Pereiti į pagrindinį turinį

ES ketina iki gegužės 25 dienos pasirašyti asociacijos sutartį su Ukraina

2014-03-06 18:36
BNS inf.
 Hermanas Van Rompuy
Hermanas Van Rompuy / A. Ufarto / BFL nuotr.

Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Hermanas Van Rompuy (Hermanas Van Rompėjus) pareiškė, kad Europos Sąjunga pasirengusi pasirašyti politinę sutartį dėl asociacijos su Ukraina iki gegužės 25 dienos, kurią numatyti šios šalies valdžios rinkimai.

H.Van Rompuy sakė, kad 28 šalių lyderiai pakartojo ES įsipareigojimą pasirašyti šią sutartį, kurią pernai lapkričio mėnesį atsisakė pasirašyti tuometinis prezidentas Viktoras Janukovyčius ir dėl to Ukrainoje kilo politinė krizė, galiausiai nuvertusi jį šių metų vasarį.

„Mes patvirtiname ES įsipareigojimą pasirašyti Asociacijos sutartį. Šiandien mes nusprendėme, kad prioriteto tvarka mes labai greitai pasirašysime politinę Sutarties dalį – iki rinkimų Ukrainoje gegužės 25 dieną“, – pasakė H.Van Rompuy ketvirtadienį per spaudos konferenciją Briuselyje po ES vadovų susitikimo, kuriame buvo svarstomas Ukrainos klausimas.

Minėtoji sutartis apima ir politinę sutartį su Briuseliu, ir atskirą prekybos susitarimą dėl komercinių ryšių.

Briuselis po to vis tvirtino, kad sutartis lieka ant derybų stalo, bet po V.Janukovyčiaus nuvertimo ir laikinosios vyriausybės sudarymo abejota, kada ją galima būtų pasirašyti.

Iš pradžių Europos Komisijoje buvo pasiūlyta palaukti rinkimų ir naujos vyriausybės.

Tačiau pablogėjus padėčiai dėl Rusijos intervencijos Kryme, sustiprėjo spaudimas parodyti paramos Kijevui gestą.

ES šalių vadovai ketvirtadienį sutarė įšaldyti vizų liberalizavimo ir kitas derybas su Rusija bei pagrasino griežtesnėmis priemonėmis Maskvai, jei ji nekeis savo kurso.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų