyti pandemiją endemija“, – sakė O. Veranas, netiesiogiai užsimindamas apie kai kurias šalis, įskaitant Ispaniją, pradedančias galvoti, kad COVID-19 bus galima priskirti prie tokių sukeliančių endeminių ligų kaip sezoninis gripas.

Jo teigimu, „šiuo metu negalime pasakyti, kad kažkur pasaulyje neatsiranda... naujas [koronaviruso] variantas, pavojingesnis už omikron atmainą“, dabar dominuojančią Europoje.

O. Veranas taip pat sakė, kad Prancūzija pirmininkaudama ES ketina spręsti kitą problemą – dėl visame pasaulyje pasireiškiančio patogenų atsparumo antibiotikams, dažnai naudojamiems žemės ūkyje. Šis reiškinys, kaip manoma, kasmet nusineša šimtų tūkstančių žmonių gyvybių.

Planuojama, kad Paryžiuje kovo 7 dieną įvyks šiai problemai skirta ES sveikatos apsaugos ir žemės ūkio ministrų konferencija „One Health“ („Viena sveikata“).

„Negalime išspręsti atsparumo antibiotikams [problemos] vien iš sveikatos apsaugos [ministrų] pozicijų“, – sakė O. Veranas ir pridūrė, kad „taip pat būtina mažinti antibiotikų naudojimą“ auginant gyvulius ir paukščius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ogi

ogi portretas
dar maza pinigu plovimo istaigu matosi nori konkuruot su pso kuris bus patrauktas BK uz bendra veikla su farm===
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių